Hlavní obsah

Blatný chce navrhnout opakované testování vytipovaných skupin

– Praha • Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce v úpravě testovací strategie navrhnout opakované testování vytipovaných skupin antigenními testy. Řekl to v neděli v pořadu Partie televize Prima. Stát by podle Blatného mohl také například dotačními programy přispívat odpovědným firmám, které kvůli prevenci testují zaměstnance na vlastní náklady.

Článek

Blatný uvedl, že současně nastavený systém testování v Česku stojí asi dvě až tři miliardy měsíčně. "To jsou velké peníze, které je třeba investovat rozumně," řekl. Dodal, že se chystá aktualizace testovací strategie. "V současné situaci má smysl zaměřit se na rizikové skupiny," řekl. Více má podle něj také smysl testovat tam, kde se setkává větší počet lidí.

Na pondělí plánuje Blatný jednání o své strategii s premiérem Andrejem Babišem (ANO). "Záměr je takový, že by měly být vytipované skupiny pro opakované testování antigenními testy, které jsou daleko levnější. A tyto skupiny by byly opakovaně testované," uvedl. Nyní je podle něj nutné rozhodnout, zda nějakou skupinu lidí, například učitele, rovnou označit za rizikovou skupinu, nebo nejprve provést reprezentativní testování a podle něj rizikové skupiny určit.

Úspěšnost trasování klesla. Lidé už nejsou tak ochotní zvedat hygienikům telefony

Domácí

Výsledek antigenního testu je znám po provedení výtěru z nosu zhruba do 15 minut. Vyšetření je levnější, ale méně spolehlivé než běžné testování. Blatný vedle širšího antigenního testování chce také navrhnout, aby stát například dotačními systémy podporoval firmy, které samy provádějí testování. Připravenou má od minulého týdne vakcinační strategii, která je v současnosti v připomínkovém řízení.

Člen senátního výboru pro zdravotnictví Ondřej Šimetka (za ODS) zdůraznil, že o vakcíně je nutné kvalitně informovat. "Vím, jak je těžké populaci přesvědčit. To antivakcinační hnutí u nás je velmi silné a narážíme opět na absolutní nedůvěru ve vládu," řekl na Primě. Šimetka opakovaně řekl, že kabinet v létě ještě před příchodem Blatného svým chováním ztratil důvěru.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Reklama

Výběr článků

Načítám