Hlavní obsah

Aplikace Prague Histories nabízí jedinečný pohled do minulosti metropole

Komerční článek

Hlavní město Praha připravilo v rámci letošních oslav výročí 100. založení Československa mobilní aplikaci Prague Histories. Tento interaktivní průvodce nabízí Pražanům i turistům zajímavý pohled do minulosti v tematických stezkách mapujících známé i neznámé milníky 100 let historie Prahy.

Foto: Hlavní město Praha

Aplikace Prague Histories Vás provede po historických místech české metropole

Článek

Lidé mohou po metropoli objevovat historické fotografie a další zajímavosti. Některé snímky jsou doplněny zvukovými záznamy, videi či 3D objekty.

V aplikaci se nachází šest stezek, kterými mohou lidé projít. Po jejich stažení aplikace funguje také off-line, pouze za pomoci lokalizačních funkcí telefonu. Uživatelé s omezeným využitím mobilních dat tak mohou stahovat jednotlivé trasy na místech s volně přístupným Wi-Fi signálem. Pro nejdokonalejší nasměrování potřebného úhlu fotografie mohou všichni uživatelé nalézt v daném místě na zemi bílou grafickou značku. Ta jim napoví správný směr pohledu a zprostředkuje tak autentický zážitek historického místa.

Aplikace může být svou současnou formou výborným doplňkovým nástrojem, jak přivést studenty základních i středních škol k historickému povědomí zábavným způsobem nebo rodinu na procházku Prahou s nulovými finančními náklady, pouze s telefonem v ruce.

Aplikace je ke stažení zdarma a je živou platformou, kam k současným šesti tematickým stezkám mohou v budoucnu přibýt i další trasy různorodých témat. Nyní si můžete užít pomocí aplikace šest prvních stezek:

První z nich začíná na počátku historie Československa s příznačným názvem „První republika“. Seznámí vás s událostmi, které souvisejí se založením samostatné Československé republiky v roce 1918. Zastávky dále odkazují na více či méně známé okamžiky, jež se odehrávaly v ulicích Prahy v průběhu 20 let existence první republiky do jejího zániku v roce 1938.

Foto: Hlavní město Praha

Aplikace Prague Histories Vás provede po historických místech české metropole

Stezka „II. světová válka“ vás provede válečnou Prahou od jejího obsazení v roce 1939 až po osvobození v roce 1945. Nabídne vám autentické obrazové a zvukové záznamy, jejichž prostřednictvím se můžete přenést do jednoho z nejtěžších období, které Prahu v dějinách potkalo.

Po druhé světové válce můžete prozkoumat stezku s tématem „Komunismus vítězící a prohrávající“. Tato stezka ukazuje 40 let naší historie, tedy dobou, kdy vládla v Československu jedna jediná politická síla. Stezka mapuje události od dělnické revoluce v roce 1948 až po revoluci sametovou v roce 1989.

Stezka „Osmičkové roky“ vás už podle názvu zavede do míst, kde se odehrávaly klíčové okamžiky dějin Československa. Je dílem náhody, že se většina těchto událostí odehrála v letech končících číslem 8. Celkem 10 zastávek zde reflektuje nejdůležitější události jednotlivých dekád.

„Proměny architektury“ naopak zaujmou lidi, kteří se zajímají o pražské stavby vzniklé za posledních 100 let. Stezka vás provede okolím budov zejména v centru města.

Poslední stezka pak ukazuje „Každodenní radosti a starosti Pražanů“. Ukáže vám každodenní život tak, jak jej prožívali obyvatelé české metropole. Těšit se můžete na oblasti bydlení, sportoviště, ale také katastrofy, neštěstí či pohled do kriminální historie v hlavním městě.

Výběr článků

Načítám