Hlavní obsah

Češi vydělávají na svých autech. Sdílejí je na HoppyGo

Také vlastníte auto, které tráví 96 % svého času zaparkované? A víte, že může místo toho vydělávat? Třeba na servis nebo dálniční známku. Přihlaste ho do aplikace HoppyGo, a udělejte tak radost sobě i lidem, kteří potřebují „píchnout“.

HoppyGo

Článek

Služba, která propojuje vlastníky aut s lidmi, kteří naopak potřebují auto půjčit, funguje v Česku od letošního roku a dnes má v nabídce přes 220 aut všech druhů a typů. HoppyGo patří mezi služby tzv. sdílené ekonomiky a představuje model podnikání, který umožňuje sdílet majetek mezi soukromými osobami.

Bude nás čím dál víc

Pokud patří vaše auto mezi celosvětový průměr, pak i ono stojí svých 96 % času na parkovišti. S HoppyGo může tuhle dobu využít lépe, vydělat si nějaké peníze, a šetřit si tak třeba na parkovací kartu. Tak jako to dělají auta po celém světě. A budou stále víc! Podle studie Boston Consultant Group (BCG) by se měl počet lidí, kteří využívají sdílení aut, do konce roku 2021 zšestinásobit na odhadovaných 35 milionů po celém světě.

Bezpečné sdílení

V Česku umožňuje HoppyGo bezpečné sdílení aut díky partnerství s pojišťovnou a ošetřuje vše potřebné prostřednictvím mobilní aplikace. Přes ni už mimochodem lidé najeli přes 50 000 km. Princip je podobný jako třeba u Airbnb. „Zjišťujeme, že kdyby všechny služby fungovaly způsobem, že můžu někoho ohodnotit a stejně tak i on mě, byl by svět ideálním místem,“ pochvaluje si Lukáš Otevřel, který přes aplikaci půjčuje lidem svůj elektromobil. „Je tam zpětná vazba a kontrola a lidé se chovají slušně a zodpovědně. Díky technologiím jsou vlastně obě strany kryté. A tenhle systém vyčleňuje lumpy.“ Jan Zdrha, jeden z prvních lidí, kteří své auto na HoppyGo přihlásili, dodává: „Nevidím v půjčování žádný problém a hlavně věřím pojištění, kdyby přišla nějaká větší škoda. Proto z toho nemám obavy.“

Lidé lidem, města sobě

Kromě lidí, kteří si potřebují půjčit auto, vám za sdílení vašeho auto poděkuje i vaše město, ve kterém tím pádem bude víc místa pro lidi. To oceňuje třeba pražský kavárník a pořadatel pouličních festivalů Ondřej Kobza: „HoppyGo je samozřejmě super. Vlastně mi to přijde geniální. Člověk, který potřebuje auto jednou za měsíc, ho přece nemusí vlastnit. Čím méně aut stojí v ulicích, tím jsou ty ulice hezčí. Nehledě na náklady, které se takhle rozloží mezi více lidí,“ říká.

Zákony jdou sdílení naproti

V sousedním Německu dokonce nedávno schválili zákon, který má maximálně usnadnit přístup ke sdíleným autům právě z ekologických důvodů. „Carsharing je jedinečná šance k zavedení ekologicky udržitelné mobility ve velkých městech,“ říká jedna z předkladatelek zákona, německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricks. V budoucnu se takováto legislativní podpora pravděpodobně nevyhne ani Česku.

Přes HoppyGo si lidé půjčují auta na výlety i stěhování. Jedno se půjčí v průměru třikrát měsíčně na cca 36 hodin, tedy na 1 a půl dne. A už to stačí k tomu, aby si i vaše auto samo vydělalo třeba na zimní pneumatiky a pomohlo lidem i životnímu prostředí.

Aplikaci si stáhnete zde:

Výběr článků

Načítám