Hlavní obsah

Vklady v bankách, stavebních spořitelnách a v družstevních záložnách jsou v bezpečí

Novinky, Garanční systém finančního trhu -

Peníze si ukládáme do bank nejen s vidinou jejich zhodnocení, ale především z důvodu bezpečnosti. Co se ale stane, když se banka dostane do potíží a zkrachuje, jako to bylo u Sberbank?

Foto: Shutterstock.com

V České republice jsou všechny vklady fyzických osob i firem ze zákona pojištěny.

Článek

Už osmadvacet let funguje v Česku instituce, která chrání klienty bank, družstevních záložen a stavebních spořitelen – dříve se nazývala Fond pojištění vkladů, od roku 2016 je přejmenována na Garanční systém finančního trhu. Klientům finančních institucí zajišťuje, že i v případě krachu některé z nich nezůstanou bez peněz.

Toto platí i v případě Sberbank, která padla na konci února letošního roku. Všem jejím klientům, kteří měli v bance uložené vklady, vyplácí Garanční systém finančního trhu náhradu prostřednictvím poboček Komerční banky. Pro náhradu si klienti mohli přijít už za 7 pracovních dní.

Které vklady jsou pojištěné?

V České republice jsou všechny vklady fyzických osob i firem ze zákona pojištěny u Garančního systému finančního trhu až do výše ekvivalentu 100 000 EUR. To odpovídá částce přibližně 2 500 000 Kč na základě směnných kurzů ČNB. Důležité je však pamatovat na to, že zákonné pojištění vkladů se nevztahuje na všechny produkty nabízené bankovními institucemi.

Foto: Shutterstock.com

Pojištěny jsou vklady například na běžných účtech, spořicích účtech, termínované vklady a vkladní knížky

Pojištěny jsou vklady například na běžných účtech, spořicích účtech, termínované vklady a vkladní knížky. Garance platí i pro stavební spoření a vklady v družstevních záložnách.

Vždy se snažte zjistit, zda je konkrétní finanční produkt pojištěný

Naopak nepojištěné jsou například akcie, investice do podílových fondů, podřízené vklady nebo členské vklady členů družstevních záložen. Totéž platí i pro tzv. investiční životní pojištění a penzijní spoření, které však podléhá přísné regulaci ze strany státu. Tuto skutečnost je dobré zvážit při hledání vhodných produktů pro uložení, respektive zhodnocení volných finančních prostředků. O tom, zda je nabízený produkt pojištěný, je finanční instituce povinná vás informovat předem, např. při založení účtu.

Vyšší částky rozdělte do více finančních institucí

Vzhledem k tomu, že pojištění je omezeno na ekvivalent 100 000 EUR na osobu u jedné finanční instituce, úspory převyšující tento limit doporučujeme rozdělit do většího počtu finančních institucí.

Více informací naleznete také na webových stránkách Garančního systému finančního trhu nebo na facebookových stránkách.

Aktuální rozhovor s paní Renátou Kadlecovou, výkonnou ředitelkou Garančního systému, nejen o výplatách náhrad vkladů klientům Sberbank si můžete poslechnout v podcastu rádia Classic.Video: Garanční systém finančního trhu

Výběr článků

Načítám