Hlavní obsah

Sužuje vás atopický ekzém? Máme pro vás nový způsob řešení

Komerční článekwww.protopan.cz

I v České republice se dají najít ojedinělé příběhy lidí, kteří díky svému životnímu příběhu začnou pomáhat druhým lidem. Dnešní rozhovor bude zajímat především lidi trpící atopickým ekzémem.

Martin Fuks

Článek

Přinášíme Vám rozhovor s člověkem, který coby atopik tak dlouho bezvýsledně hledal pomoc u lékařů, až se rozhodl pomoci si sám. Podařilo se mu dlouhodobým studiem rozdílu mezi zdravou a atopickou pokožkou, konzultacemi s dermatology, farmaceuty a lékaři podporující alternativní medicínu vyvinout a vyrobit ucelenou řadu výrobků, které se věnují péči o problematickou pokožku atopiků zvenku i zevnitř. Protože testoval všechny výrobky sám na sobě, mohl najít ideální řešení. K rozhovoru jsme pozvali Martina Fukse, který stojí za vznikem řady Protopan.

Martine, co vás vedlo k tomu, že jste se rozhodl vyvinout a vyrobit přípravky pro pomoc atopikům?

Protože jsem sám atopik. Od dětství trpím atopickým ekzémem, který ve své rozvinuté fázi pokrývá zhruba 30% mého těla včetně míst, která jsou nejvíc vidět - víčka, obličej, krk, prsty, loketní a kolenní jamky. Jediná léčba, kterou jsem od lékařů za ta léta dostal, byly kortikoidy, které však mají řadu vedlejších účinků. V r. 2009 se navíc začal prudce zhoršovat můj celkový zdravotní stav, který se následně přes všechna vyšetření a medikace nijak nelepšil. Začal jsem tedy hledat jiné cesty.

Co bylo zlomovým okamžikem?

Zlom u mě nastal v momentě, kdy jsem viděl jednu z přednášek MUDr. Hnízdila, na které popisoval psychosomatický přístup. Uvědomil jsem si, že za svůj zdravotní stav jsem odpovědný převážně já sám, a pokud něco nezměním ve svém chování, můj stav se rozhodně nezlepší. Začal jsem se o psychosomatiku více zajímat a v jeden moment jsem zabrousil na stránku, která popisovala odlišný přístup k péči o pokožku, než jaký jsem za 30 let od dermatologů znal. Došlo mi, že se celý svůj život starám o svou pokožku pouze zvenku, přitom ona si zaslouží péči také zevnitř a tu jí nedávám. Používal jsem celou dobu krémy, které mě často jen dráždily, kortikoidy, které měly řadu vedlejších účinků, a přitom dnes všichni víme, že kožní buňky postupně odumírají a jsou nahrazovány novými. Celou dobu jsem tak řešil pouze akutní stav, a i když jsem jej dokázal díky kortikoidům zklidnit, během měsíce se ekzém projevil znovu, protože zhojená pokožka postupně odumřela a byla nahrazena novou - stejně atopickou. Závěrečná otázka tak zněla - co mohu udělat, aby se nová kůže dostala na povrch v lepším stavu, než v jakém je dnes?

K čemu jste došel?

K čemu jste došel? Okamžitě jsem se pustil do studia všech rozdílů mezi pokožkou zdravého člověka a atopika. Absolvoval jsem desítky rozhovorů se špičkovými dermatology, lékaři s alternativními přístupy, farmaceuty, výživovými poradci a specialisty na vývoj kosmetiky. Začal jsem cíleně sledovat souvislost mezi svým chováním, tím co jím, a v jakém stavu je následně má pokožka. V oblasti výživy jsem postupně objevil a dokázal přesně pojmenovat 3 věci, které zcela zásadně zhoršovaly stav mé pokožky. Zvýšený příjem cukrů (např. čokoláda a slazené nápoje), chybějící zdroj omega mastných kyselin ve stravě a jakékoliv užití antibiotik. Proč tomu tak je, mi následně vysvětlili výživoví poradci.

