Hlavní obsah

Poznejte poklady Řecka a jeho ostrovů

Novinky, EXIM tours

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní krásy, průzračné moře, bohatá historie a hojnost historických památek, země opředená dávnými mýty. Ať už milujete noční život, potápíte se, rádi obdivujete památky nebo si užíváte lenošení na pláži, Řecko vám nabízí vše, co si zamanete.

Úvodní foto

Článek

 Vyhlášené pláže, které si zamilujete

Celková délka řeckého pobřeží činí více jak 15 000 km, což je vzdálenost z Prahy k protinožcům do Austrálie a svědčí o neobvyklém prolínání země a moře. Pevnina i ostrovy mají tisíce zálivů a zátok, což dodává Řecku zvláštní podmanivý půvab a ve Středomoří ojedinělou krásu.

  Nekonečné množství pláží činí Řecko velmi atraktivní lokalitou. Naleznete zde pláže písečné, oblázkové i skalnaté, i pláže plné atrakcí či ty zcela opuštěné. Navagio na Zakynthosu, Egremni na Lefkadě, Psalidi na Kosu, Tsambika na Rhodu, Elafonissi na Krétě, Avlaki na Korfu… Mnoho pláží v Řecku je navíc oceněno tzv. Blue Flag – za čistotu a vybavení pláže zde ručí EU.

 Co si v Řecku koupit?

V každém obchůdku se suvenýry na vás vždy dýchne modrá barva. Každý ostrov nabízí něco, co je pro něj charakteristické. Na Zakynthosu najdete spousty želviček, čerstvé koření, mořské houby či ořechy za výhodné ceny pořídíte na Rhodu, na Korfu pak panenský olivový olej a na Kosu zase voňavý med. Na Olympské riviéře pořídíte zase levně výrobky z kůže a kožešin.

V každém obchůdku se suvenýry na vás vždy dýchne modrá barva. Každý ostrov nabízí něco, co je pro něj charakteristické. Na Zakynthosu najdete spousty želviček, čerstvé koření, mořské houby či ořechy za výhodné ceny pořídíte na Rhodu, na Korfu pak panenský olivový olej a na Kosu zase voňavý med. Na Olympské riviéře pořídíte zase levně výrobky z kůže a kožešin.   Chybu určitě neuděláte ani koupí dobrého řeckého vína, Metaxy, olivového oleje, ale i z něj vyrobené kosmetiky. Oblíbené jsou i suvenýry v podobě antických artefaktů, jak jsou vázy, závěsné talíře či sošky.

 V tavernách i kavárnách je zvykem dávat spropitné, obvykle deset procent z útraty. Často se setkáte i s poplatkem za stolování (obsluhu, prostření a pečivo).

  Vychutnejte Řecko

Tradiční řecká kuchyně patří mezi nejoblíbenější na světě. Její základ tvoří lehké pokrmy se zeleninou a olivovým olejem. Pochutnáte si zde na skopovém, jehněčím, drůbežím a darech moře.

  Nevynechejte skvělý gyros, moussaku, salát tzatziki či řecký jogurt. A kde jinde, než v taverně. Mimo klasického vína ochutnejte i retsinu, víno s borovou pryskyřicí. Silnější alkohol reprezentuje ouzo – likér destilovaný z vína a ochucený bylinkami, zejména anýzem. Výborná je i Metaxa, řecká káva z džezvy nebo frappé.

Řecká gastronomie

 Perly Attiky

Nespornou výhodou Athén je fakt, že všechny významné památky stihnete obejít za jediný den. Na ty nejvýznamnější přitom platí jednotná vstupenka. Mimo Akropole a starověké agory nevynechejte Dionýsovo divadlo, Herodeon, chrám boha Dia Olympského, římské fórum či hrnčířskou čtvrť Kerameikos s rozsáhlým staroathénským hřbitovem, plným zajímavých antických náhrobků.

Řecká gastronomie

Velké lodě a strmé stěny Korintského průplavu budí úžas a berou dech. Nedaleko se nachází starý Korint, archeologické místo, kde lze navštívit jeden z nejstarších chrámů v Řecku – Apollonův chrám, místo působiště svatého Pavla.

Velké lodě a strmé stěny Korintského průplavu budí úžas a berou dech. Nedaleko se nachází starý Korint, archeologické místo, kde lze navštívit jeden z nejstarších chrámů v Řecku – Apollonův chrám, místo působiště svatého Pavla.    Navštivte historické Mykény, s monumentální Kyklopskou zdí, zdobenou Lví branou, i nedalekými hrobkami řeckých aristokratů, nazývaných ,,Poklady Atreasu“. A zastavte se v malebném městečku Nafplion, které leží pod impozantní skálou s hradem Palamide a dalšími okolními dvěma hrady, které dokreslují okolní panorama – menším hradem Acronafplia a hradem Bourtzi, situovaným na malém ostrůvku.

Velké lodě a strmé stěny Korintského průplavu budí úžas a berou dech. Nedaleko se nachází starý Korint, archeologické místo, kde lze navštívit jeden z nejstarších chrámů v Řecku – Apollonův chrám, místo působiště svatého Pavla.    Navštivte historické Mykény, s monumentální Kyklopskou zdí, zdobenou Lví branou, i nedalekými hrobkami řeckých aristokratů, nazývaných ,,Poklady Atreasu“. A zastavte se v malebném městečku Nafplion, které leží pod impozantní skálou s hradem Palamide a dalšími okolními dvěma hrady, které dokreslují okolní panorama – menším hradem Acronafplia a hradem Bourtzi, situovaným na malém ostrůvku.

