Hlavní obsah

Rozpočet stavby: cena práce šokuje stavebníky!

Novinky, xella.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mzdy ve stavebnictví stouply za posledních pět let téměř o 50 %. V konečném důsledku to nejvýrazněji pociťují stavební firmy a koncoví investoři. Někteří odborníci se shodují: rychlost výstavby a produktivita práce se stávají klíčovým kritériem ve volbě stavebních technologií.

Článek

Zatímco na začátku 90. let tvořil podíl práce v celkové hodnotě domu 25 %, dnes je tento podíl dvojnásobný. Za růstem mzdových nákladů stojí mimo jiné zvyšující se nároky na kvalitu práce a permanentní nedostatek kvalifikovaných sil na českém trhu.

Majitelé stavebních firem a individuální investoři tak zjišťují, že ve stavebnictví už dávno nerozhoduje cena materiálu za kubík. Do kalkulací je třeba zahrnout všechny související náklady jako je práce, náročnost na výstavbu nebo například provádění rozvodů a spotřeba omítek. Mezi jednotlivými technologiemi a stavebními konstrukcemi totiž existují výrazné rozdíly, co se týká rychlosti výstavby a produktivity práce.

I proto v posledních letech roste obliba rychlé stavební technologie z pórobetonu. Přesné a rychlé zdění z YTONGu krátí výstavbu na minimum a lehká opracovatelnost tvárnic zeštíhluje rozpočet stavby právě v takových položkách, jako jsou rozvody instalací nebo spotřeba omítek. Produktivita práce je u tohoto zdícího systému tak vysoká, že náklady klesají jen u hrubé stavby zhruba o čtvrtinu oproti jiným stavebním konstrukcím.

Jaké položky kalkulovat do celkového rozpočtu stavby? Zde se můžete seznámit se zkušenostmi investorů a majitelů stavebních firem.

Rozvody instalací tvoří nezanedbatelnou položku rozpočtu každé stavby. Snadné a rychlé drážkování mu však může výrazně odlehčit.

Výjimečné tepelně izolační vlastnosti zdiva umožňují konstrukci domů bez nákladného zateplení.

Rozvody instalací tvoří nezanedbatelnou položku rozpočtu každé stavby. Snadné a rychlé drážkování mu však může výrazně odlehčit.

V rozmezí pěti až osmi měsíců se může pohybovat stavba běžného rodinného domu z pórobetonu.

Výběr článků

Načítám