K čemu jste došel? Okamžitě jsem se pustil do studia všech rozdílů mezi pokožkou zdravého člověka a atopika. Absolvoval jsem desítky rozhovorů se špičkovými dermatology, lékaři s alternativními přístupy, farmaceuty, výživovými poradci a specialisty na vývoj kosmetiky. Začal jsem cíleně sledovat souvislost mezi svým chováním, tím co jím, a v jakém stavu je následně má pokožka. V oblasti výživy jsem postupně objevil a dokázal přesně pojmenovat 3 věci, které zcela zásadně zhoršovaly stav mé pokožky. Zvýšený příjem cukrů (např. čokoláda a slazené nápoje), chybějící zdroj omega mastných kyselin ve stravě a jakékoliv užití antibiotik. Proč tomu tak je, mi následně vysvětlili výživoví poradci.

K čemu jste došel? Okamžitě jsem se pustil do studia všech rozdílů mezi pokožkou zdravého člověka a atopika. Absolvoval jsem desítky rozhovorů se špičkovými dermatology, lékaři s alternativními přístupy, farmaceuty, výživovými poradci a specialisty na vývoj kosmetiky. Začal jsem cíleně sledovat souvislost mezi svým chováním, tím co jím, a v jakém stavu je následně má pokožka. V oblasti výživy jsem postupně objevil a dokázal přesně pojmenovat 3 věci, které zcela zásadně zhoršovaly stav mé pokožky. Zvýšený příjem cukrů (např. čokoláda a slazené nápoje), chybějící zdroj omega mastných kyselin ve stravě a jakékoliv užití antibiotik. Proč tomu tak je, mi následně vysvětlili výživoví poradci. Co Vám vysvětlili?

K čemu jste došel? Okamžitě jsem se pustil do studia všech rozdílů mezi pokožkou zdravého člověka a atopika. Absolvoval jsem desítky rozhovorů se špičkovými dermatology, lékaři s alternativními přístupy, farmaceuty, výživovými poradci a specialisty na vývoj kosmetiky. Začal jsem cíleně sledovat souvislost mezi svým chováním, tím co jím, a v jakém stavu je následně má pokožka. V oblasti výživy jsem postupně objevil a dokázal přesně pojmenovat 3 věci, které zcela zásadně zhoršovaly stav mé pokožky. Zvýšený příjem cukrů (např. čokoláda a slazené nápoje), chybějící zdroj omega mastných kyselin ve stravě a jakékoliv užití antibiotik. Proč tomu tak je, mi následně vysvětlili výživoví poradci. Co Vám vysvětlili? Že lidské tělo nebylo uzpůsobeno na příjem tolika cukrů, kolik obsahuje dnešní strava. Protože náš organismus funguje správně při vyrovnaném pH, začne se při zvýšeném příjmu cukrů sám zakyselovat, aby toto pH vyrovnal. Několik nezávislých vědeckých studií již dávno potvrdilo, že pH atopické pokožky je jiné, než pH pokožky zdravé. Proto jakákoliv změna v pH organismu se u atopiků okamžitě projeví zhoršením ekzému.

K čemu jste došel? Okamžitě jsem se pustil do studia všech rozdílů mezi pokožkou zdravého člověka a atopika. Absolvoval jsem desítky rozhovorů se špičkovými dermatology, lékaři s alternativními přístupy, farmaceuty, výživovými poradci a specialisty na vývoj kosmetiky. Začal jsem cíleně sledovat souvislost mezi svým chováním, tím co jím, a v jakém stavu je následně má pokožka. V oblasti výživy jsem postupně objevil a dokázal přesně pojmenovat 3 věci, které zcela zásadně zhoršovaly stav mé pokožky. Zvýšený příjem cukrů (např. čokoláda a slazené nápoje), chybějící zdroj omega mastných kyselin ve stravě a jakékoliv užití antibiotik. Proč tomu tak je, mi následně vysvětlili výživoví poradci. Co Vám vysvětlili? Že lidské tělo nebylo uzpůsobeno na příjem tolika cukrů, kolik obsahuje dnešní strava. Protože náš organismus funguje správně při vyrovnaném pH, začne se při zvýšeném příjmu cukrů sám zakyselovat, aby toto pH vyrovnal. Několik nezávislých vědeckých studií již dávno potvrdilo, že pH atopické pokožky je jiné, než pH pokožky zdravé. Proto jakákoliv změna v pH organismu se u atopiků okamžitě projeví zhoršením ekzému.

K čemu jste došel? Okamžitě jsem se pustil do studia všech rozdílů mezi pokožkou zdravého člověka a atopika. Absolvoval jsem desítky rozhovorů se špičkovými dermatology, lékaři s alternativními přístupy, farmaceuty, výživovými poradci a specialisty na vývoj kosmetiky. Začal jsem cíleně sledovat souvislost mezi svým chováním, tím co jím, a v jakém stavu je následně má pokožka. V oblasti výživy jsem postupně objevil a dokázal přesně pojmenovat 3 věci, které zcela zásadně zhoršovaly stav mé pokožky. Zvýšený příjem cukrů (např. čokoláda a slazené nápoje), chybějící zdroj omega mastných kyselin ve stravě a jakékoliv užití antibiotik. Proč tomu tak je, mi následně vysvětlili výživoví poradci. Co Vám vysvětlili? Že lidské tělo nebylo uzpůsobeno na příjem tolika cukrů, kolik obsahuje dnešní strava. Protože náš organismus funguje správně při vyrovnaném pH, začne se při zvýšeném příjmu cukrů sám zakyselovat, aby toto pH vyrovnal. Několik nezávislých vědeckých studií již dávno potvrdilo, že pH atopické pokožky je jiné, než pH pokožky zdravé. Proto jakákoliv změna v pH organismu se u atopiků okamžitě projeví zhoršením ekzému. Dříve také byla lidská strava velmi bohatá na omega mastné kyseliny. Ty obsahují látky, které kůže jednoznačně potřebuje, což potvrdí každý dermatolog. Dnešní strava je však na omega kyseliny chudá a také proto roste počet dětí, které se rodí s diagnózou atopického ekzému. Možná si pamatujete na "populární" lžíce rybího oleje od babiček, naštěstí v současnosti je možné již tyto látky dodat tělu v mnohem příjemnější podobě.

K čemu jste došel? Okamžitě jsem se pustil do studia všech rozdílů mezi pokožkou zdravého člověka a atopika. Absolvoval jsem desítky rozhovorů se špičkovými dermatology, lékaři s alternativními přístupy, farmaceuty, výživovými poradci a specialisty na vývoj kosmetiky. Začal jsem cíleně sledovat souvislost mezi svým chováním, tím co jím, a v jakém stavu je následně má pokožka. V oblasti výživy jsem postupně objevil a dokázal přesně pojmenovat 3 věci, které zcela zásadně zhoršovaly stav mé pokožky. Zvýšený příjem cukrů (např. čokoláda a slazené nápoje), chybějící zdroj omega mastných kyselin ve stravě a jakékoliv užití antibiotik. Proč tomu tak je, mi následně vysvětlili výživoví poradci. Co Vám vysvětlili? Že lidské tělo nebylo uzpůsobeno na příjem tolika cukrů, kolik obsahuje dnešní strava. Protože náš organismus funguje správně při vyrovnaném pH, začne se při zvýšeném příjmu cukrů sám zakyselovat, aby toto pH vyrovnal. Několik nezávislých vědeckých studií již dávno potvrdilo, že pH atopické pokožky je jiné, než pH pokožky zdravé. Proto jakákoliv změna v pH organismu se u atopiků okamžitě projeví zhoršením ekzému. Dříve také byla lidská strava velmi bohatá na omega mastné kyseliny. Ty obsahují látky, které kůže jednoznačně potřebuje, což potvrdí každý dermatolog. Dnešní strava je však na omega kyseliny chudá a také proto roste počet dětí, které se rodí s diagnózou atopického ekzému. Možná si pamatujete na "populární" lžíce rybího oleje od babiček, naštěstí v současnosti je možné již tyto látky dodat tělu v mnohem příjemnější podobě.

K čemu jste došel? Okamžitě jsem se pustil do studia všech rozdílů mezi pokožkou zdravého člověka a atopika. Absolvoval jsem desítky rozhovorů se špičkovými dermatology, lékaři s alternativními přístupy, farmaceuty, výživovými poradci a specialisty na vývoj kosmetiky. Začal jsem cíleně sledovat souvislost mezi svým chováním, tím co jím, a v jakém stavu je následně má pokožka. V oblasti výživy jsem postupně objevil a dokázal přesně pojmenovat 3 věci, které zcela zásadně zhoršovaly stav mé pokožky. Zvýšený příjem cukrů (např. čokoláda a slazené nápoje), chybějící zdroj omega mastných kyselin ve stravě a jakékoliv užití antibiotik. Proč tomu tak je, mi následně vysvětlili výživoví poradci. Co Vám vysvětlili? Že lidské tělo nebylo uzpůsobeno na příjem tolika cukrů, kolik obsahuje dnešní strava. Protože náš organismus funguje správně při vyrovnaném pH, začne se při zvýšeném příjmu cukrů sám zakyselovat, aby toto pH vyrovnal. Několik nezávislých vědeckých studií již dávno potvrdilo, že pH atopické pokožky je jiné, než pH pokožky zdravé. Proto jakákoliv změna v pH organismu se u atopiků okamžitě projeví zhoršením ekzému. Dříve také byla lidská strava velmi bohatá na omega mastné kyseliny. Ty obsahují látky, které kůže jednoznačně potřebuje, což potvrdí každý dermatolog. Dnešní strava je však na omega kyseliny chudá a také proto roste počet dětí, které se rodí s diagnózou atopického ekzému. Možná si pamatujete na "populární" lžíce rybího oleje od babiček, naštěstí v současnosti je možné již tyto látky dodat tělu v mnohem příjemnější podobě. A co se poznatku z antibiotik týká - dnes většina lékařů při předepsání antibiotik automaticky doporučuje probiotika. Ví, že antibiotika, vedle vyhubení škodlivých bakterií, zničí zároveň přirozenou střevní mikroflóru, která je důležitá pro správné fungování těla a příjem živin. A nejde jen o problém antibiotik. Obecně u lidí klesá obranyschopnost organismu právě v důsledku životního stresu, nekvalitní stravy a tím zhoršení fungování jejich střevního systému. Přitom zde se vstřebává většina živin, ze kterých je živa i pokožka. Pokud tedy naše střeva nefungují tak, jak mají, logicky nemůže být v pořádku ani naše kůže.

