Hlavní obsah

Chytré domácnosti na prahu nové dekády

Komerční článekEset

Z mobilu zapnete kávovar, aplikace vám řekne, jak si čistíte zuby, lednička poradí, že došla vajíčka. I tak může vypadat moderní domácnost plná chytrých zařízení. Každý třetí Čech vlastní chytré zařízení. Jaké vychytávky vlastní vaši sousedi?

Foto: Eset

Chytré domácnosti na prahu nové dekády

Článek

Chytrá zařízení lze pomocí internetu dokáží propojit s jiným zařízením. Vy jako uživatel je pak ovládáte například pomocí aplikace v telefonu na dálku. Nabídka na trhu je dnes široká, od běžných spotřebičů až po kartáček na zuby. Nejčastěji se ovládají z aplikace v mobilním telefonu.

Alespoň jedno takové zařízení má doma 71 % Čechů, celá čtvrtina by doma ovšem napočítala více než 6 zařízení, vyplývá to z nedávného průzkumu společnosti ESET. Podle dat nejčastěji vlastníme chytré hodinky herní konzole (25 %), náramky (22 %), sluchátka (20 %), případně domácí spotřebiče jako robotický vysavač (15 %) či pračku (13 %), podobné procento lidí vlastní chytrou osobní váhu a zubní kartáček.

Není pravda, že tyhle hračky chtějí jen mladí lidé z velkých měst. O nákupu v současné době uvažuje také 23 % seniorů. Podobná zařízení totiž mohou být úžasnou pomůckou pro starší či méně pohyblivé lidi.

Měla by mít pračka antivir?

Chytré zařízení, které je připojení do internetu, je podle expertů zranitelné stejně snadno jako smartphone nebo počítač, ne-li víc. Pro chytré domácnosti totiž zatím neexistují antivirové programy. Bezpečnost řeší při nákupu jako prioritu jen desetina lidí.

„Aby chytré zařízení mohlo fungovat, potřebuje data. Chytrý vysavač zná přesně výměru vašeho bytu, chytré hodinky znají vaše každodenní cesty, chůvička vidí na vaše dítě. Často se setkávám s tím, že lidé považují tato data za bezcenná. To ale nejsou. V minulosti se objevily případy, kdy výrobci tato data prodávali reklamním společnostem. Takto se vaše soukromí stává cennou,“ popisuje Pavel Matějíček, manažer technické podpory z české pobočky ESET. Často se také bezpečností experti setkávají s tím, že tato zařízení těží pro útočníky kryptoměny nebo mohou být zneužita k dalším útokům.

Pokud uvažujete nad nákupem, vyberte si renomovaného výrobce. Je pravděpodobnější, že si nedovolí s daty nakládat lehkomyslně a případné zranitelnosti bez prodlení opraví. Nastavte si doma dvě různé Wi-Fi sítě. Jednu pro vaše počítače a telefony a druhou pro IoT zařízení.

Základem péče o bezpečnost jsou pravidelné aktualizace operačního systému zařízení. Na zařízení si nastavte vlastní dostatečně silné heslo. Pokud konkrétní zařízení nepoužíváte, odpojte jej od internetu. Zařízení připojená k internetu můžete snadno kontrolovat, s tím vám bezpečnostní programy s funkcí monitoringu domácí sítě.

„Mít chytrou domácnost plnou IoT zařízení, bez firewallu a nezabezpečenou, to je jako nezavírat okna, když odjedete na dovolenou. Prostě příležitost dělá zloděje,“ uzavírá Matějíček.

Výběr článků

Načítám