Hlavní obsah

Pohledem Thomase Kulidakise: Ministr Lipavský si mydlí schody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že novopečený pan ministr zahraničí Jan Lipavský není žádný lumen, se hojně mluvilo už v době jmenování vlády, která se kvůli jeho jménu rodila ve velkých bolestech. Premiér Fiala musel už v prosinci na Pražském hradě orodovat u prezidenta, který nahlas říkal, co si leckdo myslel a v kuloárech povídal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Už z první tiskové konference Lipavského po jednání s prezidentem bylo znát, že nikdo nemusí být bůhvíjak sofistikovaný stratég, aby Lipavskému zatopil (více zde). Na sílu jmenovaný šéf české diplomacie, etalon politického kšeftu uzavřeného ve světle odrání Pirátů o poslanecké mandáty STANem, přesto dostal šanci prokázat, co v něm je.

Zatím se osvědčil coby konkurent politiků, kteří mají rádi fotky. Jak to Lipavskému na Ukrajině slušelo v nakřivo nasazené helmě, mu nemá moc smysl vyčítat. Akci pro fotky neudělal jako první a za to, jak vypadá, nemůže.

Horší je, že už projevil svou intelektuální kapacitu v oblasti analýzy mezinárodních vztahů v roli tragéda. Nejen že vystupuje, jako kdyby recitoval na zkoušce naučené myšlenky jiných, ale ještě k tomu buď vědomě neříká pravdu, nebo se dostatečně nepřipravil.

Lipavského naprosto scestné úvahy o zemním plynu, o prezidentu Putinovi, který nám prý k Vánocům dal dárek, že jsme si mohli uvědomit, že nepotřebujeme ruský plyn, že na něm nejsme závislí, protože přijelo třicet lodí se zkapalněným plynem, je naprostý blábol. Nejen že to potvrdili i analytičtí experti z energetické praxe, ale dokazuje to i praxe politická.

Sousední Německo potřebuje ruský plyn z 55 procent, na Balkáně, na Slovensku, v Maďarsku nebo Bulharsku se bavíme o přibližně 60, 80 a 95 procentech, celá spotřeba Evropské unie je závislá na Rusku ze 40 procent. Když se dokončily obě větve plynovodu Turk Stream, země se předháněly, aby měly přípojku. Němci si jen tak z plezíru nepostavili s Ruskem Nord Stream 2. Důvod je, že nestačí jen Nord Stream 1.

Lipavského zbožné přání a sen o zkapalněném zemním plynu neboli LNG se navíc týká také našich peněženek. Ruský plyn je dvakrát až třikrát levnější, už existuje infrastruktura, takže nevyužít ji by bylo vyhozením peněz. Navíc, USA jednaly s Katarem o možnosti pokrytí unijní spotřeby s výsledkem, že na to nejsou kapacity. Takže pan ministr by možná udělal lépe, kdyby se dále věnoval IT nebo získával zkušenosti někde jinde než v čele diplomacie.

Samozřejmě se může ještě zlepšit, vyvinout. To by si ale musel osvojit umění a znalost faktu, že není ostuda nevědět, ale je ostuda dělat, že ví, když neví. A když neví, má se zeptat.

Ještě dva tři takové přešlapy a může přijít prezident Zeman a říct, že to říkal, že je Lipavský nedostatečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám