Hlavní obsah

Záruka na ojetý vůz? Ano! Jak je ale toto tvrzení prodejců ojetin pravdivé?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záruka neboli odpovědnost prodávajícího nebo zhotovitele za vady, které se objeví po převzetí, je snad nevyčerpatelné téma pro diskusi. Stejně tak jako koupě nového či ojetého vozu. A co teprve záruka na nový vůz versus vůz ojetý?

Rozhodujete se mezi novým nebo ojetým vozem pouze s ohledem na jeho záruky?

Článek

Jak je to se zárukou na nový vůz není potřeba nikterak rozebírat. Ze zákona je jasně dáno, že je prodávající povinen poskytnout záruku na nový výrobek po dobu dvou let. Některé automobilky jsou však za své zákonné povinnosti a poskytují svým zákazníkům záruku až na několik let od koupě. A díky tomuto můžete tak i ojetý vůz koupit ještě s tovární zárukou. Ale jak je to s ojetými vozy, pokud již nespadají do tovární záruky?

Ze zákona platí rovněž na ojeté vozy určitá forma záruky. Konkrétně se jedná o odpovědnost za skryté vady, a jak již název napovídá, jedná se o vady skryté, které nebyly v den prodeje zřejmé či byly úmyslně zamlčeny. Pokud se jakákoliv skrytá vada vyskytne, má se za to, že v okamžiku převzetí již existovala a opak musí dokázat prodávající. Toto však platí pouze v případě, že se vada objeví do šesti měsíců od předání vozu a musí být také v této lhůtě zákazníkem náležitě reklamována. Po uplynutí lhůty šesti měsíců přechází důkazní břemeno na zákazníka. Je pak většinou nutné se obrátit na soudního znalce, který prozkoumá, zdali se jedná o skrytou vadu zřejmou již v den prodeje či nikoliv.

Přemýšlíte, jak se takovémuto martýriu předem vyhnout, ale na koupi nového vozu nemáte dostatečnou finanční rezervu? Jednou z možností je stav vozu prověřit za asistence svého vlastního automechanika. S tím ale ruku v ruce musí jít také výběr vhodného autobazaru, kde plánujete ojetý vůz koupit. Vybírejte si vozidlo pouze u takového, který má za sebou několika leté zkušenosti a své vozy si důkladně prověřuje. Dobrým vodítkem také bude, zdali má daný bazar také vlastní servis a všechny vozy před uvedením do prodeje podrobí důkladné servisní prohlídce.

Důkladná servisní prohlídka je základem kvalitních služeb autobazaru.

Kvalitního a seriózního prodejce ojetých vozů poznáte také dle podle toho, zdali nabízí ke svým vozům tzv. prodlouženou záruku. Prodloužená záruka je služba, která se směle dokáže srovnávat s tovární zárukou. Kryje poruchy mechanických součástí vozu, ale nevztahuje se na jeho běžné opotřebení, např. na sjeté pneumatiky či brzdové destičky apod. Rozsah krytí v rámci prodloužené záruky je dán stářím vozu a nájezdem kilometrů. Cena této služby se odvíjí kromě rozsahu krytí dále podle obsahu motoru, ročního nájezdu kilometrů a délky trvání – od 1 do 3 let.

Společnost DAVO CAR pro vás v rámci své jarní akce připravila ve spolupráci se společností Defend Insurance Group takovouto roční záruku ke každému vozu do 13 let stáří a nájezdu 250.000 km během dubna jako bonus ZDARMA.

Záruka, kterou nabízí Autocentrum DAVO CAR, kryje mimo jiné všechny vnitřní mazané součástky motoru včetně turbodmychadla, manuální i automatickou převodovku, spojku, brzdy, pohon čtyř kol, diferenciál, kompresorovou jednotku klimatizace, vodní čerpadlo, řízení včetně posilovače řízení, elektrickou instalaci – startér, alternátor, motorky stěračů, palivová čerpadla, systém vstřikování paliva a elektronickou řídící jednotku motoru a další části. V rámci této záruky získáte také náhradní vůz k užívání na dobu až jednoho týdne a odtah porouchaného vozu. Celková výše krytí je 100.000 Kč po celou dobu trvání záruky s limitem 50.000 Kč na jednu opravu.

Než půjdete vybírat svůj nový vůz do nejbližšího bazaru, zamyslete se nad tím, zdali by nebylo výhodnější zajet třeba i o pár desítek kilometrů dále, ale mít jistotu, že váš nový, i když ojetý, vůz bude mít roční záruku. Více informací naleznete přímo na webových stránkách společnosti DAVO CAR.

Důkladná servisní prohlídka je základem kvalitních služeb autobazaru.

Výběr článků

Načítám