Hlavní obsah

S novou službou si už i v Čechách můžete půjčit auto od lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stěhování dodávku, na výlet kabriolet. V nabídce služby HoppyGo najdete ale i nejmodernější elektromobily či pastelového „brouka“. Potřebujete auto? Chcete vyzkoušet jiné? Půjčte si ho od lidí.

S HoppyGo si můžete půjčit auto od lidí

Článek

Služba, která propojuje vlastníky aut s lidmi, kteří naopak potřebují auto půjčit, funguje v Česku od letošního roku a dnes má v nabídce přes 220 aut všech druhů a typů. HoppyGo patří mezi služby tzv. sdílené ekonomiky a představuje model podnikání, který umožňuje sdílet majetek mezi soukromými osobami.

Půjčuje se čím dál víc

Celosvětově platí, že průměrné auto jezdí hodinu denně, zbytek svého času stojí na parkovišti. Už proto je sdílení aut především ve městech stále populárnější. Podle studie Boston Consultant Group (BCG) by se měl počet lidí, kteří využívají sdílení aut, do konce roku 2021 zšestinásobit na odhadovaných 35 milionů po celém světě. Carsharing je také součástí dopravní politiky velkých evropských měst, která se jej rozhodla aktivně podporovat. Zapadá totiž do trendu udržitelného života a šetří naše životní prostředí.

Chcete kabrio?

Zpěvačka Katarzia si od lidí půjčuje dodávku, kterou vozí svou kapelu na turné, a nemůže si službu vynachválit. „Byla jsem šťastná, když jsem na HoppyGo našla několik dodávek. Tím pádem jsem na léto zachráněná,“ jásá. Neodolala ale ani možnosti půjčit si „brouka“. I Jan Linhart oceňuje možnost vyzkoušet i méně praktická auta: „Například kabriolet bych si nekoupil, ale půjčím si ho rád.“

Bezpečné sdílení

V Česku umožňuje HoppyGo bezpečné sdílení aut díky partnerství s pojišťovnou a ošetřuje vše potřebné prostřednictvím mobilní aplikace. Přes ni už mimochodem lidé najeli přes 50 000 km. Princip je podobný jako třeba u Airbnb. „Zjišťujeme, že kdyby všechny služby fungovaly způsobem, že můžu někoho ohodnotit a stejně tak i on mě, byl by svět ideálním místem,“ pochvaluje si Lukáš Otevřel, který přes aplikaci půjčuje lidem svůj elektromobil. „Je tam zpětná vazba a kontrola a lidé se chovají slušně a zodpovědně. Díky technologiím jsou vlastně obě strany kryté. A tenhle systém vyčleňuje lumpy.“

Lidé lidem, města sobě

Kromě majitelů aut, kterým sdílení pomáhá vylepšit rozpočet, vám za zapůjčení auta na HoppyGo poděkuje i vaše město, ve kterém tím pádem bude víc místa pro lidi. To oceňuje třeba pražský kavárník a pořadatel pouličních festivalů Ondřej Kobza: „HoppyGo je samozřejmě super. Vlastně mi to přijde geniální. Člověk, který potřebuje auto jednou za měsíc, ho přece nemusí vlastnit. Čím méně aut stojí v ulicích, tím jsou ty ulice hezčí. Nehledě na náklady, které se takhle rozloží mezi více lidí,“ říká.

Zákony jdou sdílení naproti

V sousedním Německu dokonce nedávno schválili zákon, který má maximálně usnadnit přístup ke sdíleným autům právě z ekologických důvodů. „Carsharing je jedinečná šance k zavedení ekologicky udržitelné mobility ve velkých městech,“ říká jedna z předkladatelek zákona, německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricks. V budoucnu se takováto legislativní podpora pravděpodobně nevyhne ani Česku.

Přes HoppyGo si lidé půjčují auta na výlety i stěhování. Jedno se půjčí v průměru třikrát měsíčně na cca 36 hodin, tedy na 1 a půl dne. Pokud potřebujete nebo chcete auto, půjčte si ho od lidí. Pomůžete jim i životnímu prostředí.

Aplikaci si stáhnete zde:

Výběr článků

Načítám