Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: TOP 09: cool, či demodé?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před sněmem TOP 09 bylo pár bodů kolem této strany nezpochybnitelných. Zaprvé že se musí usebrat a najít způsob, jak nezmizet ze scény. Zadruhé že si musí říct, jestli bude chtít spolupracovat s jinými, aniž ztratí vlastní hodnoty.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Na sněmu řekl čestný předseda Karel Schwarzenberg, že ty hodnoty stanoví na několika horách: „Na hoře Sinaj, na hoře Golgota, na hoře Akropolis a na hoře Kapitol. A dvacáté století nás poučilo, všichni, kteří jsme to zažili, předseda a většina přítomných si to pamatuje, jak důležitá je svoboda a právní stát.“

Projevy obou kandidátů na místo v čele TOP 09 zmíněné body obsahovaly. V tomto smyslu se dá povědět, že byly připraveny pečlivě zde a zde. Zvláště silně to kontrastovalo s úhorem bodu Programová diskuse, který na sněmu proběhl den před volbou vedení a byl tak neplodný, že se jednání neukončilo podle plánu v 19.09 hodin, ale již před pátou odpolední.

Za takových podmínek se pochopitelně hodnotilo, jak kdo svůj projev umí přednést. Tomáše Czernina vedlo čtecí zařízení. Občas zadrhával i při pouhém čtení. Nevylepšil to, když odrecitoval: „Víte, už jsem za život slyšel bezpočet brilantních řečníků, jistě mnohem lepších, než jsem já. Ale život mě naučil, že pro úspěch je mnohem důležitější umět dobře naslouchat než dobře řečnit.“ Pro veřejné debaty s jinými politiky je dar naslouchání užitečný. Ještě užitečnější je dar výřečnosti.

Potomek šlechticů Czernin o sobě prohlásil, že je „obyčejný chlap z venkova“. Když se obrátil během projevu na Schwarzenberga, řekl: „Děkujeme, Jasnosti.“ Nějak to mátlo, v kolikátém je vlastně století. Byl demodé.

Navzdory Kalouskovi. Novou předsedkyní TOP 09 je Pekarová Adamová

Domácí

Zato Markéta Pekarová Adamová nenechala nikoho na pochybách, že patří do století jedenadvacátého. Suverénní vystupování, vypracovaná dikce, dobře vedený úsměv. Cool. Pak to žuchlo, když jí přestali na zařízení promítat projev, který taky četla, jen nesrovnatelně profesionálněji než protikandidát. Musela řeč přerušit a požádat o nápravu.

Nakonec dostala přednost před Czerninem. V čele pravicové strany tak stanula žena s praxí dobrovolnice v sociálních službách. V čele stran „pro lidi“ stojí oligarcha a partajní aparátčík. To jsou paradoxy.

Předsedkyně představila své odpovědi na body zmíněné na začátku článku. Czernin, coby zvolený první místopředseda, slíbil, že s ní bude těsně spolupracovat. Následně požádala nová šéfka o zvolení tří místopředsedů. Sněm jí z nich zvolil pouze jednoho.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Na jednání se zaklínalo jednotou. Nová jízda začala skřípáním. Jestli se to dá spravit olejničkou, nebo jestli je tento vůz přece jen demodé, uvidíme v nejbližších měsících.

Reklama

Související články

Pekarová: Chci přivést TOP 09 znovu do vlády

Markéta Pekarová Adamová (35) chce TOP 09 přivést znovu do vlády. Šance vidí v tom, že do voleb půjdou v koalici se STAN a lidovci. A že TOP 09 bude jasně...

Výběr článků

Načítám