Hlavní obsah

Ekonomika našeho hlavního obchodního partnera zpomaluje

Novinky, Lucie Vitamvásová, analytik X-Trade Brokers, Česká republika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ekonomika v 1.čtvrtletí rostla dvojnásobným tempem než v průměru ostatní země Eurozóny, v posledních měsících už ale začínají i na největší ekonomiku Evropy doléhat vysoké ceny energií a potravin.

Článek

Spotřebitelská důvěra v Německu odhadovaná na měsíc srpen spadla na nejnižší úroveň za posledních pět let, důvěra podnikatelů v německou ekonomiku měřena institutem ZEW klesla v červnu nejvíce od teroristických útoků na USA 11.září 2001. Spotřebitelé i podnikatelé se obávají inflace a dopadů krize na finančních trzích. Ceny v německých obchodech vzrostly v červenci meziročně o 3,3 procenta, což je nejvyšší úroveň za posledních 12 let.

Ceny producentů, které napovídají, jak se mohou vyvíjet ceny spotřebitelské, rostly v červnu nejvíce za posledních 26 let. Tak jako jinde v Evropě a jiných částech světa, inflace v Německu je tažena vysokými cenami ropy a potravin. Drahá ropa zdražuje produkci a firmy jsou pak nuceny přenést část svých nákladů na spotřebitele v podobě vyšších cen. Ceny energií v Německu vzrostly meziročně v červnu o 17,9%, ceny potravin o 7,6% oproti červnu 2007.

Nové rekordy ceny ropy, konkrétně 11.července se ropa obchodovala až nad 148 dolarů za barel, a zintenzivnění krize na finančních trzích, kdy největší poskytovatelé hypoték se dostali do problémů a budou potřebovat pomoc od státu, znervózňují spotřebitele. Německým exportérům navíc znesnadňuje situaci silné euro, které již od roku 2002 posiluje k dolaru a v posledních měsících se stále drží blízko svých rekordních hodnot nad 1,5 USD/EUR.

V posledních týdnech se také zvýšily obavy z recese a německé ministerstvo financí již varovalo, že ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla. Celoroční negativní růst Německo zaznamenalo naposledy v roce 2003. Přesto jednání o mzdách v Německu pokračují ve prospěch zaměstnanců a v některých sektorech je dokonce růst mezd nejvyšší za deset let.

Německo: Nejvýznamnější obchodní partner Česka

Německo je největší ekonomikou Evropy a tedy hlavním obchodním partnerem pro více zemí a také pro Česko. Jelikož přibližně 30% procent českého exportu jde právě k našemu západnímu sousedovi, případné výrazné zpomalení nebo dokonce recese v německé ekonomice by měla dopad i na české hospodářství.

V minulých letech bylo možno pozorovat pokles dynamiky českého exportu v době, kdy německá ekonomika rostla nižším tempem, a naopak. Výjimkou byl snad jen rok 2004, kdy Česká republika přistoupila k Evropské unii a došlo tedy k odstranění bariér ve vzájemné obchodní výměně s evropskými státy.

Český export navíc v letošním roce trápí výrazně posilující koruna. Zpomalující německá ekonomika a silná koruna proto jistě budou mít dopad na český hospodářský růst. Ministerstvo financí České republiky již 24.července snížilo svůj odhad pro hospodářský růst v roce 2008 z 4,9 na 4,6 procenta.

Česká národní banka zasedá 7.srpna a při té příležitosti bude prezentována i nová prognóza inflace a očekávaného růstu. ČNB prozatím očekává, že v letošním roce česká ekonomika poroste o 4,7 procenta, což je podstatně nižší tempo růstu než v minulém roce, kdy ekonomika rostla o 6,6 procenta.

Očekávané zpomalení české ekonomiky se již projevilo v 1.čtvrtletí, kdy ekonomika rostla jen o 5,3 procenta. Čísla zveřejněná v posledních měsících nenaznačují zlepšení, právě naopak. Přesto, že nás také trápí vysoké ceny potravin, které v lednu navíc podpořilo zvýšení snížené sazby DPH, a rostoucí ceny energií, nálada spotřebitelů se v červenci zlepšila. Ze šetření vyplynulo, že ve srovnání s červnem spotřebitelé očekávají pro příštích 12 měsíců mírné zlepšení své finanční a ekonomické situace. Stále se ale důvěra v českou ekonomiku měřená statistickým úřadem nachází více než 6 bodů pod úrovní ve stejném období minulého roku a nejníže od září 2005.

Výběr článků

Načítám