Hlavní obsah

Nepodceňujte snídaně svých dětí. Dopřejte vašemu děťátku zdravou snídani!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snídaně je pro batole základem každého dne. Nevíte si rady, co drobečkovi k snídani dát?

Co by tedy měly naši nejmenší snídat?

Článek

Pravidelné snídání patří ke správným stravovacím návykům, které si člověk buduje již od raného dětství. České děti často snídají to, co rodiče: pečivo s uzeninou, koláče, sušenky a podobně – tyto běžné výrobky však většinou obsahují příliš mnoho cukru, kuchyňské soli či nezdravých tuků a mohou být pro dítě energeticky nedostačující.

Přesolené housky nejsou vhodnou snídaní pro malý organismus

Přesolené housky, uzeniny nebo sladkosti nejsou vhodnou snídaní pro malý organismus. Sůl v dětském organismu představuje zátěž pro srdce a kardiovaskulární systém, což může přispět k problémům s vysokým krevním tlakem. Kvůli cukru ve slazeném pečivu si zase děťátko zvyká na stále sladší chutě, které vedou ke konzumaci nezdravých jídel a zvyšují riziko obezity a cukrovky. A protože děťátko potřebuje v poměru ke své váze třikrát více energie než dospělý, mělo by přijímat energii ze zdravých zdrojů. Zdravá dětská snídaně by měla obsahovat především komplexní sacharidy, které dodávají dítěti zdravou energii. Jejich nejideálnějším zdrojem jsou obilniny.

Přesolené housky nejsou vhodnou snídaní pro malý organismus

Co by tedy měly naši nejmenší snídat?

Příkladem vhodného pokrmu s vysokým obsahem obilnin jsou dětské obilné kaše. Jsou namíchány tak, aby splňovaly nároky na výživu našich nejmenších a obsahují důležité minerály, jako jsou například železo, vápník, zinek a vitamíny skupiny B. Představují kombinaci vhodného kojeneckého mléka pro spokojené bříško a obilnin, které dodávají díky komplexním sacharidům dítěti zdravou energii.

Na trhu najdete mnoho druhů, mezi kterými si každé dítě najde svého favorita, od krupicových přes rýžové až po vícezrnné kaše. Vybírat můžete i z různých příchutí například oblíbené vanilkové nebo malinové, či kaše s cornflakes. Myslíte si, že víte, co by mělo vaše děťátko snídat? Vyzkoušejte si speciální kvíz.

Výběr článků

Načítám