Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zde Lány, jak mě slyšíš, Voloďo?

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes to budou samá fakta a na závěr písnička. Fakt první, slova ruského publicisty Antona Orecha: „Ruští občané se nechtějí nechat očkovat. Stát na tom příliš netrvá a nedělá vůbec žádnou osvětu. Zato nám vypráví, jak chce celý svět koupit Sputnik. Není v tom žádný jiný smysl než státní PR.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Přikládám grafický výsledek průzkumu ruského veřejného mínění zveřejněný počátkem března agenturou Levada Centr. Červená čára značí množství lidí, kteří se nechtějí nechat očkovat Sputnikem V, tyrkysová čára ukazuje množství ochotných. Rozpětí dat je od srpna 2020 do února 2021.

Foto: Levada Centr

Výsledek průzkumu ruského veřejného mínění agentury Levada Centr o ochotě nechat se očkovat vakcínou Sputnik V.

Takže ani v zemi, jejíž vedení si dělá ze Sputniku PR nástroj a zbraň ve své hybridní válce proti svobodnému světu, drtivá většina obyvatel této vakcíně nevěří.

Ostatně není proočkovaný ani sám Vladimir Putin. Zato v Česku volá Miloš Zeman po vyhazovu ministrů a šéfky Státního úřadu pro kontrolu léčiv kvůli tomu, že neplanou ke Sputniku V tak horoucí láskou jako Zeman sám. Který je ale pokrytec, protože si pro sebe zajistil očkování americkou látkou. Žádný Sputnik ani Lajka mu do těla nesměly.

Možná ale touží po ruské vakcíně drtivá většina obyvatel České republiky? Opět mimo terč. Je to jinak. Podle průzkumu Medianu pro Český rozhlas 40 procent Čechů preferuje Pfizer/BionTech, 27 procent vakcínu AstraZeneca, 26 procent Modernu, 24 procent vakcínu vyvíjenou v ČR (zatím neexistující) a jen 11 procent Sputnik V.

Proč se tedy chová český prezident tak, jak se chová, když se sám Sputniku vyhnul a lidé tuto vakcínu nechtějí? Protože dlouhodobě jedná v zájmu Kremlu. Nebyla to náhoda, že byl označen novinářem z Putinova doprovodu jako „náš člověk v Praze“. Mít v Česku Sputnik mimo jakákoli pravidla je záměr Moskvy, kterým se Putin netají nejen v ČR, ale v jakékoli zemi. Pomáhá to rozkládat Evropskou unii a jednotlivé země zevnitř, pak se s nimi snáze manipuluje v zájmu posílení vlivu a ovládnutí prostoru. Jednoduché jak facka. A jako Zemanovo chování.

Miroslav Kalousek pro iDNES.cz ohledně výroku prezidenta uvedl: „Pokládám to za choromyslný výrok nemocného starce v pokročilém stádiu demence. Bohužel je naším prezidentem.“ Já bych se naopak pana prezidenta zastal. Je to čestný muž. Má-li vůči někomu závazek, poctivě ho plní. Vždyť kremelská média okamžitě vydávají každý jeho výrok, který Putinovi vyhovuje.

Samotná Zemanova slova nemají žádný význam. Jednat musí premiér. Ten se zatím nepodvolil. Další dějství nás teprve čeká. Zatím si můžeme poslechnout někdejší hit starosty Pavla Novotného Kolaborant a zrádce. Proložil bych ho hlasem, který donekonečna opakuje: „Zde Lány, jak mě slyšíš, Voloďo?“

Reklama

Výběr článků

Načítám