Hlavní obsah

Porovnej24: Ceny povinného ručení se zvyšují, ale dá se na něm i ušetřit

Novinky, Porovnej24.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny povinného ručení se zvyšují již třetím rokem. Mnohé pojišťovny odstupují i od výhodných nabídek. Povinné ručení se dá ale i tak pořídit i do tisícovky. „Nejlevnější avšak neznamená vždy to nejvýhodnější,“ říká analytik pojistného trhu Porovnej24 Zdeněk Novák.

Ceny povinného ručení se zvyšují, ale dá se na něm i ušetřit

Článek

Ceny povinného ručení rostou již několik let za sebou. Nikterak drasticky, ale zvedají se. Jejich pokles se nepředpokládá, ale nabídka pojišťoven se naproti tomu značně takzvaně individualizuje, což značí, že pojišťovny kladou důraz na škodní historii klienta.

„Nejvíce za povinné ručení logicky platí ti nejrizikovější klienti. To jsou hlavně mladí lidé, kteří nejsou vyježdění nebo ukáznění a kupují si stará silná auta. V jejich případě je povinné ručení skutečně vysoké. A pak jsou to ti, kteří nejezdí zodpovědně a způsobují nehody," vysvětluje logiku cen stanovených pojišťovnami Zdeněk Novák.

Podle něj ale naopak zodpovědným řidičům pojišťovny i nadále poskytují zaslouženě nižší pojistné. Ušetřit se dá přitom ještě i správným výběrem v nabídce povinného ručení. Což v praxi značí změnu pojišťovny ve chvíli, kdy vám přijde výroční dopis od pojišťovny s předpisem nové ceny za povinné ručení. V tomto ohledu je ale třeba mít na mysli, že vždy budete potřebovat několik měsíců na „doběh“ své stávající smlouvy. Je lepší tedy si sám termín vypršení povinného ručení hlídat a smlouvu se stávající pojišťovnou vypovědět a novou pojišťovnu si najít s dostatečným předstihem.

Největší úsporu na povinném ručení lze podle Zdeňka Nováka dosáhnout porovnáním aktuálních nabídek na trhu.

„Za stejných nebo srovnatelných podmínek může být rozdíl v ceně i dvojnásobný,“ říká.

Snad všechny pojišťovny i srovnávače cen, jako je i Porovnej24, nabízejí slevu za on-line sjednání smlouvy. To se nejčastěji těší cenovému zvýhodnění od deseti do 15 procent oproti sjednání na pobočce. Najdou se ale i pojišťovny, které nabízejí za využití internetu při zřizování povinného ručení ještě vyšší slevy, a to až 40 procent.

„Některé pojišťovny vám mohou nabídnout výhodnější cenu, pokud se zavážete zůstat u nich po určitou dobu. Akční nabídky pojišťoven ale tuto cenu na dané období garantují s tím, že pokud smlouvu zrušíte dřív, zaplatíte sankční poplatek stanovený v podmínkách. Slevu můžete také získat, pokud si věříte, že nezaviníte nehodu. Může využít nabídku na takzvaný dopředný bonus za jízdu bez nehod, obvykle se slevou ve výši 15 procent, s testovacím obdobím následujících tří let. Ale pozor, pokud byste během tří let způsobili nějakou škodu, budete muset pojistné plnění doplatit do plné výše,“ vysvětluje Novák, který by byl u všech dlouhodobých a něčím podmíněných smluv velmi opatrný.

Důvodem jsou vysoké sankce v momentě, kdy by chtěl klient smlouvu vypovědět, a pak třeba i zanedbatelné porušení podmínek smlouvy může zvednout náklady na povinné ručení do závratných úrovní.

„Funguje to stejně jako úvěrů. Tam také dostanete různé bonusy, když platíte řádně a včas, v momentě, kdy třeba ale jen jednu splátku nezaplatíte, jak máte, o bonusy přijdete a banky vám napočítají takové úroky, že by vás úvěr nakonec vyšel levněji, když byste se nenechali nalákat na všelijaké podmíněné bonusy, a rovnou si vzali běžný úvěr, klidně i dražší, bez fantastických slev a všelijakých výhod,“ upřesňuje Novák.

Kompletní nabídku povinného ručení od jeho solidních poskytovatelů najdete na Porovnej24, kde vám jeho vyškolení pracovníci pomohou i s jeho sjednáním.

Výběr článků

Načítám