Hlavní obsah

Operační program Doprava přinesl na Vysočinu řadu novinek

Kraj Vysočina – ČR získala prostřednictvím OP Doprava téměř 123 mld. Kč z prostředků EU na řešení klíčových problémů v dopravě. Na Vysočině bylo prostřednictvím 39 projektů postaveno či rekonstruováno přes 87 km silnic a zmodernizováno přes 82 km železnic.

Foto: David Jančík© Ministerstvo dopravy

Rozšíření trolejové dopravy v Jihlavě

Článek

Tyto významné projekty zlepší v Kraji Vysočina dopravní dostupnost, pohodlí cestujících, bezpečnost i plynulost dopravy a také přispějí k lepší kvalitě ovzduší. Zde jsou vybrané projekty z Kraje Vysočina, které byly podpořeny z prostředků EU v rámci OP Doprava.

Silniční projekty

Foto: David Jančík© Ministerstvo dopravy

Silnice I/34 Božejov – Ondřejov – Pelhřimov

Obyvatelé obcí Ústrašín, Ondřejov a Myslotín byli kvůli tranzitní dopravě dlouhou dobu zatěžováni nadměrným hlukem a zvýšenými emisemi, což nepříznivě ovlivňovalo jejich život. Nově vybudovaná přeložka silnice I/34 mezi Pelhřimovem a Božejovem odvedla z frekventovaného mezinárodního tahu dálkovou dopravu mimo obce a tím pomohla zlepšit životní podmínky místním obyvatelům. Součástí stavby je více než pět kilometrů nové silnice I. třídy, mimoúrovňové křižovatky a řada mostů.

Díky nově vybudovanému obchvatu, který vyloučil nákladní dopravu z centra města, čímž došlo ke snížení hluku a exhalací, se lépe se žije i občanům Moravských Budějovic. Součástí obchvatu je řada zajímavých staveb např. dvě mimoúrovňové křižovatky a pět mostů, z nichž jeden je nejdelší na Vysočině.

Foto: David Jančík© Ministerstvo dopravy

Silnice I/19 Kámen, obchvat

Příjemnějšího cestování se dočkali motoristé díky obchvatu u obce Kámen na silnici I/19. Tato silnice je důležitou spojnicí měst Plzeň, Tábor a Pelhřimov. V úseku mezi Táborem a Pelhřimovem silnice I/19 propojuje dálnice D3 a D1. Stavba obchvatu obce Kámen tak ulehčila místním obyvatelům od tranzitní dopravy, zvýšila plynulost provozu a bezpečnost chodců.

Železniční projekty

Foto: David Jančík© Ministerstvo dopravy

Rekonstrukce nástupišť č.1, č.4 v žst. Havlíčkův Brod

Na nádraží v Havlíčkově Brodě mají cestující již pohodlnější přístup na nástupiště i nástup do vlaků. Rekonstrukcí nástupišť č. 1 a 4 získala železniční stanice další dvě nástupiště s moderními parametry. Obě nyní mají nástupní hranu, která je přístupnější pro osoby se sníženou schopností pohybu a komfort cestujícím zajišťují i nové výtahy.

Projekty OP Doprava přispěly i ke zkrácení jízdní doby na trati, po které jezdí rychlíky z Brna přes Havlíčkův Brod a Kolín na Prahu. Jedná se například o projekty: „Rekonstrukce koleje č. 1 a 2 Ostrov nad Oslavou - Žďár nad Sázavou“ nebo „Zvýšení traťové rychlosti v úseku Golčův Jeníkov – Čáslav“ a „Zvýšení traťové rychlosti v úseku Havlíčkův Brod – Okrouhlice“.

Foto: David Jančík© Ministerstvo dopravy

Zvýšení tratové rychlosti v úseku Golčův Jeníkov – Čáslav

Projekty v MHD

Foto: David Jančík© Ministerstvo dopravy

Rozšíření trolejové dopravy v Jihlavě

OP Doprava pomohl i přímo v krajském městě. Realizací projektu rozšíření trolejové dopravy mohou cestující v Jihlavě využívat ekologičtější dopravu především v sídlištích Horní Kosov a Na Dolech. Nové trolejové vedení je 2,1 km dlouhé a spojuje daná sídliště přes nemocnici a polikliniku s centrem města.

Výběr článků

Načítám