Hlavní obsah

Češi si telefony chrání biometrikou

Novinky, ESET software spol. s r.o.

Minulý rok se proměnilo to, jak trávíme čas online, i to, jaká zařízení používáme. Uživatelé dávají přednost přenosným zařízením – telefonům a notebookům. Ale zapomínají na antivirovou ochranu. Vyplývá to z průzkumu společností ESET a Seznam.

Foto: ESET software spol. s r.o.

Češi si telefony chrání biometrikou

Článek

Příklon k domácí výuce a práci na dálku patrně zahýbal s preferencemi uživatelů. Notebooky od roku 2016 (kdy je využívalo 81 % lidí) ztrácely na oblíbenosti, vloni se ale trend změnil. Připojuje se přes ně online 74 % Čechů. Jednoznačně ale vedou mobilní telefony, které používá 86 % z nás. Naopak klesá počet uživatelů, kteří upřednostňují klasické počítače. Letos je jich jen polovina.

„Firmy kvůli výraznému přesunu pracovníků na home office v minulém roce nakupovaly více notebooky, které práci na dálku usnadňují. Jelikož se tato zařízení osvědčují i pro náročnou práci, nečekám, že se v příštím roce uživatelé ve výrazném počtu vrátí ke klasickým počítačům,“ dodává Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti ESET.

Třetina lidí se nepřipojuje přes hotspoty

Nejčastěji (v 90 % případů) se připojujeme přes vlastní Wi-Fi síť, jde ostatně i dlouhodobý trend. Častěji také surfujeme přes mobilní data, využívá je 66 % respondentů. Z pochopitelných důvodů výrazně klesl počet uživatelů, kteří používají veřejné sítě. Třetina dokonce tvrdí, že se takto nepřipojuje nikdy, což experti vítají.

„Z pohledu bezpečnosti jsou lepší varianty než veřejná síť. Pro citlivé operace – například využívání mobilního bankovnictví nebo platby přes internet – je vhodnější vždy zvolit mobilní data nebo právě domácí či pracovní síť,“ radí Dvořák.

Stagnuje počet chráněných zařízení

Experti na kybernetickou bezpečnost pravidelně připomínají, že všechna zařízení online je nutná chránit před malwarem. V minulém roce začal počet chráněných zařízení klesat, letos se tento negativní trend zastavil. Ve většině případů objem chráněných zařízení vzrostl o několik málo procent. Mobilní telefon si chrání 58 % uživatelů, počítač 94 % a notebook 89 %. Mobilní telefony jsou dlouhodobě málo chráněnými zařízeními.

„Vysvětlením je nejspíše to, že si řada uživatelů neuvědomuje fakt, a to platí bez ohledu na platformu, že chytrý telefon je malý počítač, ve kterém mají mnoho citlivých dat,“ dodává Dvořák.

Naopak si uživatelé dávají pozor, aby si zamykali displej a chránili zařízení před svým okolím. Nějakou formu zámku displeje volí většina Čechů a jejich počet stále vzrůstá. Zámek je podle odborníků první a základní krok, jak chránit data či zabránit instalaci stalkerware.

Necelá polovina lidí používá otisk prstu, pětina číselný kód a desetina volí gesto. Rozpoznání obličeje aktuálně využívá pouze 8 % uživatelů. Typ zámku se ale mění podle dostupnosti technologií. Například zmíněný otisk prstu v roce 2016, kdy šlo o novinku, využívaly jen 3 % lidí. Dlouhodobě klesají preference PINu a gesta.

„Snižující se obliba gesta jako zámku displeje je dobrou zprávou. Studiemi je prokázáno, že jakkoliv je počet kombinací z matematického pohledu velmi vysoký, reálně naprostá většina uživatelů používá jen několik málo gest a jde je tak snadno odhadnout,“ doplňuje Dvořák.

Výběr článků

Načítám