Hlavní obsah

Elektřinu můžeme mít skoro zdarma. Proč to nejde?

Podíl obnovitelných zdrojů energie v Česku lze zvýšit bez dodatečného zatížení veřejných zdrojů. O výstavbu nových elektráren by se měli postarat soukromí investoři, stát by jim ale k tomu měl vytvořit podmínky, vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte.

Foto: FUTURE TALES MANAGEMENT s.r.o.

FUTURE TALES MANAGEMENT s.r.o.

Článek

Modernizaci české elektroenergetiky jde provést levně. Větší podíl obnovitelných zdrojů při výrobě elektřiny a tepla přinese čistší životní prostředí a podpoří českou ekonomiku.

Bez dotací a bez záboru zemědělské půdy

Například státem brzděný rozvoj fotovoltaiky by vedl ke zlevnění této technologie a do roku 2030 se očekává další pokles o 30 procent. zejména solární elektrárny mohou být brzy konkurenceschopné bez potřeby dotací.

Ze studie také vyplývá, že umisťování solárních elektráren nemusí být za cenu záboru zemědělské půdy. Počítá s využitím brownfieldů a výsypek po vytěžených dolech nebo půdy s nízkou bonitou.

„Je nepochopitelné, proč ministerstvo průmyslu a obchodu odmítlo fotovoltaické elektrárny podporovat. Biomasa, kterou preferuje, je jen pro hrstku vyvolených. Místo tvrdé decentralizace s nízkými cenami podporuje za každou cenu monopolní molochy s vysokými a nekontrolovanými cenami,“ říká podnikatel a investor Zdeněk Zemek.

Evropská unie požaduje, aby se podíl obnovitelných zdrojů energie v ČR do roku 2030 zvýšil ze současných 14 na 23,8 procenta. Základní scénář Národního klimaticko-energetického plánu (NKEP) přitom počítá s podílem 20,8 procenta.

Podle studie navýšení cíle z 20,8 procenta o tři procentní body půjde i bez výrazného růstu veřejné podpory.

Přínos bude až 515 miliard Kč

Náklady na dosažení předpokládaného podílu obnovitelných zdrojů jsou v základní koncepci NKEP odhadovány do roku 2030 na 277 miliard korun. U realistického scénáře Deloitte je to 413 miliard a u kogeneračního 375 miliard.

Přínos nových investic pro objem výroby je u základního scénáře MPO vyčíslen na 382 miliard korun, u kogeneračního scénáře na 478 miliard a u realistického na 515 miliard korun.

Nejlevnější zdroj energie

Realistický scénář je modelován na cílový stav 9 gigawattů (GW) výkonu solárních a 1,4 GW větrných elektráren v roce 2030. Scénář počítá s 6,85 GW z fotovoltaiky a 1,4 GW z větru. V současnosti má Česko zhruba 2,2 GW ze solárních a 0,32 GW z větrných elektráren.

„Soláry jsou dnes absolutně nejlevnější zdroj elektřiny a žasnu, že ministerstvo průmyslu fotovoltaiku vyřazuje z programů, třeba z aukcí. Přitom na tu energii nepotřebujete dotaci. Potřebujete jen jednu věc, a to, aby stát povolil a garantoval, že výkupní cena bude na úrovni tržní. To je vše. Dnes se dokážeme dostat na 1,5 či 1,6 koruny v tržní ceně, což je ale zároveň už tržní cena silové elektřiny,“ říká Zdeněk Zemek.

Výběr článků

Načítám