Hlavní obsah

Babiš: Systém nezkolaboval. Byl přetížen

Právo, Novinky, trj, orh, lž, mhr, ber

V Česku je od páteční osmé ráno možné přihlásit se k očkování proti covidu. Zatím je registrace možná pro lidi nad 80 let. Zájem o zařazení na seznam byl od začátku enormní, řadě zájemců se tak nepodařilo webový formulář vyplnit až do konce. Dovolat se na registrační linku 1221 také bylo velmi obtížné. Podle premiéra Babiše ale rezervační systém nezkolaboval.

Briefing Babiše k očkování v Alzheimer centruVideo: ČTK

 
Článek

„Systém za prvé nezkolaboval, jak někteří tvrdili, ale byl přetížen, ano,“ řekl Babiš během ranní návštěvy pražské Nemocnice Na Františku.

Zopakoval to pak na tiskové konferenci po návštěvě Alzheimer centra. „Nic nekolabuje, všechno funguje. V tuto chvíli je zaregistrováno 85 tisíc seniorů, pokračuje to tempem 6 tisíc za hodinu. Kdyby to nefungovalo, tak nejsou zaregistrovaní,” uvedl premiér. Rezervovaný termín mají 3000 z nich.

Celkově je pak podle premiéra naočkovaných 94 328 lidí. Přednostně dostali vakcínu klienti domovů pro seniory a zdravotníci.

„Systém za prvé nezkolaboval, jak někteří tvrdili, ale byl přetížen, ano,“ řekl BabišVideo: Česká televize ČT24

Zásadnější problémy by podle něj neměl mít ani systém odesílání potvrzovacích SMS, přestože si na to řada lidí stěžuje. „Dnešní den je pro operátory stejný provoz jako na Silvestra, odchází 40 tisíc esemesek,“ dodal premiér s tím, že na případné prodlevy se mají lidé dotazovat přímo svých operátorů.

Operátoři o ověřovacích SMS k očkování nevěděli

Domácí

Babiš dostane druhou dávku později

Prioritou je podle Babiše v tuto chvíli proočkovat právě seniory nad 80 let, jichž je u nás podle premiéra přes 434 tisíc. Posune se kvůli tomu i termín pro zdravotníky, kteří už dostali první dávku. Tu druhou dostanou o týden později, tedy v týdnu od 25. ledna.

Taktéž Babiš půjde na druhou vakcínu s týdenním zpožděním, potvrdil médiím.  „Podle odborníků je to v pohodě. Může se očkovat v termínu 21 až 42 dní,“ vysvětlil Babiš.

Premiér také v pátek uvedl, že považuje za zbytečné, aby se registrace na očkování otevřely 1. února pro všechny. V prvním čtvrtletí čeká jen očkování přednostních skupin.

Na jihu Čech vlastní linka

V Jihočeském kraji pomáhá od rána s registrací seniorům i speciální krajská informační linka 800 100 450. Na tu se prý, na rozdíl od celorepublikové linky 1221, každý dovolal bez problémů.

„Samozřejmě, že se snažíme i za této situace vše vyřídit. To znamená, že si nabíráme potřebné údaje a bereme si telefony na žadatele. Postupně je registrujeme,“ vysvětlil Právu hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Toho, že bude systém registrace kolabovat, se obával už v předchozích dnech.

Jak jsem hodinu a 37 minut registroval matku k očkování

Domácí

„Samozřejmě, že se něco podobného dalo očekávat, protože tyto systémy jsou dělány hodně narychlo. My tady nejsme ale v roli kritiků. Naším cílem je naočkovat co nejvíce seniorů, kteří projeví zájem, a já věřím, že se to podaří,“ doplnil Kuba.

Připomněl, že pro úspěšné vyřízení telefonátu na očkovací lince kraje si lidé mají připravit základní údaje – tedy jméno, zdravotní pojišťovnu, rodné číslo, bydliště, zdravotní stav a vakcinační centrum, kde by chtěli být očkováni. „Pokud si dotyčný nebude jistý, zda je pro něj očkování vhodné, měl by to zkonzultovat s praktickým lékařem,“ doplnil hejtman.

Lidé se obracejí i na praktiky

Řada lidí, kterým se nedařilo dovolat na linku 1221 a nemají počítač, hledala pomoc i u svých praktických lékařů. „Lidé volají a chtějí pomoci, i když jim mohou pomoci třeba jejich děti. Bohužel totiž není v našich silách věnovat se každému, protože běžný provoz ordinace se nezastaví. Ne každý senior také rozumí, jaký je postup při objednávání. Takže k nám například jeden pán ráno přišel a už chtěl naočkovat,“ zhodnotila situaci v pátek dopoledne praktická lékařka Eva Špačková z Hradce Králové.

V pražské nemocnici očkovali i kolemjdoucí, aby nemuseli vyhazovat dávky

Domácí

„Právě v tuto chvíli sestra pomáhá jedné naší klientce, která je skutečně sama a nemá jí kdo pomoci. Registrace se podařila. Ale je tři čtvrtě na jedenáct a už nejsou volné termíny k očkování. Takže paní je registrovaná, ale nemá termín. Budeme to muset opakovat v dalších dnech,“ dodala lékařka.

Pomáhají i sociální pracovníci

Zvláštní informační linku k očkování zřídila také Olomouc.  „Funguje krizová linka města 800 606 800. Pokud na ni senior zavolá, přesměrují jeho mobil na linku sociálky, jejíž pracovníci se snaží v rámci svých možností poradit,“ řekla Právu mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Seniorům, kteří si nevědí rady s registrací, se snaží pomáhat pracovníci sociálního odboru. Sami je však registrovat nemohou. „Sociálka je připravena seniorům s registrací pomoci, ale spíše jde zatím o sběr a poskytování informací,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám