Hlavní obsah

Třetina dovážených ojetých vozidel má jiný původ, než uvádějí prodejci

Novinky, Cebia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Cebia, která se zabývá prověřování původu a historie ojetých vozidel, prověřila zemi původu u více než 70 tisíc VIN náhodně vybraných dovážených ojetin aktuálně nabízených na inzertních portálech. Analýza ukázala, že třetina vozidel ve skutečnosti pochází z jiné země, než uvádí prodejce v inzerci.

Úvodní fotografie

Článek

Nadpoloviční většina vozidel má deklarovaný původ v Německu, ale reálně pochází ze zemí jižní Evropy (např. Španělsko, Itálie), nebo dokonce z jihovýchodní Evropy. „Byli jsme sami při analýze překvapeni, jak rozsáhlý je tento druh podvodu. Opět se ukazuje, že trh s ojetými vozidly trpí mnoha problémy, které jsou často ve stínu mediální komunikace problematiky stočených tachometrů,“ komentoval výsledky analýzy ředitel společnosti Cebia Martin Pajer.

„Nesprávná země původu vozidel je prodejci záměrně uváděna pro zvýšení šance prodeje, tedy i prodejních cen v ČR. Na české zákazníky působí daleko lépe a důvěryhodněji auto, které jezdilo v Německu nebo Rakousku, než např. v Řecku nebo Chorvatsku. Auta z těchto zemí mají často problémy, jako jsou zpronevěry, špatný technický stav, nezdokumentovaná historie a navíc se masivně stáčejí,“ řekl Martin Pajer.

Zda vozidlo nebylo stočeno, resp. celou jeho historii lze ověřit v systému AUTOTRACER na www.zkontrolujsiauto.cz. Stačí zadat VIN. Pro prověření původu vozidla v zahraničí je možné využít službu PROVIN.

„Jak je tento podvod v praxi realizován? Vozidlo původem např. ze Španělska se před dovozem do ČR krátce zaregistruje v SRN, kde dostane německý technický průkaz a registrační značky a následně je pak v ČR přihlášeno jako dovoz ze SRN. Jako země původu je pak uvedeno Německo i v českém technickém průkazu,“ doplnil Martin Pajer.

Výběr článků

Načítám