Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Volby zvlášť, vyšší princip zvlášť

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generál ve výslužbě Petr Pavel se srozumitelně vyjádřil, že chce jít do klání o Pražský hrad, protože považuje za nepřípustné, aby ho obsadil Andrej Babiš. Generálova kandidatura se předpokládala, proto se kolem ní už dlouho debatuje. Tyto debaty natolik výmluvně ukazují (ne)chápání politiky, že stojí za to se jim věnovat.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Pavel říká: „Jsem pevně rozhodnutý do prezidentské volby jít. Oficiální oznámení kandidatury považuji spíše za věc konkrétní taktiky a vhodného času. Ten zatím nenastal.“ Dál vysvětluje, kdy podle něj tento čas nastane, proč není vhodné vyhlašovat kandidaturu hned teď a další věci, které s tématem souvisí. Zveřejňuje také jména svých sponzorů.

Debata, kterou jsem ohledně Pavlova jména zmínil, se ale točí výhradně kolem jeho někdejšího členství v KSČ a působení v Československé lidové armádě. Zájemci se mohou zahloubat do tohoto podrobného textu.

Ve své vlastní debatě na sociální síti jsem se setkal s opakujícím se argumentem, že Pavel, ať je jakýkoli, prezidentem být nesmí, protože by se tím porušil vyšší mravní princip. Nositele tohoto názoru lze plně pochopit. Nepřejí si, aby se stal hlavou českého státu člověk, který byl kdysi členem KSČ.

Jenže tito lidé by pak nesměli žít v Česku roku 2022 (a 2023, na tom se nic nezmění).

Česká společnost nebyla druhá nejortodoxnější komunistická po té sovětské nějakou náhodou. V něčem, například v bránění vyššího vzdělání pro lidi nedělnického původu, byla dokonce papežštější než papež. Základ totalitní společnosti, kterým je absence elit a všudypřítomné lokajské plebejství povýšené na vstupenku do mocenských struktur, měla česká společnost historicky pevný a nikam se nepoděl ani více než třicet let po listopadu 1989.

V realitě let 2022 a 2023 to znamená, že kandidát lokajského plebejství Andrej Babiš má velkou šanci obsadit Pražský hrad. Obzvláště když se proti němu postaví někdo vysoce mravní, ale neschopný oslovit nikoho kromě těch, kteří ho navrhují. Petr Pavel se zatím jeví jako jediný, kdo je schopen Babiše porazit.

A pokud jde o ten vyšší princip, má se snad stát jeho vítězným symbolem Babiš? Pavel je také jediným člověkem v Česku, který byl prověřen na vhodnost služby pro demokracii tak, jak se to řečníkům o vyšším principu ani nezdálo. Svou minulost přitom netajil.

Pokud se před volbami objeví jiný kandidát než Petr Pavel, kandidát, který bude spojovat tuto prověrku s expertním vhledem do mezinárodní bezpečnosti a který bude zároveň schopen porazit pěvce zaprděné malosti, vstoupí do klání a bude posouzen. Ale zatím platí: Volby zvlášť, vyšší princip zvlášť.

Reklama

Výběr článků

Načítám