Hlavní obsah

Ekologickými technologiemi ke zlepšení zdraví obyvatel Gruzie – čeští experti předávají své know-how

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gruzii patří smutné 3. místo v evropském žebříčku úmrtnosti vlivem znečištění ovzduší. I v dnešní době topí většina Gruzínců uhlím. Venkované navíc za energii měsíčně utratí až 30 % svých příjmů.

Využití kotlů na biomasu při pěstování zemědělských plodin

Článek

Obyvatelé země se snaží bránit chudobě a ohrožení jejich zdraví získáváním energie z pálení dřeva. V důsledku toho však dochází k neudržitelné těžbě místních lesů a následnému opětovnému zhoršování životního prostředí ve venkovských oblastech i v celé zemi. Gruzie se tak ocitá v začarovaném kruhu, ve kterém dochází ke zhoršování zdraví místních obyvatel.

Nepříznivou situaci Gruzínců ještě zhoršují dopady změn klimatu. Přibližně polovina obyvatel země pracuje v zemědělství. Většina z nich však v současné chvíli není schopna efektivně využívat původní zdroje a technologie v reakci na nepříznivé vlivy klimatických změn.

Technologicky vylepšená kamna pro topení v gruzínských domácnostech

Čeští experti pomáhají

Humanitární organizace CARE se ve spolupráci s českými odborníky na ochranu životního prostředí v Gruzii aktivně zasazuje o celkové zlepšení situace v oblasti dopadů klimatických změn prostřednictvím předávání zkušeností ve využití dostupných zdrojů energie. Mezi ty patří především náhrada paliva pro topení v domácnostech i vylepšení technologie spalování za účelem efektivního využití tepelné energie. Díky mnohaletým zkušenostem mohou čeští experti v zemi předávat své know-how a pomoci tak venkovanům na cestě ke zdravějšímu životu.

Součástí komplexní pomoci je zlepšení připravenosti místních zemědělců na příchod přírodních katastrof, které zemi sužují stále častěji. Gruzínská zemědělská družstva budou díky české pomoci schopna využívat k hospodaření modernějších technologií a obnovitelných zdrojů energie. V důsledku toho budou moci místní zemědělci pěstovat plodiny během delšího období v roce a dojde i ke zvýšení kvality výsledného produktu.

Obyvatelé venkova se tak mohou těšit na lepší a čistší budoucnost, dlouhodobě dojde ke snížení emisí uhlíku v ovzduší a ke zvýšení finančních příjmů venkovanů.

Lis na zpracování biologického odpadu a výrobu ekologických palivových briket

Gruzie na cestě k soběstačnosti

Aby byl český projekt skutečně úspěšný, je nesmírně důležitá především udržitelnost výsledků a budoucí soběstačnost obyvatel. Proto CARE Česká republika klade důraz na to, aby byly relevantní informace a zkušenosti ohledně vylepšení technologií a využití alternativních zdrojů energie předávány dál. Nejenže díky zapojení místních úřadů a rozhodujících orgánů do dialogu budou obyvatelé schopni zasadit se o zlepšení životního prostředí ve své zemi, v konečném důsledku získá také gruzínské hospodářství nezávislost na vnější pomoci.

Projekt humanitární organizace CARE vznikl za finanční podpory United Nations Development Programme.

Více zde.

United Nations Development Programme a humanitární organizace CARE

Výběr článků

Načítám