K čemu jste došel? Okamžitě jsem se pustil do studia všech rozdílů mezi pokožkou zdravého člověka a atopika. Absolvoval jsem desítky rozhovorů se špičkovými dermatology, lékaři s alternativními přístupy, farmaceuty, výživovými poradci a specialisty na vývoj kosmetiky. Začal jsem cíleně sledovat souvislost mezi svým chováním, tím co jím, a v jakém stavu je následně má pokožka. V oblasti výživy jsem postupně objevil a dokázal přesně pojmenovat 3 věci, které zcela zásadně zhoršovaly stav mé pokožky. Zvýšený příjem cukrů (např. čokoláda a slazené nápoje), chybějící zdroj omega mastných kyselin ve stravě a jakékoliv užití antibiotik. Proč tomu tak je, mi následně vysvětlili výživoví poradci. Co Vám vysvětlili? Že lidské tělo nebylo uzpůsobeno na příjem tolika cukrů, kolik obsahuje dnešní strava. Protože náš organismus funguje správně při vyrovnaném pH, začne se při zvýšeném příjmu cukrů sám zakyselovat, aby toto pH vyrovnal. Několik nezávislých vědeckých studií již dávno potvrdilo, že pH atopické pokožky je jiné, než pH pokožky zdravé. Proto jakákoliv změna v pH organismu se u atopiků okamžitě projeví zhoršením ekzému. Dříve také byla lidská strava velmi bohatá na omega mastné kyseliny. Ty obsahují látky, které kůže jednoznačně potřebuje, což potvrdí každý dermatolog. Dnešní strava je však na omega kyseliny chudá a také proto roste počet dětí, které se rodí s diagnózou atopického ekzému. Možná si pamatujete na "populární" lžíce rybího oleje od babiček, naštěstí v současnosti je možné již tyto látky dodat tělu v mnohem příjemnější podobě. A co se poznatku z antibiotik týká - dnes většina lékařů při předepsání antibiotik automaticky doporučuje probiotika. Ví, že antibiotika, vedle vyhubení škodlivých bakterií, zničí zároveň přirozenou střevní mikroflóru, která je důležitá pro správné fungování těla a příjem živin. A nejde jen o problém antibiotik. Obecně u lidí klesá obranyschopnost organismu právě v důsledku životního stresu, nekvalitní stravy a tím zhoršení fungování jejich střevního systému. Přitom zde se vstřebává většina živin, ze kterých je živa i pokožka. Pokud tedy naše střeva nefungují tak, jak mají, logicky nemůže být v pořádku ani naše kůže.

K čemu jste došel? Okamžitě jsem se pustil do studia všech rozdílů mezi pokožkou zdravého člověka a atopika. Absolvoval jsem desítky rozhovorů se špičkovými dermatology, lékaři s alternativními přístupy, farmaceuty, výživovými poradci a specialisty na vývoj kosmetiky. Začal jsem cíleně sledovat souvislost mezi svým chováním, tím co jím, a v jakém stavu je následně má pokožka. V oblasti výživy jsem postupně objevil a dokázal přesně pojmenovat 3 věci, které zcela zásadně zhoršovaly stav mé pokožky. Zvýšený příjem cukrů (např. čokoláda a slazené nápoje), chybějící zdroj omega mastných kyselin ve stravě a jakékoliv užití antibiotik. Proč tomu tak je, mi následně vysvětlili výživoví poradci. Co Vám vysvětlili? Že lidské tělo nebylo uzpůsobeno na příjem tolika cukrů, kolik obsahuje dnešní strava. Protože náš organismus funguje správně při vyrovnaném pH, začne se při zvýšeném příjmu cukrů sám zakyselovat, aby toto pH vyrovnal. Několik nezávislých vědeckých studií již dávno potvrdilo, že pH atopické pokožky je jiné, než pH pokožky zdravé. Proto jakákoliv změna v pH organismu se u atopiků okamžitě projeví zhoršením ekzému. Dříve také byla lidská strava velmi bohatá na omega mastné kyseliny. Ty obsahují látky, které kůže jednoznačně potřebuje, což potvrdí každý dermatolog. Dnešní strava je však na omega kyseliny chudá a také proto roste počet dětí, které se rodí s diagnózou atopického ekzému. Možná si pamatujete na "populární" lžíce rybího oleje od babiček, naštěstí v současnosti je možné již tyto látky dodat tělu v mnohem příjemnější podobě. A co se poznatku z antibiotik týká - dnes většina lékařů při předepsání antibiotik automaticky doporučuje probiotika. Ví, že antibiotika, vedle vyhubení škodlivých bakterií, zničí zároveň přirozenou střevní mikroflóru, která je důležitá pro správné fungování těla a příjem živin. A nejde jen o problém antibiotik. Obecně u lidí klesá obranyschopnost organismu právě v důsledku životního stresu, nekvalitní stravy a tím zhoršení fungování jejich střevního systému. Přitom zde se vstřebává většina živin, ze kterých je živa i pokožka. Pokud tedy naše střeva nefungují tak, jak mají, logicky nemůže být v pořádku ani naše kůže. K tomu všemu jsem řešil, jaké krémy bych mohl užívat, abych své kůži dodal vše potřebné a ekzému nedal šanci se rozvinout do akutní fáze. Většina krémů bohužel vytvoří na kůži "film", díky kterému nemůže pokožka volně dýchat, což je u atopika zásadní problém. Místo toho je potřeba, aby krém suchou kůži dokonale promastil, doplnil chybějící látky hluboko do struktury pokožky (ceramidy a další) a nechal ji dál volně dýchat. I s tím si nakonec dokázali vývojáři poradit. V profesionálních laboratořích jsem postupně nechal připravit 24 vzorků mastí a tělových krémů s obsahem látek, které chybí atopické pokožce. Vzorky jsem v průběhu vývoje sám testoval a postupně zkoušel také obohacovat o látky ze špičkových krémů, které jako atopik díky parfemacím nemohu používat. Poslední podmínkou pro výrobu bylo, aby krémy nevydávaly zápach typický pro krémy atopiků.

K čemu jste došel? Okamžitě jsem se pustil do studia všech rozdílů mezi pokožkou zdravého člověka a atopika. Absolvoval jsem desítky rozhovorů se špičkovými dermatology, lékaři s alternativními přístupy, farmaceuty, výživovými poradci a specialisty na vývoj kosmetiky. Začal jsem cíleně sledovat souvislost mezi svým chováním, tím co jím, a v jakém stavu je následně má pokožka. V oblasti výživy jsem postupně objevil a dokázal přesně pojmenovat 3 věci, které zcela zásadně zhoršovaly stav mé pokožky. Zvýšený příjem cukrů (např. čokoláda a slazené nápoje), chybějící zdroj omega mastných kyselin ve stravě a jakékoliv užití antibiotik. Proč tomu tak je, mi následně vysvětlili výživoví poradci. Co Vám vysvětlili? Že lidské tělo nebylo uzpůsobeno na příjem tolika cukrů, kolik obsahuje dnešní strava. Protože náš organismus funguje správně při vyrovnaném pH, začne se při zvýšeném příjmu cukrů sám zakyselovat, aby toto pH vyrovnal. Několik nezávislých vědeckých studií již dávno potvrdilo, že pH atopické pokožky je jiné, než pH pokožky zdravé. Proto jakákoliv změna v pH organismu se u atopiků okamžitě projeví zhoršením ekzému. Dříve také byla lidská strava velmi bohatá na omega mastné kyseliny. Ty obsahují látky, které kůže jednoznačně potřebuje, což potvrdí každý dermatolog. Dnešní strava je však na omega kyseliny chudá a také proto roste počet dětí, které se rodí s diagnózou atopického ekzému. Možná si pamatujete na "populární" lžíce rybího oleje od babiček, naštěstí v současnosti je možné již tyto látky dodat tělu v mnohem příjemnější podobě. A co se poznatku z antibiotik týká - dnes většina lékařů při předepsání antibiotik automaticky doporučuje probiotika. Ví, že antibiotika, vedle vyhubení škodlivých bakterií, zničí zároveň přirozenou střevní mikroflóru, která je důležitá pro správné fungování těla a příjem živin. A nejde jen o problém antibiotik. Obecně u lidí klesá obranyschopnost organismu právě v důsledku životního stresu, nekvalitní stravy a tím zhoršení fungování jejich střevního systému. Přitom zde se vstřebává většina živin, ze kterých je živa i pokožka. Pokud tedy naše střeva nefungují tak, jak mají, logicky nemůže být v pořádku ani naše kůže. K tomu všemu jsem řešil, jaké krémy bych mohl užívat, abych své kůži dodal vše potřebné a ekzému nedal šanci se rozvinout do akutní fáze. Většina krémů bohužel vytvoří na kůži "film", díky kterému nemůže pokožka volně dýchat, což je u atopika zásadní problém. Místo toho je potřeba, aby krém suchou kůži dokonale promastil, doplnil chybějící látky hluboko do struktury pokožky (ceramidy a další) a nechal ji dál volně dýchat. I s tím si nakonec dokázali vývojáři poradit. V profesionálních laboratořích jsem postupně nechal připravit 24 vzorků mastí a tělových krémů s obsahem látek, které chybí atopické pokožce. Vzorky jsem v průběhu vývoje sám testoval a postupně zkoušel také obohacovat o látky ze špičkových krémů, které jako atopik díky parfemacím nemohu používat. Poslední podmínkou pro výrobu bylo, aby krémy nevydávaly zápach typický pro krémy atopiků.

