Hlavní obsah

Více jak polovinu svého života hledáme, co opravdu chceme

Novinky, Grada Publishing, a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost je řízena a organizována tak, aby z nás vyrůstali průměrní a nesamostatní lidé. Žít konzumní, neosobní život je pohodlné, ale není to náš život! Soustřeďme se na svoji jedinečnost.

Pavel Vosoba, autor knihy „Dokonalý život – Být průměrný není normální“, Grada 2014

Článek

„Maminko, podívej se, co to naše dítě dostalo na vysvědčení!“ Rozhořčený otec mává úředním papírem se státním znakem před očima své manželky. Opodál stojí naše dětské „Já“ a čeká, jak se situace vyvine.

Otec vztáhne ruce ke stropu: „Bože, proč je to naše dítě tak blbé!“ Naštěstí naše „Já“ se tím příliš netrápí. Za pár dní bude všechno zapomenuto.

Uteče deset let a „Já“ stále sedí ve školních lavicích. Za katedrou stojí přednášející. „Kdy už konečně pochopíte, že se máte učit?“ Něco se v našem „Já“ náhle vzepře: „Paní profesorko, vy nechcete, abychom se něco naučili, ale opakovali vaše skripta, a to mě nebaví!“

„Dokonalý život – Být průměrný není normální“, Pavel Vosoba

O pár let později stojí naše dospělé „Já“ před rozhodnutím, co dál. Paní profesorka „mu“ vlastní názor neodpustila a rodiči vysněná kariéra se zhroutila. Chodí do práce, pasivně plní úkoly, těší se na víkend a dovolenou – poslední místo, kde možná otevřeně projeví svoji aktivitu a dovednosti. S věkem narůstá „Jeho“ nespokojenost, frustrace. Občas má touhu praštit do stolu a říct: „Dost, tak jsem to přeci nechtělo!“ Jenže tři sestry: strach, spokojenost a jistota, to nedovolí.

Jednoho dne se něco uvnitř zeptá: „Tak už víš, proč tu jsi a co chceš skutečně dělat?“ Mnohé „Já“ rychle potlačí svoji vlastní „drzost“ a ještě více se upne ke „konzumním“ slastem a pohodlné jistotě. Zůstane jen několik „JÁ“, která to překonají, začnou hledat a chápat: „Už nechci, aby někdo určoval můj život. JÁ mám právo o sobě rozhodovat, pochybovat. Chci žít podle svého i se všemi následky.“

„Dokonalý život – Být průměrný není normální“, Pavel Vosoba

Nechte se strhnout neobyčejným příběhem mladého Richarda Drakina a zkušeného Johna Rocka, kteří vás zavedou do různých koutů světa, k výjimečným lidem, jejichž osudy změní váš pohled na život a pomohou vám najít správnou cestu k osobnímu úspěchu a štěstí.

Výběr článků

Načítám