Hlavní obsah

Porucha erekce - vážná nevážná nemoc

Novinky, www.EDy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poruchy erekce, čili erektilní dysfunkce, nejsou vážnou nemocí. Toto tvrzení není podceňováním problému, který je strašákem naprosté většiny mužů. Má vyjádřit pouze fakt, že takřka všechny případy erektilní dysfunkce se v dnešní době dají poměrně snadno vyléčit. Neschopnost dosáhnout či udržet erekci nebo problémy s nedostatečným ztopořením penisu se většinou léčí poměrně rychle a pohodlně tabletami.

Foto: Kovárna Viva
Článek

Erektilní dysfunkce (ED) mohou ale být i nebezpečnou nemocí. Poruchy erekce bývají velice často prvním signálem jiné vážné, doposud skryté choroby. Penis není pouze dobře či špatně prokrvený sval (to si ho pletete se srdcem). Je to - laicky řečeno -  služebník cév a nervů. Jakákoli porucha tohoto druhu v kterékoliv části těla se proto zákonitě projeví i na funkčnosti mužského pohlavního orgánu. Funkčnost penisu může ohrozit například arteroskleróza, vysoký krevní tlak či cholesterol, nadváha, kouření, cukrovka, ale i počínající nádorové onemocnění, zranění, u něhož byly poškozeny nervy, a to výčet "rizikových faktorů" není zdaleka úplný. Přesto i zde je možné najít jedno výrazné pozitivum: Oproti ženám mají muži výhodu - jejich pohlavní úd je takřka dokonalým barometrem jejich zdraví. Kdekoliv cokoliv v mužském těle nefunguje, jak má, penis o tom dá vědět.

Vážně mám erektilní dysfunkci?, obává se snad každý muž, který "selhal". Nikoliv. Hlavním poznávacím znamením ED je, že se objevuje pravidelně. Neznamená to ale zároveň, že při každém pokusu o soulož. Není však asi muž, se kterým by neúspěch nezamával. I v tomto případě může být na ED "zaděláno". Psychický blok, problémy v rodině či stres v práci mohou být také spouštěcím mechanismem erektilní dysfunkce. Tady také platí, že penis je skvělým barometrem nejenom fyzického zdraví, ale i psychické pohody.

Erektilní dysfunkce se ráda "přilepí" jako garde k jiným, již léčeným chorobám. Cukrovkáři, alergici, vředaři, kardiaci - ti všichni berou léky. A ty zase nezřídka způsobují poruchy erekce. ED ovšem mohou vyvolávat i antidepresiva. V tomto případě je ale opět ED "nevážnou" nemocí - dobrý lékař prostě změní dosud předepisované léky - a je po starostech.

Erektilní dysfunkce nejsou vážnou nemocí. Nemají vůbec nic společného s impotencí (neschopností dosahovat orgasmus), nebo dokonce s neplodností. Vyléčený muž pochopitelně může dál prožívat orgasmus a plodit děti. Poruchy erekce však na druhou stranu mají i velice vážný a nebezpečný dopad na život postiženého. Až devět z deseti nemocných odmítá navštívit lékaře a jejich problémy se proto zbytečně stupňují. Nemluvě o tom, že mohou zanedbat prvotní příčinu svých nesnází - vážnou, či dokonce život ohrožující nemoc, o které zatím nevědí.

Erektilní dysfunkce je nemoc vážná i nevážná. Záleží na tom, jak se k ní postaví postižený. Lékaři se k ní umí postavit čelem, nejenom v tom smyslu, že ji umějí vyléčit. Berou ji vážně a důkazem toho mají být internetové stránky www,EDy.cz, které byly spuštěny 1. května letošního roku.  O poruchách erekce na nich chtějí mluvit vážně, ale i nevážně. V duchu hesla "Poznej svého nepřítele - tak se ho zbavíš nejsnadněji", s nimi můžete na stránkách zlikvidovat zlého EDyho. A v ordinaci u lékaře pak i erektilní dysfunkci.

Informace získáte také na bezplatné infolince "Program sexuálního zdraví" 800 555 001, kde vám zároveň pomohou vyhledat nejbližší ordinaci lékaře zapojeného do Programu sexuálního zdraví.

A když už přijde na vypisování receptu, můžete v těchto měsících dokonce ušetřit peníze díky Akci 1+1. Všichni, kdo kvůli poruchám erekce navštíví v období od 1. května do 31. července 2004 lékaře - a ten rozhodne o léčbě tabletami - získají dvojnásobné balení léku na erektilní dysfunkci za cenu jednoho. Lékař Vám předepíše recept na dvě balení.

Výběr článků

Načítám