Hlavní obsah

Belgie obrací, ve hře je povinné očkování

Aktualizováno

Belgický premiér Alexander De Croo, který dříve odmítal povinné očkování proti covidu-19, v nedělním rozhovoru s listem De zontag možnost povinné vakcinace připustil. Ke změně názoru ho podle jeho slov přiměla vysoká zátěž nemocnic, způsobená zejména neočkovanými lidmi.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Belgie zvažuje kvůli stoupajícímu počtu nakažených povinné očkování, ilustrační foto.

Článek

Právě neočkovaných je na jednotkách intenzivní péče v Belgii pětkrát více než očkovaných. Takto významné rozhodnutí nemůže učinit vláda, musel by se na něm shodnout parlament, uvedl De Croo.

„Relativně malá skupina lidí má na naši zdravotní péči příliš velký vliv. To nemůžeme dovolit. (John Mayard) Keynes, britský ekonom, jednou řekl: Když se změní fakta, změním názor. Dobré argumenty mě mohou přesvědčit,“ řekl De Croo. „Cíl je jasný: musíme očkovat všechny. Pokud může být povinné očkování cestou, jak toho dosáhnout, tak bych to rád zvážil,“ dodal.

Itálie zvažuje zkrácení karantény

Koronavirus

Premiér De Croo odpovídal na dotazy šesti čtenářů listu, se kterými se setkal na terase hotelu v Bruselu. Při rozhovoru dbal na dodržování protipandemických opatření a byl to sám premiér, kdo navrhl venkovní prostory kvůli snížení rizika nákazy.

„Dříve jsme plánovali, jak se vyhnout novým vlnám. Dnes bychom spíš měli řešit, jak vlny udržet co nejrovnoměrnější. Buďme realisté, omikron nebude poslední vlna. Virus se bude množit i v následujících letech a musíme se s tím naučit žít,“ uvedl De Croo.

Kvůli covidové spirále v Belgii zpřísňují opatření

Koronavirus

V úterý zveřejněné statistiky naznačují další zpomalení pandemie v Belgii, počty nových případů mírně rostou jen mezi obyvateli Bruselu a také ve věkové skupině od 20 do 29 let. Stejný trend zažily i jiné evropské metropole, svědčí to o dominanci varianty omikron, píše RTBF.

Za poslední týden má Belgie v průměru 6471 nakažených denně, o 25 procent méně než v týdnu předchozím. V nemocnicích je 1959 pacientů s nemocí covid-19, z toho 613 na JIP. Reprodukční číslo je 0,81, což naznačuje ústup pandemie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám