Hlavní obsah

Oslava zrodu legendárního ležáku z Plzně míří do celé České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokážete si představit, že jeden zlatavý mok přetrvává staletí a je stále stejný? Ačkoli se svět od roku 1842 hodně změnil, zlatý ležák z Plzně chutná stejně jako jeho první várka.

Plzeňský Prazdroj, a. s.

Článek

Ano, pivo, které vzniklo v Plzni před 171 lety, se vyrábí stále stejným technologickým postupem a z tradičních surovin jako v roce 1842. Jeho kvalita a chuť tak přetrvává, i když okolní svět se mění. Navíc tento český originál slavil 5. 10. výročí uvaření 1. várky.

Co by to ale bylo za narozeniny bez pořádných oslav po celé republice? „Plzeňské“ rozhodně slavit bude! V deseti velkých městech po celé republice je možné ochutnat nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell přímo z dubových sudů a zažít atmosféru doby jeho vzniku. V rámci oslav navštěvuje vybraná města kromě nefiltrovaného plzeňského ležáku v dubových sudech i koňský povoz a skupina herců a hudebníků v dobových kostýmech a plzeňský sládek, kteří navodí atmosféru roku 1842. Oslavy symbolicky 2013 projedou postupně Prahou, Hradcem Králové, Pardubicemi, Českými Budějovicemi, Brnem, Olomoucí, Ostravou, Karlovými Vary a Libercem.

Za jeden večer navštíví historická družina v daném městě dvě až tři hospody. A co se bude vlastně dít? Do vybraných hospod přijedou všichni aktéři a plzeňský sládek. Sládek slavnostně zahájí místní oslavy a narazí vychlazený dubový sud s nefiltrovaným Pilsner Urquell. Kde všude se můžete oslav zúčastnit zjistit na http://www.pilsner-urquell.cz/oslavy-prvni-varky.html.

Výběr článků

Načítám