Hlavní obsah

Tři věci, které jste nevěděli o whisky

Whisky je jeden z nejvznešenějších nápojů. Její historie je opředena pověstmi, o její původ se dodnes přou dva národy. Věděli jste, že její tradice pochází z rukou mnichů? Ti už od 12. století začali pálit whisky pro léčebné účely a pro obřady. Nebo že i v Česku vzniká whisky oceňovaná ve světě? Přinášíme vám tři fakta o whisky, která možná nevíte.

Foto: Palírna U Zeleného stromu

Natahování whisky ze sudu.

Článek

1. Název whisky

O tom, kdo přišel s výrobou whisky, se přou Irové se Skoty už po generace. Jisté však je, že první písemně dochované zmínky z roku 1494 pocházejí ze Skotska. Jde o přípis skotského krále Jakuba IV. představenému kláštera Saint Andrew´s, kterým přikazoval, aby bratr Cor připravil ze zaslané suroviny akvavit (z latinského „aqua vitae“), který označoval "vodu života", tedy pálenku s léčivými účinky. „Živá voda“ v překladu do skotské keltštiny zní Uisige Beatha (uške beáta). Časem se tento název zjednodušil, a tak vznikl název whisky.

Foto: Palírna U Zeleného stromu

Degustační sklenička na whisky má tvar tulipánu a říká se jí Glencairn whisky glass. Umožňuje pokládat alkohol do úst tak, abyste si vychutnali všechny jedinečné chutě.

2. Andělská daň

Andělská daň nebo andělský podíl se nazývá ztráta části objemu whisky, který vzniká odpařováním ze sudů během zrání. Ročně dochází k odpaření 2–5 % alkoholu. Množství závisí na prostředí, kde sudy leží – tedy na vlhkosti, teple a na použitém sudu.

Foto: Palírna U Zeleného stromu

V reprezentačních prostorách Palírny U Zeleného stromu je vidět, jak v sudech s dozrávající whisky pracuje andělská daň.

3. Česká whisky s medailemi z nejstarší evropské palírny

Věděli jste, že právě v Česku najdete nejstarší evropskou palírnu? Historie prostějovské Palírny U Zeleného stromu se píše od roku 1518, letos tedy oslavila 503 let od svého založení. Právě zde vzniká whisky Stará žitná myslivecká Selection, kterou oceňují znalci ve světě. Ze soutěže Catavinum World Wine & Spirits Competition ve Španělsku přivezla nedávno nejvyšší možné ocenění Great Gold. V sedmileté whisky Stará žitná myslivecká Selection se snoubí neopakovatelná chuť se smyslným dotekem vanilky, pikantností čerstvě posečeného žita a jemnými ovocnými tóny. Zrála v pečlivě vybraných dubových sudech uložených v prostějovských historických sklepích, kde panuje specifické klima. Za dokonalým procesem zrání stojí pozorná péče palírenského blend mastera Romana Petruše.

Foto: Palírna U Zeleného stromu

Whisky dozrává několik let v sudech různých velikostí, většinou dubových.

Stará žitná myslivecká Selection vzniká v nejstarší palírně v Evropě

Palírna U Zeleného stromu má ojedinělou historii, která začala již v roce 1518 udělením práva vařit pivo a pálit pálenku domu U Zeleného stromu v Prostějově. Jde o unikát nejen v Česku, ale i v rámci celé Evropy, kde neexistuje palírna s delší historií. Palírna U Zeleného stromu (též známá podle jednoho ze svých výrobků jako Starorežná Prostějov) je ryze česká firma, která je i bez cizího kapitálu druhým největším výrobcem lihovin v České republice. Mezi nejznámější značky patří legendární česká Stará žitná myslivecká, Hanácká vodka, Blend 42 Vodka či Vaječný sen. Výrobky firmy jsou oceňovány pro svou chuťovou kvalitu medailemi na významných světových soutěžích a díky tomu firma své značky úspěšně vyváží.

Foto: Palírna U Zeleného stromu

Sedmiletá žitná whisky Stará žitná myslivecká Selection má typicky nasládlou vůni po čerstvě posečeném žitu a jemnou chuť s ovocnými tóny a s dozvukem vanilky.

Výběr článků

Načítám