K čemu jste došel? Okamžitě jsem se pustil do studia všech rozdílů mezi pokožkou zdravého člověka a atopika. Absolvoval jsem desítky rozhovorů se špičkovými dermatology, lékaři s alternativními přístupy, farmaceuty, výživovými poradci a specialisty na vývoj kosmetiky. Začal jsem cíleně sledovat souvislost mezi svým chováním, tím co jím, a v jakém stavu je následně má pokožka. V oblasti výživy jsem postupně objevil a dokázal přesně pojmenovat 3 věci, které zcela zásadně zhoršovaly stav mé pokožky. Zvýšený příjem cukrů (např. čokoláda a slazené nápoje), chybějící zdroj omega mastných kyselin ve stravě a jakékoliv užití antibiotik. Proč tomu tak je, mi následně vysvětlili výživoví poradci. Co Vám vysvětlili? Že lidské tělo nebylo uzpůsobeno na příjem tolika cukrů, kolik obsahuje dnešní strava. Protože náš organismus funguje správně při vyrovnaném pH, začne se při zvýšeném příjmu cukrů sám zakyselovat, aby toto pH vyrovnal. Několik nezávislých vědeckých studií již dávno potvrdilo, že pH atopické pokožky je jiné, než pH pokožky zdravé. Proto jakákoliv změna v pH organismu se u atopiků okamžitě projeví zhoršením ekzému. Dříve také byla lidská strava velmi bohatá na omega mastné kyseliny. Ty obsahují látky, které kůže jednoznačně potřebuje, což potvrdí každý dermatolog. Dnešní strava je však na omega kyseliny chudá a také proto roste počet dětí, které se rodí s diagnózou atopického ekzému. Možná si pamatujete na "populární" lžíce rybího oleje od babiček, naštěstí v současnosti je možné již tyto látky dodat tělu v mnohem příjemnější podobě. A co se poznatku z antibiotik týká - dnes většina lékařů při předepsání antibiotik automaticky doporučuje probiotika. Ví, že antibiotika, vedle vyhubení škodlivých bakterií, zničí zároveň přirozenou střevní mikroflóru, která je důležitá pro správné fungování těla a příjem živin. A nejde jen o problém antibiotik. Obecně u lidí klesá obranyschopnost organismu právě v důsledku životního stresu, nekvalitní stravy a tím zhoršení fungování jejich střevního systému. Přitom zde se vstřebává většina živin, ze kterých je živa i pokožka. Pokud tedy naše střeva nefungují tak, jak mají, logicky nemůže být v pořádku ani naše kůže. K tomu všemu jsem řešil, jaké krémy bych mohl užívat, abych své kůži dodal vše potřebné a ekzému nedal šanci se rozvinout do akutní fáze. Většina krémů bohužel vytvoří na kůži "film", díky kterému nemůže pokožka volně dýchat, což je u atopika zásadní problém. Místo toho je potřeba, aby krém suchou kůži dokonale promastil, doplnil chybějící látky hluboko do struktury pokožky (ceramidy a další) a nechal ji dál volně dýchat. I s tím si nakonec dokázali vývojáři poradit. V profesionálních laboratořích jsem postupně nechal připravit 24 vzorků mastí a tělových krémů s obsahem látek, které chybí atopické pokožce. Vzorky jsem v průběhu vývoje sám testoval a postupně zkoušel také obohacovat o látky ze špičkových krémů, které jako atopik díky parfemacím nemohu používat. Poslední podmínkou pro výrobu bylo, aby krémy nevydávaly zápach typický pro krémy atopiků. K čemu jste se tedy dopracoval?

