Hlavní obsah

Ušetřete za energie vhodným výběrem oken

Novinky, PRAMOS, a.s.

V životě učiníme mnoho důležitých investic, které se v budoucnu výrazně projeví. Věděli jste ale, že mezi ně patří i výměna oken? Obzvlášť v dnešní době, kdy ceny za energie stoupají raketovou rychlostí.

Foto: PRAMOS, a.s.

reference firmy PRAMOS, rodinný dům

Článek

Pokud máte starší okna, je dost možné, že právě tudy uniká velké množství tepla. Výměna oken se opravdu vyplatí. Můžete totiž ušetřit až 40 % nákladů na vytápění, díky čemuž ušetříte za energie.

Dalším faktorem je i vysoká inflace. Úspory leží na účtu a ztrácí svou hodnotu. O to větší smysl dává pořízení nových oken, díky kterým se sníží vaše budoucí výdaje za energie a vytápění.

„I my investujeme do zateplování a výměny oken na našich vlastních budovách. V roce 2020 jsme dokončili revitalizaci administrativní budovy, kde se podařilo snížit náklady na vytápění o 50 % a nyní pokračujeme budováním nového showroomu,“ říká Vlastimil Viktorin, vedoucí obchodu ve společnosti PRAMOS, která vyrábí plastová a hliníková okna.

Jaká okna pořídit?

Nejčastější volbou jsou okna plastová, díky kombinaci příznivé ceny a výborných tepelně izolačních vlastností. Zajišťují maximální úsporu energie.

Další možností jsou okna dřevěná, která však vyžadují dodatečné náklady na údržbu.

Třetí variantou jsou hliníkové okna a dveře. V porovnání s ostatními materiály jsou dražší, ale umožňují výrobu oken a dveří velkých formátů v moderním designu.

Foto: PRAMOS, a.s.

Reference firmy PRAMOS

Pokud jste zavrhli plastová okna proto, že se vám nelíbí jejich vzhled, máme pro vás dobrou zprávu. Díky probarveným okenním profilům a barevným fóliím dokáží plastová okna skvěle imitovat hliník i dřevěné dekory. Jednoduše tedy můžete mít eleganci hliníku s cenou a vlastnostmi plastových oken.

Okna pořizujete na desítky let

Výběru oken je dobré věnovat velkou pozornost, protože je opravdu pořizujete na dlouhá léta. Zorientovat se mezi nabídkami a celou řadou parametrů není vůbec jednoduché, proto doporučujeme výběr konzultovat s odborníky, kteří vám díky mnoha letům zkušeností navrhnout řešení na míru.

Při hledání optimálního poměru vstupních a provozních nákladů je totiž třeba zohlednit i způsob vytápění, ostatní tepelné ztráty v domě nebo orientaci fasády.

Foto: PRAMOS, a.s.

Příprava nabídky výměny oken, PRAMOS

Při porovnávání nabídek se zaměřte kromě ceny i na to, co je v ní zahrnuto a zdali jsou výrobky kvalitativně a technicky srovnatelné. Rozdíly mohou být v kvalitě a síle profilů, ve skle, kování nebo ve výztuhách.

Informace si ověřte i návštěvou obchodní kanceláře, kde si výrobky budete moci i prohlédnout.

„Vstupní ceny materiálů jako je PVC, kování či výztuhy dlouhodobě rostou. Navíc se se do cen budou v dalších měsících promítat i rostoucí ceny energií, které např. při výrobě skla tvoří velmi významnou část. S novými okny tedy rozhodně nečekejte“, radí Viktorin z PRAMOSu.

Foto: PRAMOS, a.s.

Vlastimil Viktorin, vedoucí prodeje oken PRAMOS

Výběr článků

Načítám