Hlavní obsah

Jste si jisté, že vašemu muži nehrozí rakovina prostaty? Informujte se o všech možnostech včas!

Komerční článekProton Therapy Center Czech

Rakovina prostaty je u mužů nejčastějším nádorovým onemocněním, jehož riziko navíc roste s věkem. Ročně více než 7 000 českých mužů začne hledat řešení, jak s nemocí bojovat. Většinu z nich přitom lze vyléčit. A protože způsobů léčby je několik, je kvalita života po léčbě pojmem, o který by se měl každý muž zajímat také.

Protonové centrum

Článek

Muži o svém zdraví příliš nemluví. K lékaři se vypraví většinou až ve chvíli, kdy své potíže nemohou dále přehlížet. Zrovna rakovinu prostaty je přitom ale poměrně snadné odhalit díky vyšetření krve na PSA.

„Pro diagnostiku rakoviny prostaty je základem stanovení hladiny prostatického specifického antigenu (PSA), což je enzym produkovaný buňkami prostaty. Koncentrace tohoto enzymu v krvi je jedním z ukazatelů rakoviny prostaty," uvádí základní důvody pro vyšetření PSA primář Protonového centra, MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D.

Běžně se první testy PSA provádí až v 50. roce života. Pokud je však rakovina prostaty v rodinné anamnéze, testuje se již okolo 40. roku. Na základě výsledku pak lékař doporučí další test za rok, dva nebo někdy dokonce až za pět let.

primář MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D.

Účinná a šetrná léčba

Cílem moderní onkologické léčby je zajistit pacientům maximální šanci na vyléčení, a to při minimalizaci vedlejších účinků. Právě toho se velmi dobře daří dosahovat pomocí protonové léčby. Jejím největším benefitem je možnost přesně ozářit požadovanou oblast.

Díky moderní technologii a zkušenostem lékařů Protonového centra se zvyšují šance na celkovou úspěšnost léčby a udržení kvality života pacientů po léčbě. Protonová léčba i všechna vyšetření v Protonovém centru jsou ze zákona hrazena zdravotními pojišťovnami.

„Naším úkolem není pouze vyléčit pacienta, ale také zajistit, aby kvalita jeho života byla, pokud možno, stejná jako před nemocí. Proto jsme se zaměřili na to, aby muži po rakovině prostaty byli sexuálně aktivní, aby netrpěli impotencí a inkontinencí, a aby byla léčba krátká, účinná a bezbolestná", doplňuje primář Kubeš.

 Jak probíhá protonová léčba - rakovina prostaty

Život po léčbě bez omezení

Rakovinu prostaty je možné řešit několika způsoby. Na rozdíl od chirurgického zákroku, tzv. radikální prostatektomie, však protonovou terapií dnes můžeme úspěšně vyléčit až 99 % pacientů s karcinomem prostaty nízkého rizika.

Ve srovnání s operací protonová léčba významně snižuje riziko vzniku impotence a inkotinence, tedy úniku moči. To je při protonové léčbě karcinomu prostaty časného stadia minimalizováno na pouhé 1 %.

„Nespornou výhodou protonové léčby je podstatně nižší časová náročnost pro pacienty. Protonová léčba je ambulantní a trvá pouze pět dní u časného stadia karcinomu prostaty, a 21 dní u pokročilého stadia,” uzavírá primář Kubeš.

Ozařovací místnost

Výběr článků

Načítám