Hlavní obsah

Co ovlivňuje kvalitu medu? Na původu příliš nezáleží. Na poctivosti zpracovatele ano

Novinky, Medokomerc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte mě rádi. A víte, že jsem užitečná. Ale jakmile naruším vaši osobní, natožpak intimní zónu, moje zásluhy jdou stranou a já se ocitám v nebezpečí. Jde mi doslova o život. I když vám už od dětských let život oslazuji.

Plnicí a etiketovací linka v plném provozu

Článek

Už víte, kdo jsem? Přece včela. Včela medonosná… A stejně jako vy se neobejdu bez tepla a slunečních paprsků. Bez rozkvetlých lesů, luk a strání. Pro vás jsou hlavně zdrojem potěšení. Pro mne však prostřeným stolem. Navíc z mé hostiny máte užitek i vy, lidé. Zvlášť nyní, kdy se dny krátí, teplota klesá a vy se stále častěji domů vracíte s prokřehlým tělem. Jak rádi pak sáhnete po sklenici medu. Kvalitního medu

Každé školní dítě ví, že barvu a chuť medu ovlivňují rostliny, ze kterých nektar sbírám. A také čistota prostředí, v němž žiju. Zda bzučím pod Řípem, okolo rybníka Svět či na louce na druhé straně světa však kvalitu medu neovlivní. Zásluhu na jeho konečné podobě mají lidé, kteří naši práci dokončují. My, včely, pracujeme stále stejně poctivě. A bez ohledu na zásluhy. Nebo zisk.

Květový, smíšený, lesní

Tři základní druhy, v jejichž názvech se odráží typ medonosných rostlin, z nichž zlatavou dobrotu „vyrábím“. To zná každý z vás. Ale jak v obchodě či na trhu poznáte, že je vám nabízen kvalitní med? Že nám, pilným včelkám, neudělá ostudu a nezklame vás.

„Vezměte sklenici medu a velmi pomalu ji překlápějte dnem vzhůru. Kvalitní med by se měl táhnout co nejpomaleji. Teče-li rychle, nebo téměř jako voda, rozhodně ho nekupujte,“ radí Milan Špaček, jednatel firmy Medokomerc. Ta med vykupuje nejenom od tuzemských včelařů, ale také z mnoha zemí Evropy a Jižní Ameriky. Dlouholetá práce a úspěchy jeho firmy jsou dokladem toho, že chcete-li poctivý med, není podstatné, zda pro něj zajdete k včelaři, na trh, nebo ho vezmete z police v supermarketu. Zcela zásadní je zpracování a péče, která mu byla věnována.

Tým společnosti Medokomerc v Čestíně.

Výběr článků

Načítám