Po dvou letech studia, konzultací, vývoje a testů jsem měl na stole 5 hotových přípravků. Spolu s dalšími lidmi, kteří se přihlásili k dobrovolnému testování, jsme začali s pravidelným užíváním. Za sebe mohu říct jediné – již v průběhu druhého měsíce jsem mohl omezit příjem kortikoidů a po dalších dvou měsících jsem poprvé v životě kortikoidy na dlouhou dobu zcela vysadil. Dnes držím svůj ekzém absolutně pod kontrolou, nikdo z okolí nepozná, že jsem atopik, a přitom nemusím zatěžovat organismus ničím, co by jej nenávratně poškozovalo.

O jaké přípravky se konkrétně jedná, můžete je nějak blíže popsat?

Celou produktovou řadu jsem nazval Protopan. Obsahuje promašťovací mléko a promašťovací krém, které jsou určené k promazávání suché, atopické kůže. Splňují vše, co jako atopik potřebuji - mléko i krém se dobře a rychle vstřebávají, dodávají kůži látky, které potřebuje pro obnovu kožní bariéry a zabraňují tak pronikání škodlivin a dráždivých látek do pokožky. V hodnocení si dovolím v klidu prohlásit, že jde o nejlepší krém a mléko, jaké jsem kdy jako atopik použil. Protopan Probiotika + inulin je doplněk stravy, který napomáhá k vytvoření a udržení optimální, střevní mikroflóry – o důležitosti jsem se zmiňoval před chvílí. Protopan pH balance výrazně napomáhá k odkyselení organismu a to má příznivý vliv na udržení správného pH pokožky, což je speciálně u ekzému velmi důležité. A posledním, neméně důležitým, je Protopan Omega 3&6. Jedná se o doplněk stravy, který dodává další chybějící látky pokožce atopika a je doporučován pro své typické vlastnosti, kdy mírní svědění i kožní zánět.

Pruduktová řada Protopan

To zní skoro až jako pohádka. Jsou přípravky Protopan bezpečné a kde je mohu koupit?

To zní skoro až jako pohádka. Jsou přípravky Protopan bezpečné a kde je mohu koupit? Tuhle reakci mám od hodně lidí. Obzvlášť ti, kteří mě dlouho znají, teď říkají, že kdyby mě neznali, tak něčemu takovému ani nemohou uvěřit. Ale vidíte sama, jsem tady, z masa a kostí, vidíte mé fotky, jak jsem vypadal ještě před pár lety, a jak vypadám dnes. A tak vypadám díky Protopanu.

Všechny přípravky jsou notifikovány buď jako doplňky stravy u Ministerstva zdravotnictví ČR, nebo krém a mast jako kosmetika s certifikací bezpečnosti. V lékárnách budou volně v prodeji na přelomu října a listopadu, v současnosti vyjednáváme o cenových podmínkách. Přesto již lze celou řadu Protopan zakoupit v našem oficiálním e-shopu na stránkách www.protopan.cz s dodáním do 24 hodin.

Martine, děkuji za rozhovor a ať se Vám daří.

Naopak, já děkuji za prostor a všem přeji hodně zdraví a životní pohody.

Výběr článků

Načítám