Hlavní obsah

Chcete získat až 127 500 Kč na výměnu kotle? Je nejvyšší čas se zaregistrovat

Novinky, E.ON Energie, a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochrana ovzduší je téma, které by nemělo být cizí nikomu z nás. Jde totiž o budoucnost nejen naši vlastní, ale i našich dětí. Proto bychom měli začít všichni u sebe a udělat pro zlepšení stavu životního prostředí maximum. Výměna starého neekologického kotle na tuhá paliva za úspornější a šetrnější systém vytápění je něco, čím může každá česká domácnost přispět k tomu, aby se v Česku lépe žilo. Když si navíc zažádá včas o kotlíkovou dotaci, získá zpět 75 – 85 % uznatelných nákladů, které do výměny investovala. To může být až 127 500 Kč.

Chcete získat až 127 500 Kč na výměnu kotle? Je nejvyšší čas se zaregistrovat

Článek

Počet starých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním týká podle odhadů Ministerstva životního prostředí přibližně 100 tisíc kotlů. Kdyby každý tento kotel byl nahrazen moderním nízkoemisním topným zdrojem, změna kvality ovzduší by byla jistě znatelná. Z toho důvodu lze od roku 2015 do roku 2020 čerpat fondů EU dotace ve výši 9 miliard Kč ve třech výzvách. První již proběhla, ale druhá, orientovaná na druhou polovinu roku 2017, je právě v tuto chvíli aktuální. V jejím rámci je alokováno 3,4 miliardy Kč.

Ušetřit peníze a zároveň zlepšit kvalitu vzduchu v ČR

“Díky výměně starých kotlů za nové v první vlně kotlíkových dotací bude naše ovzduší čistší ročně o 1 600 tun zdraví škodlivých tuhých znečišťujících látek, vice než 0,7 tun rakovinotvorného benzopyrenu a sníží se i emise skleníkových plynů – u CO2 to bude o více než 168 750 tun“ zdůrazňuje ministr životního prostředí Richard Brabec. Další skvělou zprávou ovšem zůstává možnost čerpání dotací, které vám finančně usnadní cestu k ekologičtějšímu i levnějšímu topení. Až 80 % z ceny nového topného zdroje uhradí dotace, v případě tepelného kotle mluvíme o částce 120 000 Kč. Pokud žijete v oblasti se silně znečištěným ovzduším navíc díky výměně získáte odměnu v hodnotě 7 500 Kč, která může tvořit dalších 5% z pořizovací ceny. Další finanční prostředky mohou přidat kraje. Teoreticky by tak lidé mohli mít nový topný zdroj zcela zdarma, což se v první výzvě podařilo některým obyvatelům Moravskoslezského kraje.

Vyhněte se papírování

Od podání žádosti o dotaci ale může některé domácnosti odradit náročnější administrativa. V takových případech je nejlepší svěřit se do rukou odborníků, kteří mají zkušenosti z první úspěšně proběhlé výzvy. Společnost E.ON nabízí komplexní pomoc pro získání kotlíkové dotace i s následnou výměnou kotle. Nemusíte tedy trávit hodiny papírováním ani analýzou toho, který topný stroj je pro vás nejvhodnější a jak ho instalovat. Nemusí vás ani trápit otázky ohledně překlenutí období do obdržení dotace, v takovém případě lze zajistit možnost financování. Jako další, nezanedbatelný, bonus E.ON nabízí bezplatné dodávky plynu a elektřiny po dobu 100 dní v případě zakoupení nového ekologického kotle či čerpadla.

Rozdělování dotací je plně v kompetenci jednotlivých krajů, které určí konkrétní postup žádostí o dotace i své případné speciální podmínky. Platí, že kdo podá žádost mezi prvními, má vyšší šanci na úspěch, protože alokované finanční prostředky jsou omezené. Samotná příprava žádosti může trvat 2 až 4 týdny, a proto se nevyplatí s přípravou žádosti otálet. Být mezi prvními se v tuto chvíli opravdu vyplatí. Termíny vypsání a uzavření druhého kola v jednotlivých krajích najdete ZDE.

Zaregistrujte se již dnes na www.kotelbezstarosti.cz

Výběr článků

Načítám