Hlavní obsah

Až 90 % řidičů zbytečně přeplácí až desítky tisíc na havarijním pojištění

Novinky, Porovnej24.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dle průzkumu portálu Porovnej24.cz téměř 90 % řidičů platí stále stejnou částku havarijního pojištění jako na začátku. Přitom poklesem ceny auta, klesá i cena, za kterou lze uzavřít smlouvu o havarijním pojištění. Jak na havarijním pojištění ušetřit až polovinu ceny?

Až 90 % řidičů zbytečně přeplácí až desítky tisíc na havarijním pojištění

Článek

Jak plynou roky, cena vašeho vozu klesá, ale pojišťovna ji ve smlouvě o havarijním pojištění až na některé výjimky automaticky nesnižuje. Vůz pak máte pojištěn na vyšší částku, než je jeho běžná cena na trhu. Běžná cena je ale maximum toho, co od pojišťovny dostanete.

TIP: Porovnejte ceny havarijního pojištění online a vyberte to nejlevnější.

A právě cena vozu určuje, kolik stojí pojištění. Čím nižší hodnota vozidla, tím levnější havarijní pojistka. Nakonec tedy dáváte peníze do kapsy pojišťovny za to, co v případě pojistné události stejně nedostanete.

Jak určit cenu vozu?

Během prvního roku života ztratí běžné auto asi čtvrtinu ze své původní hodnoty. Nejvíce drží cenu automobily nižší a střední třídy v základní výbavě, nejméně naopak luxusní vozidla s nadstandardní výbavou. Nejluxusnější vozy umí během prvního roku ztratit z původní cenovky klidně i polovinu. Pokud jde o značku, na českém trhu je největším držákem hodnoty Škodovka. Obecně se největší zůstatkovou hodnotou pyšní německé, francouzské a japonské značky, nejmenší korejská a italská auta.

Pojišťovnu nezajímá stav, servisní knížka ani najeté kilometry. Rozhodující pro stanovení ceny je typ auta a stáří. Pokud chcete znát hodnotu vašeho vozu pro účely pojištění, podívejte se, za kolik se obdobný vůz prodává v bazarech. Vždy přitom vycházejte spíše z nižších až průměrných nabídek, náhradu za výstavní kousek v případě plnění od pojišťovny nečekejte.

Neplaťte za pojištění zbytečně moc

Nejvýrazněji klesá cena nového vozu. V prvních dvou letech si tedy smlouvu o havarijním pojištění nechte pojišťovnou přepočítat vždy po roce, v dalších letech stačí aktualizovat smlouvu každé dva roky. Vozidlo starší 10 let, už na trhu obvykle havarijně nepojistíte. Na havarijním pojištění, které ochrání váš vůz proti živlům, havárii, odcizení a vandalismu, ušetříte, pokud ho uzavřete spolu se zákonným povinným ručením.

Dostanete slevu a bonusy z povinného ručení budou uplatněny i na havarijní pojištění. Například havarijní pojištění spolu s povinným ručením pro novou Škodu Fabii 1.2HTP v ceně bezmála čtvrt milionu korun, pořídí dobrý řidič na internetu za 2 626 Kč/ rok.

Výběr článků

Načítám