Hlavní obsah

Pohledem Thomase Kulidakise: Premiér Fiala má ohledně embarga na ruskou ropu pravdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Europoslankyně za ANO Martina Dlabajová zajásala, že v šestém balíčku sankcí navržených Evropskou komisí je stopka na dovoz ruské ropy. Je to radost veskrze předčasná, myšlenka politickým přáním motivovaná, s realitou se neshodující, zájmy českých občanů v potaz neberoucí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Na rozdíl od paní europoslankyně žijící notnou dávku času v Belgii, která dováží ruské ropy přibližně šest procent, my žijeme v zemi, která jí dováží dobrou polovinu. Paní europoslankyně, stejně jako šéfka Evropské komise, se neodpovídá českým občanům. Byť by i jejich zájmům měly dámy sloužit.

Odpovědní jsou naši politici místní, kteří naštěstí stojí nohama pevně na zemi. Předseda vlády a ODS Petr Fiala se zachoval státnicky a rozhodl se české zájmy hájit. Nové sankce je prý připraven podpořit, pokud získáme odklad na dva až tři roky. Podpořili ho také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela za STAN a ministr dopravy Martin Kupka. Správně žádají unijní záruky a solidární mechanismus se zeměmi nejvíce zasaženými případným embargem.

Česko chce odklad sankcí na dovoz ropy z Ruska. Až pak je podpoří

Stalo se

Zákaz dovozu ruské ropy ovšem ještě není jistý, protože návrh nikým nevolené unijní byrokracie musí posvětit členské státy, které se už teď cukají. Na solidaritu jiných radši totiž moc nespoléhat. Vzpomeňme jen na dobu covidu, kdy členské země jely samy na sebe. O výjimku zatím hodlají žádat také Bulhaři, Maďaři, Slováci. Případné další zájemce je možné očekávat. Problém může mít Německo a především země východu Evropské unie, které dovážejí ruské ropy nejvíce a zároveň jsou nejblíže válce vedené ruským prezidentem Putinem na Ukrajině.

Samotný šestý balíček sankcí je v ohledu k ropě rozfázovaný, počítá se s šestiměsíční lhůtou, nejdřívější termín platnosti embarga na ropu je konec letošního roku. Už jen samotný fakt, že se jedná o balíček šestý, je důkazem opakování starých chyb. Stupňování sankcí dává možnost protistraně podniknout protiopatření. Už nyní Rusko navýšilo export do Indie, Číny, jedná i s dalšími.

V konečném důsledku to tedy navíc může skončit logickým vývojem, kdy jiné části světa, včetně našeho konkurenta a strategického soupeře Číny, budou užívat výhod levných ruských surovin, zatímco my tady budeme dále chudnout a potýkat se s ekonomickými problémy. Je tedy dobře, že premiéra Fialu a jeho vládu podpořila na domácí půdě i opozice, v čele se stínovým ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem, který sdílí s europoslankyní Dlabajovou stranická škamna v ANO. Přidalo se také hnutí SPD se slovy o ochraně českého průmyslu, domácí zaměstnanosti.

Kdo odmítne embargo na ruskou ropu, je podle Kyjeva komplicem Ruska

Evropa

Kroky premiéra Fialy jsou zatím v souvislosti s dovozem vitálních surovin státnické, na blaho našich občanů se ohlížející. V souladu s tezí, že sankce nesmí poškodit víc nás než protistranu a Ukrajině pomáháme z vlastní dobré vůle, nikoliv proto, že snad musíme. Takže ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba si může od cesty nechat drzá slova: „Pokud některá z evropských zemí i nadále odmítá embargo ruské ropy, tak to je podle mě dobrý důvod říci, že se tato země podílí na zločinech páchaných Ruskem na ukrajinském území.“ My totiž pomáháme v mezích vlastních možností, protože chceme, ne proto, že musíme, a za to nám patří dík, ne provokace a mistrování.

Reklama

Výběr článků

Načítám