Hlavní obsah

Rada odborníka: Máte nemovitost? Zkontrolujte, jak je pojištěna

Novinky, Kooperativa pojišťovna

Mít svoji nemovitost dobře pojištěnou by měla být samozřejmost, říká členka představenstva Kooperativy Eva Poláchová.

Tornádo na jižní Moravě ukázalo, že i vítr dokáže způsobil fatální škody a jeho síla může zničit celý dům.

Článek

Pojištění střechy nad hlavou je klíčová věc a první problém je, že stále existuje až 30 % nemovitostí, které nejsou vůbec pojištěny.

Navíc víme a naše zkušenosti z posledních měsíců, kdy jsme byli svědky tornádem zničených domů ale opět ukazují, že někteří klienti nemají svůj majetek pojištěním chráněn dostatečně a smlouvu o pojištění již řadu let neaktualizovali. A vzhledem k značnému růstu cen ve stavebnictví v případě škody peníze od pojišťovny nemusí a asi ani nebudou na opravu či znovupořízení nemovitosti stačit.

A jak vypadá problém neaktualizovaných smluv a příliš nízkých pojistných částek, které neodpovídají hodnotě nemovitosti, v praxi? Uvedu konkrétní příklad z letoška. Tornádo poškodilo řadový rodinný domek. Vzhledem k rozsáhlým škodám nařídil statik kompletní demolici objektu. Pojistná smlouva byla uzavřena v roce 1997 na pojistnou částku 800 000 Kč a její výše nebyla od té doby nijak aktualizována. Pojistná částka neodpovídá hodnotě rodinného domu, která byla v době vzniku škody 3 200 000 Kč. Náklady na demolici a znovupořízení domku tak 4násobně převýší objem vyplaceného pojistného plnění.

Dobře se pojistit na dostatečně vysokou pojistkou částku znamená, že peníze od pojišťovny stačí na obnovu zničeného domu.

Většina pojišťoven a jejich partnerů je nyní velmi aktivní, a navíc obchodní zástupci mají ve svých standardech návštěvu klienta v pravidelných intervalech, smluvní zástupce pojišťovny nejlépe pomůže s dobrým nastavením pojištění. Není-li si ale klient jistý, měl by kontaktovat svoji pojišťovnu - mailem, telefonicky, na pobočce, prostě jakkoli. Je důležité věnovat pojištění trochu času a mít tak do budoucna klid a jistotu, že je někdo, kdo pomůže.

Například Kooperativa vám rovnou nabídne přechod na zcela nový a moderní produkt pojištění majetku, který přináší řadu výhod – především kvalitnější rozsah pojistné ochrany (nová pojistná nebezpečí a vyšší limity plnění) a další výhody jako asistenční služby či cykloasistenci zdarma.

Výběr článků

Načítám