Hlavní obsah

Housle mu zachránily život. Geniální houslista Ara Malikian vystoupí v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žije ve Španělsku, narodil se v Libanonu, původem je Arménec a je jedním z nejnadanějších houslistů dneška. Ara Malikian má na svém kontě desítky alb a koncerty po celém světě. Jak se ale z chlapce vyrůstajícího za občanské války stal houslový virtuóz? A jakou roli v jeho životě hrají jedny staré housle?

Ara Malikian

Článek

Ať už o Aru Malikianovi čtete cokoliv, vždy se dozvíte, že „jeho příběh o přežití začal dávno předtím než se narodil.“ A je tomu skutečně tak. Malikianova rodina původem z Arménie a stala se obětí masového vyvražďování ze strany Osmanské říše, které bývá označováno za první novodobou genocidu.

Malikianův dědeček byl nucen před smrtí uprchnout. Předstíral, že je potulný hudebník a s houslemi v ruce utekl z rodné země.

Pro Arménce je téma genocidy stále mimořádně bolestivé. I přes hrůzy, které Turci během první světové války na arménské komunitě napáchali, oficiálně arménskou genocidu dodnes uznalo pouze 29. států a v samotném Turecku je téma dodnes tabuizováno.

Život mu zachránily dědečkovy housle

V Libanonu, kam utekl jeho dědeček, začíná i příběh samotného Ary Malikiana. Narodil se roku 1968 v Bejrútu. Do života jeho rodiny brzy znovu zasáhl konflikt.

„V Libanonu v roce 1976 začala občanská válka, která trvala 20 let. Mně bylo osm let a nedovedl jsem si představit zemi bez války,“ popisuje Malikian své dětství v dokumentu Ara Malikian: A Life Among Strings.

Malikianův otec nechtěl aby jeho syn ve válce uvízl a rozhodl se jeho pozornost odvést od bojů k hudbě. K tomu posloužily právě housle, které dědečkovi pomohly k útěku z rodné země.

„Hrávali jsme v bombových krytech. Otec vždy přivedl svého kamaráda kytaristu a byl s námi také zpěvák. I v takových časech, jsme si našli cestu jak se pobavit,“ vzpomíná Malikian.

Ara Malikian

Koncertuje od dvanácti

V hudbě ale houslista nenašel jen únik od války, stala se jeho životem. Už ve dvanácti letech měl první koncert a ve čtrnácti začal studovat hru na housle jako nejmladší student na škole v Hanno-veru a později v Londýně.

Postupně rozvinul svůj jedinečný styl, ve kterém snoubí prvky arménské lidové hudby, židovského krezmeru, či španělského flamenca. Jako sólista začal získávat pozvání od předních světových orchestrů a začal koncertovat v prestižních světových sálech od Royal Albert Hall až po pařížskou Olympii.

Právě díky dědečkovým houslím a otcovým hodinám hudby se z Ary Malikiana stala houslová hvězda. Vydal desítky alb a koncertoval ve více než 40 zemích světa.

Se svým posledním albem The Royal Garage přijíždí Ara Malikian letos do Prahy. Svůj pražský koncert uvede 4. dubna v O2 Universu.

Vstupenky si můžete koupit na Ticketmaster.cz

Výběr článků

Načítám