Hlavní obsah

Proč jsou omega-3 a vitamín D pro vývoj dětí tak důležité?

Novinky, NaturaMed

Rodiče zastávají velmi nelehkou úlohu. Musí se orientovat v tom, co je pro vývoj jejich dětí opravdu důležité. Doporučení jsou na internetu stovky a je čím dál těžší rozhodnout se správně. Proto jsme pro Vás shrnuli fakta vědeckých studií, které vysvětlují důležitost omega-3 pro zdravý vývoj dětí.

Foto: NaturaMed

Omega-3 pro děti

Článek

Proč přesně jsou omega-3 pro děti tak důležité? Přírodní látka omega-3 je pro lékaře a vědce natolik zajímavá, že existují desetitisíce výzkumů na celém světě, které se snaží zmonitorovat její pozitivní účinky na lidský organismus. Zde je výsledek alespoň několika z nich. Další výzkumy najdete jistě i při vlastním hledání.

  • Dlouhodobé užívání omega-3 a vitamínu D vede k podpoře imunitního systému, a to i u zdravých dětí.
  • Omega-3 mastné kyseliny, z nichž nejdůležitější jsou EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), jsou pro lidské tělo a jeho vývoj nenahraditelné.
  • Jejich zdrojem jsou tučné mořské ryby (sardinky, makrela, tuňák), které by měly být dětmi konzumované 2–3× týdně, aby mělo dítě dostatečné množství omega-3 mastných kyselin, potřebných pro svůj růst a správný vývoj.
  • Vědecký časopis Studia Kinanthropologica ovšem publikoval výsledek analýzy, která se zaměřila na spotřebu ryb a rybích výrobků v českých školních jídelnách. Podle něj dosavadní normy řízené vyhláškou 107/2005 Sb. a č. 107/2008 o školním stravování neodpovídají potřebám denní spotřeby omega-3.
  • Bylo prokázáno, že DHA omega-3 nenasycené mastné kyseliny se ukládají v mozkové kůře a hipokampu, tedy oblastech mozku spojených s učením a pamětí.
  • Podle studie publikované v odborném časopise Journal of Dietary Supplements má užívání omega-3 nenasycených mastných kyselin v dětském věku podíl na kvalitě života.
  • Přibližně 60 % mozkové tkáně je tvořeno tuky, z toho 22 % DHA, která je důležitá pro syntézu fosfolipidů. EPA i DHA se podílejí na procesu paměti.

Pro příjem denní potřeby omega-3 se tak nabízí řešení v podobě potravinového doplňku pro děti.

Kde a jak vybrat?

Vybírat můžete hned z několika produktů na trhu. Pokud však chcete alespoň jeden tip, máme ho. Z Norska putují na český trh OmegaMarine Rybičky, jejichž měsíční balení si můžete vyzkoušet zdarma. Výrobce tím dává najevo, jak moc kvalitě svých produktů, kterou kontroluje SZÚ, věří.

Pokud chcete vyzkoušet zdarma zmíněné měsíční balení omega-3 z Norska ochucené přímo pro děti, stačí kliknout na tento odkaz, kde vyplníte pouze svoji poštovní adresu. Zboží tak přijde rovnou do Vaší poštovní schránky, nikam pro něj nemusíte.

Firma rozdává produkt zdarma, Vy zaplatíte pouze poštovné 49Kč. Produkt navíc obsahuje pro děti prospěšné vitamíny A, D a E. A co je důležité? Produkt je nabízen bez závazků. Je tedy pouze na Vás, jestli po jeho vyzkoušení budete chtít, aby Vaše děti pokračovaly v jeho užívání, nebo ne.

Výběr článků

Načítám