Hlavní obsah

Sedm tipů, jak předcházet nemocem oběhové soustavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domníváte se, že nejčastější příčinou úmrtí v Česku je rakovina? Kdepak. Na prvních místech v žebříčku zabijáků lidstva jsou nemoci oběhové soustavy. Konkrétně nemoci srdce a cév, které jsou příčinou smrti 50 % populace.

Alphega lékárny se dlouhodobě věnují prevenci a odbornému poradenství

Článek

Ve srovnání s vyspělými zeměmi EU je u nás úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění dokonce dvakrát vyšší. Zkusme tomu zabránit kvalitní životosprávou.

Seznam pravidel se vám zpočátku může zdát jako klišé. Ale pokud chcete mít zdravější a delší život, dočtěte ho do konce a dodržujte i méně známá doporučení. Včasná prevence je přeci lepší než léčba.

1. Nekuřte

Cigarety jsou zabiják lidstva. Významně přispívají k ucpávání cév.

2. Omezte alkohol

Pravidelná větší konzumace alkoholu působí na naše zdraví negativně. Zvyšuje hladinu cholesterolu, krevního cukru i kyseliny močové.

3. Hýbejte se

Pravidelný pohyb ocení nejen váš kardiovaskulární systém, ale také vaše klouby. Nemusíte hned běžet do posilovny a zvedat kila těžké váhy. Stačí vyjít na čerstvý vzduch a procházet se.

4. Dopřejte svému tělu vyváženou stravu

Omezte limonády a uměle ochucené nápoje. Raději je vyměňte za čistou vodu nebo čaj posilující vaše cévy. Jezte dostatek ovoce a zeleniny, z nichž vaše tělo čerpá vitamíny a antioxidanty pro vlastní ochranu. Zaměřte se na zdravé tuky. Žádný tuk není zdravější než omega-3. Ten naleznete hlavně v tučných rybách, rostlinných olejích, avokádu. Obsahují ho také lněná a konopná semínka či některé druhy ořechů.

5. Dodržujte dostatečné množství spánku

Tělo potřebuje také odpočívat, aby se zregenerovalo. Pravidelný spánek a klid tedy nesmí chybět.

6. Nerozčilujte se

Relaxujte, co to jde. Zbytečný stres a rozčilování ničemu nepomůže a vašemu tělu už vůbec ne.

7. Nechte si zjistit cévní věk

Zahraniční studie prokázaly možnou souvislost propuknutí nemoci srdce a cév s cévním věkem. Ten nemusí být vždy shodný s věkem biologickým. Cévní věk se zjišťuje na základě rychlosti pulsové vlny, která je podobná vlně zvukové. Čím tužší cévy jsou, tím rychlejší pulsová vlna je. Riziko propuknutí srdečně cévních chorob se tak prudce zvyšuje.

Odhalte riziko onemocnění oběhové soustavy včas. Nechte si změřit cévní věk. Proces je jednoduchý, bezbolestný a trvá asi 10 minut. Výsledek se dozvíte ihned. Alphega lékárny, ve kterých měření probíhá, najdete zde. Měření je zpoplatněno a je potřeba se předem objednat. Více informací vám poskytnou specialisté v lékárnách.

Výběr článků

Načítám