Hlavní obsah

Crossovery Nissan – berou město útokem

Novinky, Nissan ČR, spol. s r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značka Nissan už několik roků mění zaběhnuté zvyky ve výrobě automobilů. Vzrušující mění na praktické a praktické dělá vzrušujícím. Rovněž tomu bylo i v roce 2006, kdy na trh uvedla úplnou novinku – auto kombinující výhody vozidel SUV a klasických hatchbacků. Tak se zrodil fenomén, který přetrvává dodnes – crossover Nissan Qashqai.

Článek

Praktický a oblíbený Nissan Qashqai teprve před nedávnem oslavil významné jubileum. V červnu tohoto roku bylo vyrobeno v anglickém Sunderlandu už miliónté vozidlo s tímto označením. To potvrzuje jeho pozici jako jednoho z historicky nejúspěšnějších v Británii vyrobených vozů.

Jubilejní vůz byl vyroben přesně 4 roky, 6 měsíců a 23 dnů od zahájení výroby 5. prosince 2006. Žádný jiný vůz vyrobený ve Velké Británii nikdy nedosáhl miliónové mety v tak krátkém čase.

Hranice jednoho miliónu dosáhl Qashqai jen dva týdny poté, co prezident a generální ředitel společnosti Nissan Motor Co. Carlos Ghosn oznámil na schůzce s premiérem Davidem Cameronem, že návrh, konstrukce a výroba nové generace vozu Nissanu Qashqai budou probíhat ve Spojeném království.

Nissan Qashqai, vyráběný v sunderlandském závodu Nissanu na lince č. 1, je jedním z doposud nejúspěšnějších produktů firmy. K naplnění poptávky po vozu Qashqai byla na lince č. 1 v červnu 2008 spuštěna třetí směna, čímž se v továrně zahájila nepřetržitá výroba. Ta sice v lednu 2009 skončila v reakci na globální finanční krizi, ale v květnu 2010 byla opět obnovena. Od té doby závod pracuje na naplňování poptávky v nepřetržitém provozu.

V továrně se denně vyrobí průměrně 1 200 vozů Qashqai, neboli jeden za každou minutu provozu výrobní linky. Přes 80 % produkce vozů Qashqai je z přístavu Port of Tyne exportováno na 97 trhů po celém světě.

Značka Nissan se však nespokojila jen s úspěchem modelu Qashqai. Řidičům na celém světě přinesla jeho prodlouženou verzi, která nabízí dokonce až 7 míst k sezení. A aby toho nebylo málo, v roce 2010 do ulic vyrazil nejmenší z rodiny crossoverů – Nissan Juke – vždy plný energie.

Nissan Juke jako menší sourozenec úspěšného modelu Qashqai zaujme především odvážným designem, který spojuje dvě odlišné koncepce – SUV a sportovního kupé. Stejně tak originálním designem se vyznačuje i interiér, jehož typickým prvkem je středová konzole ve tvaru palivové nádrže motocyklu. Nissan Juke ale není jen stylový, je i praktický a pohodlný a doslova nabitý moderními technologiemi. Nabízí alternativu k tradičním malým hatchbackům a vnáší svěží vítr do segmentu malých vozidel.

Výběr článků

Načítám