Hlavní obsah

Nízkoenergetický dům nemusí být zateplená pevnost!

Novinky, Sova Net s.r.o.

Jak postavit za rozumné náklady dům, který by byl nanejvýš úsporný? Tak zní klíčová otázka, která v současnosti zaměstnává české stavebníky. Řada z nich přitom zapomíná počítat s důležitou proměnnou, kterou je návratnost jejich investice.

Článek

Ta se přitom může pohybovat v relativně krátkém časovém horizontu. Mezi českými investory ale bohužel stále panují ve vztahu k nízkoenergetickým domům falešné představy. Velká část se domnívá, že jediná zaručená cesta provozních úspor vede přes nadstandardně zateplené „sendvičové“ konstrukce. Další část investorů si energetické úspory spojuje se složitými high - tech domy, které jsou pro ně nekomfortní a tak jako tak finančně neúnosné.

Vyšší náklady na konstrukci nízkoenergetických a energeticky úsporných domů a složitá technologická řešení přitom nemusí být nezbytným předpokladem v projektování „zelených“ domů. Na českém trhu dnes existují stavební materiály, jejichž výjimečné tepelněizolační vlastnosti umožňují výstavbu nízkoenergetických domů i bez zateplení. Typickým příkladem je stavební technologie z pórobetonu Ytong. Jde o tradiční masivní zdicí materiál, které u nás stále preferuje naprostá většina stavebníků. Na rozdíl od jiných materiálů ale obvodový plášť Ytong Lambda není nutné zateplovat, a přesto může s dostatečnou rezervou splňovat i při minimální tloušťce 375 mm požadavky na energeticky úsporné domy (kategorie B energetických průkazů). Při tloušťce 500 mm již z tohoto materiálu získáte dokonce nízkoenergetický dům s přibližně třetinovou spotřebou energie proti běžným stavbám. Bez zateplení a za cenu běžného domu. Zkuste si sami spočítat, kolik energie můžete uspořit díky systémovým řešením Ytong pro energeticky úsporné domy.

Výběr článků

Načítám