Hlavní obsah

Křik dětí, migrény a bolesti – prostě hrůza

Novinky, Berlin-Chemie/A.Menarini Česká republika s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jde o ubíjející starosti a o bolest, příroda byla k ženám nespravedlivá. Bolesti hlavy, migrény a menstruační bolesti, prostě hrůza. A když se k tomu přidá každou chvílí i křik dětí, není opravdu o co stát.

Křik dětí, migrény a bolesti – prostě hrůza

Článek

Bolesti hlavy jsou jedním z nejběžnějších druhů bolestí vůbec. Velmi často bolesti hlavy souvisí s problémy pohybového ústrojí, především s přetížením svalů v oblasti krční páteře. Není to snad také od věčného tahání a chlácholení potomků?

Zvláštní kapitolu bolestí hlavy tvoří migrény. Bývají dědičné a celosvětově jimi trpí až 25 % žen. Migréna se vyznačuje tím, že kromě silné bolesti hlavy se přidávají i další příznaky, nejčastěji nevolnost, zvracení, poruchy vidění, citlivost na hlasité zvuky apod. Záchvat migrény trvá obvykle několik hodin, maximálně tři dny, a někdy jej předchází tzv. aura, tj. fáze, kdy se projevují prvotní příznaky, podle nichž lidé trpící migrénami jasně poznají, že se záchvat blíží. A na tyhle problémy děti – a mnohdy ani manžel – prostě neslyší.

Migrény mohou vznikat v důsledku psychického vypětí. Dále až 30 % migrén propuká v souvislosti s konzumací určitého jídla nebo jeho složek – jako rizikové bývají uváděny např. citrusy, aromatické sýry, alkohol nebo glutaman sodný. Mezi spouštěče migrény, jež ovšem nelze ovlivnit, patří např. náhlé změny počasí nebo menstruační cyklus. Kromě preventivních opatření se k úlevě od bolesti při migrénách doporučuje podávání léků proti bolesti. Důležité je především jejich včasné použití, u migrény přednostně již ve fázi aury.

Menstruační bolest (dysmenorea) se projevuje tlakem až bolestmi v podbřišku, bolestmi v kříži nebo v kyčlích a na vnitřní straně stehen. Pro mírnění menstruačních bolestí se užívají léky proti bolesti, dále jsou osvědčenou metodou teplé obklady na břicho či na bedra nebo teplá koupel. Při potížích se doporučuje odpočinek a zvýšená poloha dolních končetin. Ženy, které pravidelně sportují, trpí menstruačními bolestmi výrazně méně. Po porodu se obvykle problémy zmírňují.

Na bolesti je tu Dexoket. Lék Dexoket® 25 tablety obsahuje dexketoprofen trometamol. K vnitřnímu užití.Pečlivě si pročtěte příbalový leták.

Výběr článků

Načítám