Hlavní obsah

Atopici se shodují: Atopický ekzém je možné zvládnout správnou péčí o pokožku

Nebývalý nárůst případů atopického ekzému u dětí i dospělých hlásí za letošní zimu kožní lékaři i pediatři. Kromě nevhodné stravy a stresu za ním často stojí i prodělání nemoci covid-19. Výskyt ekzému doprovází urputné svědění, výsev červených skvrn a často také narušený spánek, zejména u dětí.

Foto: Dreamstime

Atopický ekzém dokáže být velice nepříjemný. Účinná řešení přesto existují.

Článek

Dlouholetý výzkum a testování však ukázaly, že správnou péčí je možné dostat ekzém pod kontrolu tak, aby nebyly na pokožce viditelné jeho projevy. Péče zvenku je založená na pravidelném promašťování pokožky kvalitními přípravky. Péče zevnitř dodává tělu potřebné látky pro snazší a rychlejší obnovu kožní bariéry, která je pro správné fungování pokožky nezbytná.

Jak se tedy atopické pokožce věnovat konkrétně? Ranní hygienu by měla doprovázet krátká, spíše chladnější sprcha a vzápětí promazání ložisek ekzému speciálním neparfémovaným krémem, ideálně bez kortikoidů. Pokožka atopiků se totiž velmi rychle vysušuje, ztrácí elasticitu, svědí a praská. Kožní bariéra je vážně narušená a stačí málo, vznikne zánět a problém, který umí pořádně potrápit, je na světě.

Foto: Dreamstime

Pravidelné promazávání postižených míst atopikům výrazně ulevuje.

Pravidelné promazání alespoň dvakrát denně a rozhodně večer před spaním je samozřejmě nezbytné a kvalitní přípravky mohou obtíže výrazně zmírnit. Velmi často však pouze péče zvenku nestačí a kožní bariéra nestíhá dostatečně rychle regenerovat.

Pokud však dokážeme tělu dodat látky, které může využít právě k opravě poškozené bariéry zevnitř, pokožka, která jde postupným olupováním na povrch, je ve viditelně lepším stavu.

Zdravé stravování je dnes moderní a řada lidí se zdravotními problémy se pokouší jíst bez uzenin, fast foodu, bílého pečiva. Dodat tělu kvalitní stavební materiál pro obnovení pokožky pouze stravou však není vůbec jednoduché. Dnes tolik populární omega mastné kyseliny, jež pro zmírnění atopických potíží dlouhodobě doporučují sami dermatologové, jsou obsaženy například v mořských rybách, které se však na český stůl nedostávají často, a hlavně v potřebné kvalitě. Ani důležité probiotické kultury, které posilují imunitu, zkvalitňují trávení a vstřebávání živin z jídla, není snadné získat ze stravy v potřebném množství. Velkým problémem napříč populací je pak překyselení organismu, které se spolupodílí na řadě zdravotních komplikací.

Foto: Dreamstime

Atopický ekzém trápí stále více lidí.

Dodržet všechna tato opatření není často při našem životním tempu jednoduché. Nabízí se však možnost v podobě měsíční léčebné kúry, která je zacílená na obnovu kožní bariéry. Kromě kvalitních promazávadel – krému a mléka bez kortikoidů, obsahuje i tři cílené doplňky stravy – omegy 3&6 rostlinného původu, lactobacily pro lepší trávení a imunitu a pH balance na odkyselení organismu a vyrovnání pH pokožky, které je u atopiků jiné než u běžné populace. Další informace a bezplatnou on-line poradnu najdete na www.protopan.cz.

Výběr článků

Načítám