  Neopakovatelným zážitkem může být plavba lodí do zálivu Saronikos – k ostrovům Poros, Hydra a Aegina. Nejmenší Poros je oddělený od Peloponesu úzkým průlivem, který nabízí kouzelný pohled na stejnojmenné městečko. Hydra vyniká unikátní architekturou a zajímavý je i tím, že je zde zakázána motorová doprava. Přepravu zde zajišťují osli a mezci. Z mnoha památek ostrova Aegina je nejproslulejší chrám Aphaia, stojící na 300 metrů vysokém kopci nad zátokou Aghia Marina. Tento chrám patří k nejstarším dórským chrámům celého Řecka.

Řecká gastronomie

 Jónská krása

Panenská příroda, divoké skalní útesy, přírodní písčité a oblázkové pláže a průzračné tyrkysově zbarvené moře – to je Korfu. Ostrov si zamilovala i rakouská císařovna Alžběta, přezdívaná Sissi a nechala si tu postavit luxusní letní sídlo Achillion. Ten dodnes patří k jeho nejznámějším památkám.

Řecká gastronomie

Okouzlující pláže Lefkády bývají často označovány za nejkrásnější v celém Řecku. Úchvatným scenériím propadají nejen návštěvníci zdejších hotelů, ale i fotografové, kteří oceňují kontrast bílých pláží a neuvěřitelně tyrkysových vod se sytě zelenou vegetací na skalách u pobřeží.

Řecká gastronomie

K jednomu z nejoblíbenějších míst ostrova Zakynthos, kam se můžete dostat lodí z Agios Nikolaos, patří Modrá jeskyně. Hladina vody je zbarvena mnoha odstíny modré barvy, která se zrcadlí odněkud z hlubin moře. Odlesk modrého světla je i na stropě jeskyně. Nejlepší doba k návštěvě je dopoledne, kdy se sluneční paprsky odrážejí od bílého dna a efekt je dokonalý.

Řecká gastronomie

 Dodekanská romantika

Ostrovy, opředené mnoha legendami, mající bohatou historickou minulost, dodnes znatelnou na každém kroku. Staré město Rhodu tvoří velká středověká pevnost, považovaná za jednu z nejkrásnějších na světě. Ostatně již roku 1988 bylo Staré město zapsáno na seznam UNESCO a jeho dlážděné úzké uličky přitahují turisty z celého světa. Typickou řeckou vesničkou s bílými domy, postavenými do svahu, je Lindos. Pěkným výletem z Rhodu je plavba lodí na ostrov Symi, který je považován za jeden z nejkrásnějších v souostroví Dodekanes. Hlavní město ostrůvku oplývá množstvím malých romantických uliček s krásným kostelíkem a malebným přístavem s tavernami.

Řecká gastronomie

Malebnost ostrova Kos doplňuje jeho stále zelená vegetace, díky níž je často nazýván zahradou Egejského moře. Na Kosu je spousta pamětihodností a archeologických vykopávek, takže milovníci historie budou nadšeni. Pro svůj poměrně nížinatý povrch je oblíbeným cílem i těch, kdo se rádi vydávají na objevné pěší a cyklistické túry. A tomu je proto i přizpůsoben – je doslova posetý propletencem stezek, vhodných k procházkám po vlastních nohou i k vyjížďkám – ať už na kole nebo třeba na koni. Dovolená na Kosu není kompletní bez návštěvy Turecka. Udělejte si lodní výlet do Bodrumu.

Řecká gastronomie

Řecká gastronomie

 Pohádková Kréta

Pohádkově krásný ostrov opředený mýty, milovaný už samotnými řeckými bohy, kolébka evropské civilizace – Kréta. Paláce Knóssos a Festos dosvědčují dodnes slavnou minulost ostrova. Podle starořeckých mýtů je Kréta považována za místo zrození Dia – vládce olympských bohů.

Pohádkově krásný ostrov opředený mýty, milovaný už samotnými řeckými bohy, kolébka evropské civilizace – Kréta. Paláce Knóssos a Festos dosvědčují dodnes slavnou minulost ostrova. Podle starořeckých mýtů je Kréta považována za místo zrození Dia – vládce olympských bohů.   Fascinující úrodné náhorní roviny, obemknuté prstencem hor. Pobřeží roubené obrovskými plážemi i intimní zátoky, městečka se starými kamennými selskými staveními, a vesnice na horských hřebenech či chrámy zapomenuté na příkrých svazích..

Pohádkově krásný ostrov opředený mýty, milovaný už samotnými řeckými bohy, kolébka evropské civilizace – Kréta. Paláce Knóssos a Festos dosvědčují dodnes slavnou minulost ostrova. Podle starořeckých mýtů je Kréta považována za místo zrození Dia – vládce olympských bohů.   Fascinující úrodné náhorní roviny, obemknuté prstencem hor. Pobřeží roubené obrovskými plážemi i intimní zátoky, městečka se starými kamennými selskými staveními, a vesnice na horských hřebenech či chrámy zapomenuté na příkrých svazích..   Samaria je původně malá horská vesnička, po níž je dnes pojmenována jedna z nejimpozantnějších soutěsek na světě, leží v západní časti Kréty, v Bílých horách, kde ještě na začátku léta leží na vrcholcích sníh. Nádherné scenérie, kdy skály tvořící tento masiv dosahují po celé délce výšky až 600 metrů, prastaré stromy, horské prameny i odpočívadla s pramenitou pitnou vodou.

  Z ostrova by návštěvník neměl odjet, aniž by ochutnal něco z místní kuchyně, například krétský sváteční chléb. Zvláštností je kyselá rybí polévka, salát z lilků s ořechy, skvěle upravované ryby a mořské plody nebo jehněčí žebírka na otevřeném rožni.

Řecká gastronomie

Výběr článků

Načítám