Hlavní obsah

Čtvrtina Čechů dá letos za dovolenou více než loni. Jak to dělají?

Novinky, ING Management Services, s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro se konečně ozvalo a většina z nás se ještě víc začala těšit na léto a zejména na dovolenou. Pojedete letos do Řecka, Chorvatska, Tunisu nebo počkáte na zimu a necháte se zlákat stále oblíbenějšími thajskými plážemi?

Našetřete si na dovolenou snů

Článek

Jaro se konečně ozvalo a většina z nás se ještě víc začala těšit na léto a zejména na dovolenou. Pojedete letos do Řecka, Chorvatska, Tunisu nebo počkáte na zimu a necháte se zlákat stále oblíbenějšími thajskými plážemi? Výběr vysněné destinace nebývá tak složitý, jako nalezení finančních prostředků na zaplacení pobytu v ní.

Podle průzkumu ING Bank vyplynulo, že třetina Čechů letos žádnou dovolenou neplánuje. Pětina z těch, kdo se na ni chystají, ji bude hradit z úspor našetřených v průběhu celého roku. Zhruba čtvrtina Čechů pak zaplatí cestování z aktuální hotovosti a pouze 1 % dotazovaných si peníze půjčí. Tito lidé pocházeli jednak z nejmladší věkové skupiny (do 29 let), ale vyskytli se také mezi nejstaršími respondenty ve věku 50 až 60 let.

Pokud se podíváme na to, zda se za odpočinkem cestuje více v Čechách nebo na Moravě, jasně vítězí východní polovina naší republiky. Zatímco v Čechách se na dovolenou chystá 55 % lidí, na Moravě je to až 70 % dotázaných.

Pokud jezdíte na dovolenou každoročně, asi už máte představu o tom, na kolik vás vyjde, jak si případné střádání na ni rozložit a zda si budete moci dovolit letos utratit stejně nebo více peněz než dříve. Z lidí, kteří v průzkumu ING Bank odpověděli, že jejich letošní dovolená není tou první, jich zhruba polovina plánuje vynaložit za dovolenou stejnou částku jako v uplynulém roce. Čtvrtina pak na ni vyčlení více peněz než loni. Vyšší výdaje si v porovnání s uplynulým rokem může dovolit především věková skupina 30 až 39 let, kde s většími náklady na dovolenou počítá 35 % lidí. Dobře jsou na tom zřejmě i Moravané, z nichž si téměř třetina může dovolit utratit letos více. Naproti tomu mezi obyvateli Prahy jde o méně častý jev – vyšší částku za dovolenou vydá méně než 20 % lidí.

Financování dovolené (Počet respondentů 399, možnost více odpovědí)

Většina z nás, pokud se chce v rámci dovolené trochu rozmazlovat a užit si nadstandardní životní úroveň, si na tento luxus musí odložit nějakou tu korunu z více výplat. Z aktuálního zůstatku na účtu, bez potřeby účelově šetřit , dokáže dovolenou utáhnout jen asi 12 % Čechů.

Ideální cestou na to, jak si na dovolené užít různé výlety, kulturu, sportovní zážitky památky a dobré jídlo, aniž bychom počítali každou korunu, je průběžné spoření. Pokud ale začnete pomyslně odkládat na běžný účet s tím, že na tyto peníze nesáhnete, může se vám snadno přihodit, že se necháte zlákat k neuváženému, impulzivnímu nákupu a peníze na dovolenou budou pryč.

Proto je ideální odkládat uspořené peníze každý měsíc stranou někam, kde vám z nich nebudou ukrajovat bankovní poplatky a kde se navíc příjemně zúročí. Nabízí se například oblíbené spořicí účty, jakým je i ING Konto. Jeho zřízení i vedení je zdarma a peníze máte kdykoliv po ruce, ale přitom stranou od každodenních svodů. Zajímavé rady a tipy na spoření, informace o tom, jak jsou na tom s úsporami naši spoluobčané anebo sousedé z okolních zemí, můžete získat na nových webových stránkách www.ingbanksvetsporeni.cz.

Výběr článků

Načítám