Hlavní obsah

Šest pohybů pro dokonalé praní

Novinky, LG Electronics CZ, s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dát prádlo do pračky a vytáhnout ho čisté. To je asi sen každého z nás. Jenže ne všechny pračky splní tento jednoduchý požadavek. Navíc ne všechny pračky jsou k Vašemu prádlu šetrné. Otestovali jsme pračku od LG s motorem Direct DriveTM a objevili jsme šest pohybů pro dokonalé praní.

Článek

Zatímco běžné pračky jen prádlo povalují ve vodě, odborníci z LG hledali optimální proces praní. Pračky tak používají šest pohybů, které zaručují rychlé a dokonalé vyprání prádla. To je možné právě díky krokovému motoru Direct DriveTM, který může bubnem otáčet s naprostou přesností. O jaké pohyby se tedy jedná?

Základem je klasický pohyb s pádem, kdy prádlo plynule přepadává na vodní hladinu. To umí samozřejmě i klasická pračka. Druhým pohybem je drhnutí. Jedná se o intenzivní pohyb, který rychleji rozpouští prášek a ten se dostává dovnitř vláken prádla. Voda pak rychleji uvolňuje nečistoty. Dalším speciálním pohybem je filtrace. To je unikátní způsob čištění prádla. Buben se rychle roztočí, takže prádlo se rozprostře po bubnu, podobně jako při ždímání. Do středu bubnu se vstřikuje voda a ta se dostává na prádlo. Díky odstředivé síle voda prochází prádlem a má dostatečnou sílu na odplavení rozpuštěných nečistot. Velmi účinné při praní je také jemné válení prádla pod vodní hladinou.

Dokonalost sama o sobě

Prací buben za desetiletí prošel také razantním vývojem a při převalování prádla dokáže zajistit přístup vody ke všem vláknům. Tento způsob pohybu je navíc velmi tichý. Pro jemné prádlo je určen houpavý pohyb. Ten ve vodě opatrně převaluje prádlo, které byste se do obyčejné pračky báli vložit. Účinnost praní je přitom obdobná, jako při klasickém praní. Na konci pracího cyklu následuje pohyb označený jako volný pád. Ten přijde po odstřeďování, aby prádlo nezůstalo přilepené na bubnu, ale pěkně se načechralo a provzdušnilo. Prádlo se pak nemačká, je rychleji suché a také jeho žehlení je mnohem méně náročné.

Když jsme se začali zajímat o situaci na trhu s pračkami, zaujala nás jedna zvláštní věc: Pračky od LG jsou již tři roky nejprodávanější na 50 trzích celého světa, v USA je LG jedničkou dokonce již 4 roky. Čím výjimečný je tento výrobce, že jeho pračky mají tak neohroženou pozici? Zajímalo nás, co stojí za takovým úspěchem. Je to speciální patentovaná technologie motoru Direct DriveTM. O co se jedná? Běžná pračka má obyčejný elektromotor, který přes řemen a řemenici pohání buben. Motor tak bubnem točí a nic dalšího se neděje. Naproti tomu pračky LG Direct DriveTM používají speciální krokový motor (invertor), který je připevněn přímo k bubnu. Tento systém přináší jen samá pozitiva. Odpadají vibrace a tím nestabilita pračky. Praní je neuvěřitelně tiché. Krokový motor má delší životnost a spolehlivost – i proto je na něj zcela ojedinělá záruka 10 let. Ale především: Tím že je použit krokový motor je možné optimalizovat pohyb bubnu tak, aby vyprání prádla bylo naprosto dokonalé.

Energetická úspora

Pračky LG jsou také extrémně úsporné. Díky systému Fuzzy Logic si pračka nejdříve zjistí, kolik prádla je do ní vloženo a naplánuje počet máchacích cyklů, vypočítá spotřebu vody. Během praní pak senzory kontrolují samotný proces, zda třeba nevzniká mnoho pěny. Nejvíce energie spotřebovává pračka při ohřevu vody. Zatímco běžné pračky používají klasická topná tělesa, pračky LG používají speciální topné těleso z chirurgické oceli. Chirurgická ocel je velmi odolná a ve spojení s kvalitním pracím práškem nedochází k usazování vodního kamene. Tím je zaručena delší životnost pračky.

Technologický lídr

Při prozkoumávání možností praček značky LG nám začalo připadat, že naše stará pračka je prakticky dinosaurus. Žádné moderní technologie, žádné praní řízené procesorem, jednoduše jen praní prádla ve vodě. Pračky LG jsou z nové generace elektrospotřebičů. Sami jsme vyzkoušeli, že perou tiše, rychle, úsporně, ohlídají si kvalitu praní a díky záruce 10 let máte jistotu, že se pračka nepokazí po dvou letech. V letech 2009 až 2011 provedla nezávislá společnost VDE Germany testy, při kterých přezkoušela 10letou životnost LG motoru Direct DriveTM. Součástí testu bylo i 2 200 zkušebních pracích cyklů, během kterých motor Direct DriveTM nevykázal žádný mechanický defekt.

Investice do nové pračky se tedy vrátí velmi brzy. Nejen na ušetřené vodě a elektrické energii při praní, ale také na delší životnosti oblečení, které není při praní tak namáháno a při žehlení, které je mnohem jednodušší.

Výběr článků

Načítám