Hlavní obsah

Jsou vaše ruce v dobrých rukou?

Novinky, Indulona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste si všimli, že jeden z prvních pohledů věnovaný druhé osobě směřujeme na ruce? Podáním ruky se zdravíme s přáteli, gesty vyjadřujeme své pocity a nálady, dotýkáme se svých blízkých.

Článek

Přesto si často neuvědomujeme, že bychom rukám měli věnovat přinejmenším stejnou pozornost, s jakou se zaměřujeme na obličej nebo vlasy. Naše ruce totiž patří k nejvíce namáhaným částem těla. Používáním mýdla, tekutých gelů, mytím nádobí, tím vším svou pokožku sami zbavujeme její přirozené ochranné vrstvy, odmašťujeme, vysušujeme a zvyšujeme její mírně kyselé pH. Kůže rukou je pak neschopná bránit se vlivům z okolí a je náchylná k pronikání různých bakterií, navíc bývá vysušená a popraskaná. Chceme-li, aby nás naše ruce reprezentovaly, musíme jim věnovat více péče a v ideálním případě způsob ošetření rozdělit.

Přes den je vhodné vybírat prostředky, které dodávají pokožce vodu. Hydratace pokožky je důležitým faktorem v udržení mladistvého vzhledu pokožky. Krémy s obsahem látek, jako je např. urea nebo kyselina mléčná, dokáží v pokožce vodu vázat a uvolňovat ji, když jsou ruce suché. Kvalitní hydratační krémy obsahují navíc ještě tzv. tekuté krystaly, které mnohonásobně zvyšují jejich účinnost. Díky nim se nám krém snadno roztírá a rychle se vstřebá.

V noci je kůže rukou mnohem vnímavější a nejlépe připravena pro hloubkovou regeneraci, protože pro efektivní pronikání účinných látek do jednotlivých vrstev pokožky je zapotřebí dostatečně dlouhý čas. Vhodné jsou krémy s dexpanthenolem, který má výrazné regenerační, hojivé a zklidňující účinky a napomáhá celkové ochraně pokožky. Další nedílnou součástí nočních krémů by měla být i látka, popř. komplex látek s antioxidačními účinky (např. vitamin E). Antioxidační prostředky dokáží ochránit membrány před škodlivým působením volných kyslíkových radikálů, které vznikají během látkové výměny a po UV záření. Vitamin E má navíc i protizánětlivé a uklidňující schopnosti.

Závěrem pár šikovných rad

  •        Udržujte si dostatečný přísun bílkovin, jezte hodně ovoce a zeleniny.
  •         Pijte nejméně dva a půl litru vody denně (opravdu to pomáhá!).
  •        Snažte se vyvarovat zakouřeným místnostem, cigaretový kouř značně urychluje stárnutí kožních buněk.
  •        Uklízejte a myjte nádobí zásadně v gumových rukavicích, nejlépe s bavlněnou vložkou uvnitř.
  •        Používejte denně kvalitní krémy určené pouze na ruce, nejlépe po každém mytí.
  •      Jednou za čas udělá vašim rukám dobře speciální maska (nejlépe navečer je namažte silnou vrstvou regeneračního krému, natáhněte si rukavice a nechte působit alespoň půl hodiny. Když budete sama doma, můžete si rukavice nechat přes celou noc, ráno budou ruce sametově hebké.).

Výběr článků

Načítám