Hlavní obsah

Jak zvolit vhodný způsob zateplení fasády

Komerční článekCembrit a.s.

Každý majitel nemovitosti už jistě zvažoval možnost zateplení fasády. Jak zvolit vhodné řešení, které bude funkční a estetické, bude mít dlouhou životnost a malé nároky na údržbu? Vhodným řešením pro bytové domy i pro rodinné domky je větraná fasáda.

Článek

Bytový dům po zateplení a jak vypadal před opravou.

Funkční - výhody systému větrané fasády

Zateplení fasády by mělo být nejen krásné, ale především funkční. To znamená, mělo by pomáhat v zimě udržet dům teplý a v létě by zase mělo chránit dům proti přehřívání. Nemělo by dům uzavřít jako do plastového sáčku, ale mělo by umožnit domu dýchat a odvádět přebytečnou vlhkost vznikající v interiéru například při vaření nebo praní ven z domu. Mělo by mít samozřejmě také dlouhou životnost a minimální nároky na údržbu.

Nejvhodnějším způsobem zateplení domu je kombinace kontaktního zateplovacího systému s větranou fasádou. Tato kombinace zaručí dostatečné zateplení i dlouhodobou estetickou kvalitu. Je vhodná pro všechny typy domů. Starou fasádu není potřeba nijak upravovat. Přímo na ní se montuje rošt (dřevěný, ocelový nebo hliníkový), na který jsou připevňovány pohledové fasádní desky. Mezi prvky roštu se instaluje samotná izolace (minerální vlna nebo polystyren). V prostoru mezi fasádními deskami a izolací vzniká větraná mezera.

Bytový dům po zateplení a jak vypadal před opravou.

Na rozdíl od izolace opatřené omítkou má větraná fasáda hned několik výhod. Větranou mezerou přirozeně stoupá vzduch vzhůru. V letních měsících tento přirozený pohyb snižuje přehřívání interiéru. Naopak v chladnější části roku tento pohyb vzduchu zmenšuje kondenzaci vlhkosti z interiéru ve vrstvách izolace. Tato vlhkost vzniká naší činností, praním, vařením, mytím. Další významnou výhodou je utlumení hluku přicházejícího z vnějšího prostředí do domu. Kombinace měkké izolace a pevného materiálu fasádních desek, navíc ve spojení se vzduchovou mezerou, je z akustického hlediska nejvhodnějším řešením. Kvalitnější ochrana pro samotnou izolaci pevnými fasádními deskami je samozřejmostí.

Výhody zateplení se systémem větraných fasád:

•    Možnost použití libovolné tloušťky tepelné izolace

•    Možnost použití libovolné tloušťky tepelné izolace •    Jednoduchá celoroční montáž

•    Možnost použití libovolné tloušťky tepelné izolace •    Jednoduchá celoroční montáž •    Původní podklad není třeba upravovat

•    Možnost použití libovolné tloušťky tepelné izolace •    Jednoduchá celoroční montáž •    Původní podklad není třeba upravovat •    Nedochází k přehřívání obvodového pláště

•    Přirozený odvod vlhkosti z interiéru

Bytový dům po zateplení a jak vypadal před opravou.

Krásná - fasáda z desek Cembrit

Fasádní desky Cembrit tvoří pohledovou část fasády. Vláknocementové fasádní desky Cembrit se nabízejí v široké škále barev i povrchových úprav. Od desek s čistě přírodním povrchem Cembonit po desky výrazných barev Metro a Zenit. Je možné je montovat a skládat nejrůznějšími způsoby, fantazii se tedy žádné meze nekladou. Navíc jsou vyrobeny z čistě přírodních surovin a plně recyklovatelné. Vynikají dlouhou životností a vysokou odolností proti houbám a škůdcům. Jsou tedy vhodné i do vlhčího prostředí na severní straně domu nebo u terénu, kde odstřikují nečistoty z ulice nebo zahrady. Desky Cembrit mají navíc minimální nároky na údržbu, v případě znečištění je stačí pouze omýt vodou.

Bytový dům po zateplení a jak vypadal před opravou.

Aktuálně

Od 15. května je možné podávat žádosti o dotaci v dalším kole programu Nová zelená úsporám. Nově bude podporováno i zateplení bytových domů v Praze. Výše dotace u rodinných domů je až 50 % a u bytových domů až 20 % z celkových výdajů. Co je ale podstatné, celý proces podání žádosti by měl být jednodušší a rychlejší. Využijte tedy příležitosti a pořiďte vašemu domu nový kabát!

Bytový dům po zateplení a jak vypadal před opravou.

Společnost Cembrit, výrobce vláknocementových fasádních desek a střešní krytiny, vám poskytuje maximální servis. Kontaktujte svého regionálního zástupce, který vám pomůže s výběrem nejvhodnějšího řešení.

Další informace o fasádních deskách jsou k dispozici na našich stránkách www.cembrit.cz, na e-mailu info@cembrit.cz nebo naší zelené lince (zdarma) 800 162 489.

Bytový dům po zateplení a jak vypadal před opravou.

Výběr článků

Načítám