Hlavní obsah

Babiš k Zemanovi: Změny ve vládě nejsou na stole

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Personální změny ve vládě nejsou na stole, odmítl premiér Andrej Babiš výzvu prezidenta Miloše Zemana k odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš uvedl, že vláda má nyní jiné úkoly než personální rošády v kabinetu. „Soustředíme se na očkování, žádné personální změny ve vládě nejsou na stole,” řekl Babiš.

Kromě Blatného vyzval Zeman i k výměně šéfky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové. Prezident tvrdí, že Blatný a Storová „jsou vinni faktem, že i nadále budou zbytečně umírat naši lidé”, a to kvůli tomu, že odmítají umožnit očkovat v Česku vakcínou Sputnik V, kterou na rozdíl od dalších používaných vakcín neschválila Evropská léková agentura (EMA).

„Nesou plnou odpovědnost za tato úmrtí,” dodal prezident.

Blatný končit nehodlá

Domácí

Zemanovo vyjádření nechtěl Babiš více komentovat. „Beru to na vědomí,” řekl premiér.

Zeman naznačil, že pokud mu Babiš nevyhoví, nemůže počítat s dalším zlepšením vztahů. Pod tlakem prezidenta se Babiš necítí. Připomněl, že personální složení kabinetu je v jeho kompetenci.

Babiš je rád, že Sputnik požádal o certifikaci u EMA. „Žádný další plán není na stole,” odtušil.

Zeman chce hlavu Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám