Hlavní obsah

Itálie - co nového vás letos čeká? A na čem všem můžete ušetřit?

Novinky, CK Italieonline s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho rodin s dětmi si pro svou letní dovolenou vybírá ubytování na italské riviéře. Jaké novinky nás však mohou při letošní dovolené v Itálii příjemně překvapit nebo naopak zaskočit? Jak se změnily poplatky za dálnice a pohonné hmoty?

Villaggio Giardini di Altea, Caorle - Veneto

Článek

Itálie je pro nás již léty prověřená prázdninová destinace, do které každoročně míří stovky tisíc českých turistů. V letošním roce na ně opět čeká kvalitní ubytování s dobře udržovanými písečnými plážemi, vynikající italskou kuchyní a množstvím zábavy pro děti i dospělé.  Copak si pro nás přichystali Italové za změny?

Maják v Bibione

Pobytová taxa - kde, kolik a jak se jí vyhnout?

Zavedení pobytové taxy, na kterou jsme léta zvyklí z jiných středomořských destinací bylo v Itálii před dvěma roky pro většinu rekreantů velkým šokem. Především proto, že řada vyhledávaných přímořských letovisek se rozhodla pro zavedení tohoto poplatku těsně před zahájením letní sezóny. Některá letoviska (i zimní střediska) se připojila, jiná úspěšně vzdorují. Ačkoliv výše pobytové taxy není nijak vysoká - u hotelů cca 1 EUR/os./noc a u apartmánů cca 0,5 EUR/os./noc, může to pro čtyřčlennou rodinu znamenat i více než 500,- Kč za pobyt.

Poplatku se lze vyhnout výběrem dovolené v letovisku, které jej nevybírá. Často se jedná i o sousedící městečka, jako například oblíbená letoviska Bibione a Lignano, kdy právě druhé uváděné městečko pobytovou taxu nevybírá.

Maják v Bibione

Poplatky za dálnice a pohonné hmoty - lze i zde něco ušetřit?

Itálie je pověstná hustou dálniční sítí a je pravdou, že nejhorší úsek cesty do Itálie vede většinou po našem území. Za hranicemi ČR najedete na dálnici a sjíždíte z ní až v Itálii, kousek od dovolenkové destinace.  Dálnice se v Itálii platí podle skutečně ujetých kilometrů a níže uvedená tabulka ukazuje aktuální poplatky na nejčastějších úsecích. Pro detailní informace můžete využít odkaz autem do Itálie.

Ceny dálničních poplatků v Itálii na rok 2014

Letovisko/OblastOdkudDálniční sjezdDélka trasyMýtné v EUR
BenátkyTarvisio (rak. hranice)Venezia Est210 km17,50
BenátkyBrenneroMirano/Dolo345 km25,60
BibioneTarvisio (rak. hranice)Latisana145 km11,10
CaorleTarvisio (rak. hranice)San Stino di Livenza171 km13,00
FlorencieTarvisio (rak. hranice)Firenze Nord462 km36,10
FlorencieBrenneroFirenze Nord447 km32,30
KalábrieTarvisio (rak. hranice)Vibo Marina/Rossano971 km71,50
KalábrieBrenneroVibo Marina/Rossano957 km67,80
Lido di JesoloTarvisio (rak. hranice)San Dona di Piave185 km14,10
LignanoTarvisio (rak. hranice)Latisana145 km11,10
Ligurská riviéraTarvisio (rak. hranice)Imperia Ovest726 km57,20
Ligurská riviéraBrenneroImperia Ovest621 km48,20
RiminiTarvisio (rak. hranice)Rimini Sud421 km32,20
RiminiBrenneroRimini Sud479 km33,40
Rosolina MareTarvisio (rak. hranice)Venezia Est210 km17,50
Rosolina MareBrenneroPadova industriale328 km23,10
ŘímTarvisio (rak. hranice)Roma Nord730 km54,60
ŘímBrenneroRoma Nord715 km50,90
San Benedetto del TrontoTarvisio (rak. hranice)Grottammare582 km43,30
San Benedetto del TrontoBrenneroGrottammare640 km44,50
Toskánská riviéraTarvisio (rak. hranice)Rosignano Marittimo594 km48,30
Toskánská riviéraBrenneroRosignano Marittimo577 km44,20

Pohonné hmoty v Itálii jsou jedny z nejdražších v celé Evropě a kromě rady natankovat v Rakousku nebo Německu, kde jsou i o více než 5 Kč/l levnější, není příliš možností jak ušetřit. Jednou z nich je však využití čerpacích stojanů označených cedulí  "Fai da te" nebo "Self service" - zde si natankujete sami a oproti vedlejším stojanům s obsluhou ušetříte několik centů. Rozdíly v cenách pohonných hmot jsou i mezi čerpacími stanicemi na dálnici a ve městech, kde jsou ceny o něco nižší. Aktuálně se cena za litr natural 95 pohybuje kolem 1,8 EUR a cena nafty 1,7 EUR (dálniční čerpací stanice).

Maják v Bibione

Jak ušetřit při výběru dovolené v Itálii? Rezervujte ihned a využijte slevu až 30%!

Tuto odpověď nám nabídla Eva Veselá, vedoucí prodeje CK  Italieonline - jedné z největších CK specializujících se na pobyty v Itálii. V následujících dnech budou končit akce se slevou za včasnou rezervaci a jak jsme se dozvěděli, tak nejžádanější ubytovací zařízení jsou již pomalu vyprodána. I v letošní sezóně je nejžádanějším typem ubytování villaggio s bazénem, kde každý apartmán má svou malou zahrádku a balkón. Oblíbenou lokalitou jsou severoitalská letoviska s jemným pískem a pozvolným vstupem do moře jako je Caorle, Bibione a Lido di Jesolo, která kromě moře nabízejí i večerní procházku po promenádě podél moře, zábavní parky, akvaparky a spoustu dalšího vyžití pro děti i dospělé. Neváhejte proto a vyberte si svou dovolenou co nejdříve - pro výhodné nabídky můžete využít třeba tento odkaz - dovolená v Itálii.

Výběr článků

Načítám