Hlavní obsah

Usnadněte si vánoční úklid – robot vysaje sám!

Novinky, Obchody 24, s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robotické vysavače byly hitem loňských Vánoc a podle odhadů prodejců elektrotechniky jsou ještě větším hitem Vánoc letošních. Vy ale nemusíte čekat až pod stromeček a můžete si robota pořídit už teď, hodně vám pomůže s vánočním úklidem.

Článek

Oproti loňské sezoně se vysavače v mnohém vylepšily, nabízejí antibakteriální funkce, nastavení virtuální zdi a některé s vámi budou dokonce i mluvit.

Robotické vysavače můžete naprogramovat a jít do práce nebo třeba péct cukroví. Samy se vyhnou schodům, nenarazí do stěny, dostanou se i tam, kde vy už musíte na kolena. Jsou vybaveny čidly pro detekci překážek a nečistot. Domlouvají se virtuálními majáky pomocí radiových vln a infračervených paprsků. Se základnou a virtuální zdí komunikují pomocí IR paprsků. Samy se i dobíjejí. Dojedou k základně, kterou umístíte do vhodného prostoru na zemi, a když potřebují elektřinu, připojí se.

Vysavače fungují na základě proti sobě rotujících kartáčů a výkonných filtrů zachycujícími drobné částice prachu. Nad sacím výkonem u nich neuvažujte - robot pracuje na principu sběru nečistot pomocí kartáčů a sání slouží jen k tomu, aby nečistoty umístil do sběrného koše. Proto při výběru sledujte především postavení a četnost kartáčů!

Buď se setkáte s kombinací hlavního a jednoho bočního nebo s kombinací hlavního a dvou bočních. Nejvýkonnější jsou pak roboti se systémem dvou protisměrných hlavních s jedním nebo se dvěma menšími bočními kartáči – což oceníte při velkém nepořádku a na nerovných podlahách. A nemusíte se bát, že při koupi vysavače finančně vykrvácíte, ty nejlevnější začínají na necelých čtyřech tisícovkách, například robotický vysavač Goddess CL 190 Explorer 1.

Jaký bude ideální právě pro vás?

Máte doma hodně podlah?

Robotický vysavač Ecovacs Deepoo D54 (na www.obchody24.cz ho koupíte za necelých pět tisíc korun! Patří tedy mezi levné roboty, jeho hodnocení uživateli je však více než pozitivní!) zvládne vysát všechny typy podlah. Ideální je pro plovoucí nebo laminátové podlahy, dlažbu, linoleum a koberce s nízkým vlasem. Dostatečně odpružená gumová kolečka zabezpečují překonávání nerovností povrchu a přechodových lišt. Bez problémů překoná překážky o výšce 1,5 cm, včetně přechodových lišt mezi pokoji, a také přechod mezi kobercem a hladkou podlahou. K vysavači lze dokoupit, kromě náhradních kartáčů a baterie, také virtuální zeď a dálkové ovládání, s jehož pomocí lze měnit režimy úklidu a ovládat pohyb vysavače.

Využijte virtuální zeď (Virtual Wall, Visionary Mapping)

Virtuální zeď slouží k dočasnému vymezení prostoru vysávání pomocí infračerveného paprsku, který zabraňuje vysavači ve vjezdu do vybraných místností. Majáky zabrání vysavači uklízet za hranicemi, které předem určíte.

Například u vysavače Samsung VCR8895L3A/XEO (na www.obchody24.cz ho koupíte za deset tisíc, neplatíte dopravu!) NaviBot  pomocí systému Visionary Mapping™ vytyčí optimální trasu po vaší domácnosti. Vysavač pomocí zabudované kamery s frekvencí 30 snímků za sekundu zdokumentuje půdorys vašeho bytu a zapamatuje si nejlepší možnou trasu pro vysávání. NaviBot také vždy přesně ví, kde se nachází, kam míří a také si pamatuje již uklizená místa. Je dokonce tak inteligentní, že kdyby se musel vrátit do nabíjecí stanice, bude po krátkém nabíjení pokračovat v úklidu z místa, kde skončil.

Pozor! Tento vysavač zvládne i zvířecí chlupy, aniž by se namotávaly na kartáče, čímž zajišťuje svou užitečnost po mnoho dalších let.

Lacinější alternativou s virtuální zdí je robotický vysavač Hyundai VC 130, který v e-shopu pořídíte za pět a půl tisíce korun.

Antibakteriální Funkce

Pro alergiky a rodiny s malými dětmi a zvířecími mazlíčky zvažte pořízení robota s antibakteriální funkcí. Například Hoover RBC006 (na www.obchody24.cz ho koupíte za osm tisíc korun) je skutečně účinný proti virům a roztočům. Antibakteriální „stříbrnou“ funkci mají také vysavače Ecovacs, což konečně vyplývá i z jejich ekologického názvu. Samozřejmě, že Hoover nabízí i dnes tolik poptávanou virtuální zeď.

Hlasové funkce

Robotický vysavač Ecovacs Deepoo D73  (na www.obchody24.cz ho koupíte za necelých jedenáct tisíc, neplatíte dopravu a ještě získáte originální dárek!) je vybaven „mluvením“. Na paměťové SD kartě je nahrána řada komunikačních prvků, kdy vysavač sám komentuje svou práci během vysávání. Upozorní na změnu režimu úklidu, nutnost dobití baterie a ukončení úklidu. Pro hlasové funkce, ale i spouštění hudby, lze využívat pouze SD kartu o kapacitě 2GB.

Výběr článků

Načítám