Hlavní obsah

Sdílená ekonomika Čechům přináší lepší služby, zlevnění i možnost vydělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v Česku letí sdílená ekonomika, P2P. Mění stará pravidla, zlepšuje služby a snižuje ceny. Uber krotí taxikáře, Airbnb srazil ceny ubytování, díky RentBy vyděláte na sdílení auta. Zonky a peníze od lidí zas mění trh s půjčkami. Už není proč váhat.

Zonky.cz

Článek

Službám tzv. sdílené nebo komunitní ekonomiky se u nás daří. Protože fungují, mají příjemnější pravidla a umožňují lidem domluvit se přímo mezi sebou, lépe a výhodněji. Třeba díky Zonky.cz (www.zonky.cz) si už lidé od lidí půjčili přes čtvrt miliardy korun. Bez dohadování v bance, za lepší úrok a taky online a klidně z domova. Podobně jednoduše totiž P2P služby fungují. Bez drahého aparátu, luxusních poboček a flotily firemních aut, na které jinak musíte ve svých platbách přispívat. Zrovna půjčky od lidí úplně mění zastaralá pravidla půjčování peněz. Není divu, že je využívá stále více lidí po celém světě. A teď už i Čechů.

Půjčky od lidí táhnou

V zahraničí jde o mnoho let zavedenou službu. A je nejen populární, ale má význam i z pohledu ekonomiky. Zvyšuje možnosti a životní úroveň lidem, kterým banky půjčují nerady a draze. OSVČ se zajímavým projektem, maminky na rodičovské nebo třeba i profíci po návratu ze zahraničí budou nejlíp vědět, o čem mluvíme. Statisíce lidí.

Přímo na Zonky (www.zonky.cz) jsou půjčky často zaměřeny na refinancování nevýhodných úvěrů, nákup auta, bydlení nebo vlastní projekty. Prostě důležité věci, které člověku umožní roztáhnout křídla. A není divu, úroky se pohybují od 3,99 % p.a. Když zůstaneme u aut, tak leasingové společnosti si běžně řeknou o úrok třeba 15 % p. a.

A láká také investování do lidí

P2P půjčky jsou ale výhodné i pro investory, kteří mohou své peníze vložit do lidí a zúročit je tak mnohem lépe než v kterékoli bance. Díky tomu, že peníze zůstávají mezi lidmi a netečou do velkých nadnárodních korporací, se navíc všichni stáváme bohatšími a nezávislejšími. Když investujete do lidí, přispějete malému a střednímu podnikání, k rozvoji lokálních produktů a služeb nebo pomůžete spoustě lidem postavit se na vlastní nohy a žít lepší život. Na Zonky (www.zonky.cz) si tedy nemusíte jen půjčovat. Můžete také investovat.

Komunitní zahrada

Nenápadnou komunitní službou je třeba sdílená zahrada. Jedna je například mezi domy na Praze 7 a lidé tam pěstují zeleninu, pořádají grilovačky, děti si hrají na zeleném trávníku, prostě pohoda. Pro město je takové “zapůjčení” plochy výhodné. Neobdělaná půda mezi domy v rozšířeném centru města najde využití, lidé opustí své oblíbené místo u televize v obývacím pokoji a scházejí se venku, mají kde pěstovat zeleninu, aniž by museli vlastnit zahradu či chalupu. A především se tu lidé seznámí se svými sousedy, což jistě prospívá mezilidským vztahům.

Sdílená kola ve městech

Spoustu výhod má i sdílení jízdních kol ve městě. Například služba Rekola, kterou můžete využít v Praze, Brně, Pardubicích, Teplicích, Olomouci a Českých Budějovicích. Služba jednoznačně řeší problém, který má asi většina z nás, když bychom chtěli vyjet ve městě na kole. Dopravíte se na místo, a co potom s kolem? Díky této službě by se mohla kola začít využívat daleko více, což přispěje jednak ke snížení provozu v již tak přeplněných městech, ale především vám to pomůže něco dělat pro své zdraví. A sami navíc žádné kolo nemusíte vlastnit. Prostě si ho jen půjčíte na přemístění z bodu A do budu B, kde kolo necháte. Díky lokalizaci kol a mobilnímu telefonu okamžitě vidíte, kde se nachází nejbližší kolo k zapůjčení.

Sdílet můžete i auta

Protože P2P služby stojí hodně na lidech a snaze zlepšovat ostatním život (a ne nutně vydělat co nejvíc), vzájemně se také hodně podporují. Právě díky podpoře od Zonky (www.zonky.cz) vznikla v Praze zmíněná mobilní aplikace na sdílení aut RentBy. Jezdíte hlavně o víkendu a přes týden vám auto zbytečně stojí na parkovišti? Začněte ho sdílet a vydělejte na tom, že auto nezahálí u chodníku. Získáte nějaké peníze a jiným lidem umožníte vyřešit potřebu auta, aniž by sami museli nějaké vlastnit a ještě víc tím ucpávali městské ulice. Sdílená ekonomika prostě hýbe světem. Asi je to dobře, protože ho mění k lepšímu. I u nás.

Využijte sami výhodnější ceny a příjemnější podmínky P2P služeb. Chcete refinancovat nebo hledáte výhodnější půjčku? Mrkněte na Zonky.cz (www.zonky.cz), napište přímo šéfce služby na lucie.tvaruzkova@zonky.cz nebo volejte linku péče o zákazníky. Každý pracovní den 8-20 h a přes víkend 9-18 h na čísle 800449 999. Zonky. Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem.

Výběr článků

Načítám